W sprawie opłat.

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
halynka71
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 29 maja 2013 21:37
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 0

W sprawie opłat.

Post autor: halynka71 »

Jestem osobą z orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności .Gdzieś wyczytałam,że takie osoby są zwolnione z opłat za pobyt w sanatorium ,ale coś mi się wierzyć nie chce,że tak może być. Chyba ktoś kto to napisał pisał jednak o wyjazdach z ramienia PFRON. Ja jadę z NFZ-u bo z PFRON-u nie mam szans jako osoba pracująca.I w sumie nie pcham się,bo są osoby które bardziej tego potrzebują niż ja. Jestem sprawna fizycznie (i psychicznie :D chyba też :lol: ),nie jeżdżę na wózku ,ale podobno wady serca zaliczają się do znacznego stopnia i taki mi przyznano.Nie znam się na tym.
Może ktoś ma większą wiedzę na ten temat. Coś mi się zdaje,że zwolnione z opłat są tylko dzieci niepełnosprawne,no nie wiem,nie wiem. Mam mętlik w głowie.
forumowicz

Re: W sprawie opłat.

Post autor: forumowicz »

Witaj Halynka :) ot co znalazłam:
.

Dzieci i młodzież do ukończenia lat 18, a jeżeli kształcą się dalej - do ukończenia lat 26, dzieci niepełnosprawne w znacznym stopniu - bez ograniczenia wieku, a także dzieci uprawnione do renty rodzinnej nie ponoszą odpłatności za koszty wyżywienia i zakwaterowania w prewentorium i sanatorium uzdrowiskowym.

Wszystkie inne osoby (nawet jeśli legitymują się orzeczeniem o niepełnosprawności) płacą za pobyt w sanatorium wg powyższych zasad....""
Awatar użytkownika
halynka71
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 29 maja 2013 21:37
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 0

Re: W sprawie opłat.

Post autor: halynka71 »

Jakby nie patrzeć to jestem dzieckiem....swoich rodziców :lol:
ODPOWIEDZ