Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Witam. Dowiedziałam się, że pobyt dzień przed rozpoczęciem turnusu w sanatorium jest bezpłatny. A tymczasem sanatoria pobierają opłatę. Czy ktoś zna podstawę prawną? Na forum nie znalazłam nic na ten temat.
A do czego ta podstawa prawna? Każdy obiekt poza kontraktem może świadczyć inne usługi.Kontrakt z NFZ nie przewiduje noclegu przed przyjazdem.No nikt nie jest instytucją charytatywną,żeby dawać coś za darmo.Jest to płatna usługa hotelowa.
Nie wiem skąd dowiedziałaś się że nocleg jest bezpłatny? Nigdy nie był.
Nie ma znaczenia czy ZUS ,KRUS czy NFZ wszędzie trzeba płacić za pokój jeśli jest się wcześniej . Na skierowaniu widnieje od kiedy masz się stawić . gdyby tak było ( za darmo) to duża część kuracjuszy była by dzień wcześniej i stało by się to normalną praktyką . Dodam ,że za turnus płaci ZUS z naszych składek i opłacone jest od-do . Często jest tak ,że pokój jeszcze dzień wcześniej zajęty jest przez poprzednika który turnus kończy i trzeba czekać aż Panie posprzątają i przygotują ( tak mialem).. Będąc kilka razy na zusowskich turnusach nie spotkałem się z ty co piszesz . Doba przed to doba hotelowa .
Mam przed sobą skierowanie z ZUS i na drugiej stronie tego skierowania w pkt. 6 jest wyrażnie napisane, cytuję:Doba hotelowa dla osób skierowanych przez ZUS trwa od godz. 0.00 w dniu przyjazdu do godz. 24.00 w dniu wyjazdu. Sztani wytłumacz to jadącemu pierwszy raz z ZUS. Dodam, Ze przy załatwianiu rezerwacji w Równicy pytałem, kiedy mogę być najwcześniej. Pani z infolinii powiedziała, że o 7.00 w dniu rozpoczęcia turnusu. Moim zdaniem kłóci się to z tym co pisze ZUS na skierowaniu. Czekam na twoją odpowiedż.
Zbigniew myślę,że o 00.05 nikt by nie wyrzucił ciebie z obiektu.Pewnie niewiele osób tak przyjeżdża a pani z infolinii odpowiedziała bardziej zachowawczo.
Czyli Victoriania miała rację. Tylko trzeba by było dojechać przed 22.00, bo po tej godz. są zamykane drzwi wejściowe do sanatorium i musieli by zrobić przyjęcie. Tylko nie wiem czy udało by się wtedy dostać dobry pokój. Raczej wątpię w to.
Ale co tu jest do tłumaczenia , możesz przyjechać do każdego ośrodka od godziny 0;00 , i jak mają wolny pokój to Cię zakwaterują , jeśli nie to posiedzisz na fotelach przy recepcji do godziny np 7. Natomiast wyjechać możesz o 23;59 , to wszystko jest w dacie . Za każdy przyjazd wcześniej niestety musisz zapłacić kaskę . Te godziny od 0;00 do 24 oczywiście dotyczą tylko kuracjuszy ZUS w pakiecie jest śniadanie, a w dniu wyjazdu kolacja . Turnusy NFZ rozpoczynają się zgodnie z dobą hotelowa danego ośrodka .