wyjazd do sanatorium Wielka Pieniawa 26.01-18.02.2018

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Nierob
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 25 lip 2017 21:53
Oddział NFZ: Wielkopolski

Re: wyjazd do sanatorium Wielka Pieniawa 26.01-18.02.2018

Post autor: Nierob »

Mi się chyba udało bo wszystkie zabiegi mam na miejscu....nawet te sobotnie :D
Standard mojej jedynki bardzo dobry, chociaż można jak zawsze czepiać się drobnych szczegółów :D
W pokoju są sztućce, szklanka i filiżanka oraz dwa talerzyki. Czajnki dwa na korytarzu i nie widzę żeby były oblegane :lol:
Grzejnik w łazience jest tzw. drabinka co ułatwia suszenie, a plastikowa miseczka ułatwia pranie. Jest tylko jeden mały ręcznik, więc dobrze mieć swój duży, kąpielowy. Można oczywiście wypożyczyć ręcznik, ale trzeba zapłacić i za jego wymiany również zapłacić. U mnie bardzo dobrze sprawdza się duży ręcznik turystyczny. Telewizja płatna i wychodzi 95 zł za 21 dniowy turnus. Szlafrok można wypożyczyć za 30 zł plus 100 zł kaucja zwrotna.
Posiłki w dwóch turach i dobrze jest mieć I zmianę bo łatwiej się wyrobić z planem zabiegów. Mam zabiegi półgodzinne o 14, a o 14.15 obiad :lol: Nie ma problemu bo miłe panie zostawiają dla mnie posiłek do 15, a jeżeli kolidują mi zabiegi ze śniadaniem to można podejść ze swoimi talerzykami na stołówkę przed, zabrać sobie do pokoju i zjeść spokojnie po zabiegu. Posiłki smaczne, chociaż mało urozmaicone, ale zup mlecznych i nie tylko nie brakuje ..... mi wielkość porcji wystarczała, ale ja jestem na diecie i mało wymagający :lol: Można dopłacić do posiłków tzw. komercyjnych w formie "szwedzkiego stołu" około 10 zł za dzień (widziałem że sporo osób się decydowało z różnych przyczyn). W celu otrzymania posiłków wg. określonej diety należy podczas pierwszego badania lekarskiego wziąć stosowne zalecenie i przekazać na stołówce przy przydziale stolika. Dobrze jest zapisać sobie nr stolika bo jedna z pań siadała przy moim stoliku i przez dwa posiłki brakowało dla mnie zestawu :lol: , a ja przy pierwszym posiłku usiadłem przy stoliku zus-owców i o mało nie zostałem zlinczowany :lol:
Z początku można się zagubić w licznych zakrętach korytarzy :D ale po pierwszym dniu jest ok. :roll: :mrgreen:
Jeśli chodzi o podejście obsługi, lekarza itp. to naprawdę nie można narzekać :D
Większość kuracjuszy z NFZ to subiektywnie 65+ i dużo małżeństw, chociaż zdarzają się wyjątki :mrgreen:

P.S. Mały zgrzyt z dojazdem do Polanicy z Wrocławia kolejami dolnośląskimi. Dla mnie, osobnika z drugiego krańca Polski nie jest znana infrastruktura kolejowa Kotliny Kłodzkiej. Wybrałem połączenie bezpośrednie kolejami dolnośląskimi i tu niemiła niespodzianka. W Kłodzku Głównym jest przesiadka z pociągu elektrycznego do zestawu spalinowego ze względu na brak trakcji elektrycznej na dalszym odcinku. Nie byłby to duży problem gdyby oba pociągi (ten z Kudowy Zdroju i tez z Wrocławia były ze sobą zsynchronizowane, ale czekaliśmy 40 minut (takie opóźnienie), a podobno 25 minut opóźnienia to reguła. Ponadto z dworca PKP do Wielkiej Pieniawy to taksówkę już trzeba brać, a z dworca PKS to 5 minut truchcikiem jak to pani recepcjonistka żartem rzuciła :lol:
grazaABC123
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 30 paź 2017 22:19
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: grazaABC123 »

Witaj,
Właśnie się zapisałam na forum. Też wyjeżdżam na ten turnus. Jadę pierwszy raz. Ja jadę z ZuS-u. Nie wiem czy to jest różnica w zakwaterowaniu czy nie. Coś rezerwowałaś?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

ZUS mieszka w oddzielnym budynku,ale połączonym korytarzami z całością.
grazaABC123
Kuracjusz
Kuracjusz

Czy to jest inny budynek niż ten główny i czy można zarezerwować jedynkę?
Możecie mi napisać czego się spodziewać?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Tak,jest to inny budynek niż ten główny.Mieści się po lewej stronie tego głównego.Byli ludzie,którzy mieli jedynki,ale jakie są zasady ich przyznawanie nie wiem.Ja byłam z NFZ,pokoje w tej drugiej części znam tylko z odwiedzin.Nie jest źle.
grazaABC123
Kuracjusz
Kuracjusz

Czyli Wielka Pieniawa to nie tylko jeden budynek. Czy możesz napisać coś więcej.
Nierob
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

graza zerknij sobie najlepiej w google maps jak wygląda Wielka Pieniawa. To jest kompleks budynków połączonych ze sobą.
grazaABC123
Kuracjusz
Kuracjusz

Dzięki
Nierob
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

graza ...... dzisiaj przyjechał kolejny turnus ZUS i tak:
- część osób ma pokoje w tej części gdzie i ja - nad basenem - czyli nie ma chyba podziału NFZ I ZUS
- jedna z pań ma jedynkę i jak mówi zadzwoniła zaraz po otrzymaniu skierowania, i dostała bez problemu, bez żadnych zaświadczeń.
grazaABC123
Kuracjusz
Kuracjusz

Ok Każda informacja mi się przyda, bo jadę pierwszy raz.
ODPOWIEDZ