Alma - Sobieszewo 16.08.2017

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Marzena777
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 15 kwie 2013 13:25
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Alma - Sobieszewo 16.08.2017

Post autor: Marzena777 »

Witam wszystkich wyjeżdżających do Sobieszewa. Mam nadzieję, że wszyscy zabiorą ze sobą dobry humor.
Byłam już tam 4 lata temu i służę pomocnymi informacjami jeśli potrzebujecie.
Pozdrawiam i czekam na nowe posty :D
Julka
Na forum od: 05 sie 2017 22:25
Oddział NFZ: Śląski

Re: Alma - Sobieszewo 16.08.2017

Post autor: Julka »

Cześć Marzena ;) Chętnie skorzystam z Twojej wiedzy i doświadczenia. Im bliżej wyjazdu tym stres coraz większy - mam nadzieję, że choć trochę go rozładujesz odpowiadając na moje pytania :)
1. Jak wygląda dzień pod kątem ćwiczeń? Na skierowaniu jest napisane, że zajęcia odbywają się dwa razy dziennie, przed i po południu. Zastanawiam się, ile one mniej więcej trwają? Wiadomo, że lekarz zleca zestaw ćwiczeń indywidualnie, mogłabyś jednak tak "pi razy oko" określić ich czas.
2. Czy na terenie obiektu jest pralka, z której można skorzystać?
3. Jak wygląda dobór towarzystwa do pokoju? Słyszałam, że starają się dobierać kuracjuszy w podobnym przedziale wiekowym - to prawda?
4. Lepiej przyjechać do ośrodka z samiutkiego rana i dokonać rejestracji, czy godzina przyjazdu jest mało istotna?
5. Czy 4 lata temu w pokojach były telewizory? :) Czy były czajniki?
6. Ile osób mnie więcej liczy taki turnus?
Może masz jeszcze jakieś cenne rady dla nowicjusza :) Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
Marzena777
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 15 kwie 2013 13:25
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Marzena777 »

Witaj Julka,
cieszę się, że się odezwałaś. :)
Spróbuję odpowiedzieć Ci na pytania. Trochę czasu już minęło,więc co nieco mogło się zmienić.
1. Co do zabiegów, to każdy trwa inaczej, gimnastyka około 20-30 minut, zabiegi prądowe około 10 minut, na sali z podciągami około 30-50 minut, w zależności co przepisze lekarz. W trakcie turnusu zabiegi też się zmieniają.
2. Kiedyś pralki nie było,praliśmy ręcznie i suszyliśmy na zewnątrz jak była pogoda lub na suszarkach stojących na korytarzu.
3. Co do towarzystwa, to z tym różnie było. Można mieć ten sam pesel, ale przyzwyczajenia i temperament zupełnie inny. Ja ostatnio średnio trafiłam z towarzyszką :(
4. Jak masz możliwość,to przyjedź wcześniej
5. Telewizory były w pokojach, czajniki na korytarzach.
6. Dokładnie nie wiem, 150-200 osób pi razy oko :)

Skąd jesteś i w jakim wieku, jeśli to nie tajemnica ..
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

chcąc uzyskać najświeższe info o Almie to tu masz link;
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=Alma

Byłem tam i sporo opisałem nawet fotki wstawiłem co uczynili również inni forumowicze. milej lektury
ODPOWIEDZ