Bryza Dźwirzyno

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Idalia1970
Na forum od: 17 sie 2011 12:37

Bryza Dźwirzyno

Post autor: Idalia1970 »

Wróciłam z Bryzy. Uczucia mieszane. Zatruli nas mielonym, kazali wykupić recepty na własny koszt, ale po interwencji zwrócili za wykupione leki. Nie ma potańcówek tak jak w sanatoriach z NFZ, dwa razy zorganizowali nam wieczorek taneczny w kawiarni budynku dla niemców i na tym koniec rozrywek. Nie ma świetlicy ani żadnego innego pomieszczenia gdzie można sie spotkać. Tańczyliśmy na korytarzu na parterze. Co robili kuracjusze z nudów? Pili. Zabiegów za mało
6 masaży, 6 borowin, 7 laserów, gimnastyka i basen 2 razy dziennie. Zabiegi rozpoczynały sie na trzeci dzień pobytu. Personel medyczny raczej nieprzyjemny, Pan Adam od gimnastyki w basenie też niemiły.
tasta
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 24 gru 2011 01:06

Re: Bryza Dźwirzyno

Post autor: tasta »

Witam wszystkich.
Właśnie wróciłam z Bryzy z turnusu zusowskiego.
Na zdjęciach w necie część komercyjna i dla psychosomatycznych. Dla nas jest oddzielny budynek o niższym standarcie, ale nie jest źle, przede wszystkim jest czysto.Lekarz prowadzący jest w ośrodku tylko czasami. Prześwietlenia przywoźcie raczej na kliszy, lub zróbcie wydruk w domu na papierze bo z płytami bywa różnie(nie chce się otworzyć na ich komputerze) dlatego wydają opinię bez ich oglądania.Pamiętajcie o własnych ręcznikach bo w tym sanatorium ich nie dostaniecie. Jeśli chodzi o pielęgniarki to uważajcie na rudą Baśkę straszna małpa.Reszta dziewczyn miła i życzliwa. Jedzenie smaczne i sporo(ale jest to ocena kobiety). Niestety przez 1 tydzień miałam(i nie tylko ja) duże problemy żołądkowe. Radzę zaopatrzyć się w smektę, espumisan i inne leki.Jedyna apteka otwarta w Dżwiżynie jest bardzo droga. Jeśli chodzi o lekarzy to w razie przeziębienia przyjmie was ginekolog-położnik i przepisze biseptol. Zabiegów tyle co kot napłakał(a byłam 5 raz w sanatorium) Pani Maria złota kobieta i robi wszystko aby nam pomóc.Gimnastyka w basenie śmiechu warta, nie ma nic wspólnego z rehabilitacją. Pan ratownik nieprzyjemny służbista, chce jak najszybciej odbębnić zajęcia(12-15 min). Plusem jest to że jest sauna z której można korzystać od godz.popołudniowych odpłatnie(7 zł godz basen+sauna+jakuzzi). Uwaga na kostiumy woda bardzo mocno chlorowana.Kawiarenka tak jak pisał kolega zajęta przez niemców, siedzących przy jednym piwie i grających w karty. Ceny dość wysokie. Dla nas były 3 wieczorki taneczne i to pierwszeństwo w zajmowaniu stolików mieli niemcy. Ogólnie straszna nuda dlatego wielu kuracjuszy upija się codziennie. Całe miasteczko zapadło w sen zimowy. Jeśli macie ochotę na dobrą świeżą lub wędzoną rybę to tylko w porcie u rybaków.Podsumowując 2 raz bym tam nie pojechała,jeśli możecie wybierać pojedzcie w inne miejsce. To jest fajny ośrodek wypoczynkowy w sezonie, ale na pewno nie sanatorium. Pozdrawiam Tasta
qerim
Na forum od: 29 mar 2012 22:59

Post autor: qerim »

Z tego co widzę wszystkim za skórę zalazł ten ratownik ;)
Bez względu na turnus wszyscy widzę mamy takie same odczucia...
ZUS wywala tylko kasę, gdzie my korzystamy niewiele, a nabija właścicielom takich ośrodków...
Po takich pobytach na koszt ZUS powinny być szczegółowe ankiety oceny rehabilitacji i pobytu.
W końcu pobyt każdego z nas ponoć kosztuje ZUS przeszło 7 tys. PLN
Szpaczek
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 paź 2018 19:48
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Szpaczek »

Dzień dobry wszystkim. Chciałam zapytać jak jest w Bryzie w 2018 czy jak będzie w 2019 r. ja jestem ze śląskiego ZUS. Jaka jest szansa wyjazdu nad morze. Czy kierują najbliżej miejsca zamieszkania czy można poprosić na komisji o miejscowość i termin? 23 października mam komisję i interesuje mnie prewencja psychosomatyczna. Dziękuję za ewentualny odzew bo to moja pierwsza komisja i ewentualnie 1 wyjazd :).
ODPOWIEDZ