Obiadek
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
Obiadek i każde żarełko...
-
mary jo
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 13 mar 2015 22:05
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 1
Re: Obiadek
Chemia jest we wszystkim lub prawie wszystkim,co jemy. Jasne,próbujemy ją ograniczać,wybieramy bardziej świadomie,
pieczemy chleb,robimy wędliny, przetwory itd.itd. Jeśli nam się chce,lubimy to i mamy możliwości.
A jeśli ktoś lubi przyprawy typu Vegeta,to co mi do tego ?! Gorszy jakiś jest czy co ?! No tak,zostaje miszczem
Briant
A teraz rączka do góry,kto Vegety nigdy nie używał /używa/
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Opinia rodziny i przyjaciół na temat mojej kuchni jest dla mnie najważniejsza a ta jest przychylna
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowano: 91 razy
To nie napadanie (a tak w ogóle jakie napadanie?)za to, że ktoś coś inaczej tylko za zachwalanie niezdrowego gotowania.mary jo pisze:Przykro,że tak napadamy na siebie nawzajem jeśli tylko ktoś, coś inaczej... (...)
A jeśli ktoś lubi przyprawy typu Vegeta,to co mi do tego ? (...) No tak,zostaje miszczem (...)
Mnie też nic do tego, że ktoś lubi i takich przypraw używa do przygotowania swoich posiłków. To jego sprawa, a miszczem zostaje się
za pójście, na łatwiznę (po najmniejszej linii oporu) wrzucenie garści chemii do przygotowania potrawy i propagowanie, na takim forum,
przygotowywania niezdrowego jedzenia no i dodatkowo za przechwałki.
Proszę bardzo, mogę śmiało podnieść rączkę do góry. W naszym domu nie używało się tego typu sztucznych przypraw, nie używamary jo pisze:(...)A teraz rączka do góry,kto Vegety nigdy nie używał /używa/
i nie będzie używało. Za pomocą dobrego sprzętu kuchennego (kiedyś malaksera, a teraz np. thermomixa) można w kilka chwil
przygotować, we własnym zakresie, przyprawę typu "Vegeta" lub koncentraty bulionów, drobiowego czy też warzywnego bez tych
wszystkich chemicznych "smakołyków". Trzeba tylko wcześniej poświęcić trochę czasu na odpowiednie przygotowanie (suszenie
warzyw) potrzebnych składników. Tak więc przy odrobinie chęci można? ... MOŻNA.
- Felice
- Przyjaciel forum

Używanie thermomixu nie jest pójściem na łatwiznę?a miszczem zostaje się
za pójście, na łatwiznę (po najmniejszej linii oporu)
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

Oczywiście, że po części pewnie tak. Z resztą thermomix podałem jako przykład. Można użyć też dobrego blendera.Felice pisze:Używanie thermomixu nie jest pójściem na łatwiznę?
Chyba nie powiesz mi, że do rozdrabniania suszonych warzyw lub innych przypraw (ziół) wszyscy używają moździerza.
Ale jak się ma to Twoje porównanie; korzystanie z urządzenia do ułatwienia pracy, a używanie chemii zamiast zdrowych przypraw.
- Felice
- Przyjaciel forum

kto mówi o używaniu chemiikorzystanie z urządzenia do ułatwienia pracy, a używanie chemii zamiast zdrowych przypraw.
Briant podał przykład z vegetą,nie przesadzajmy że otruje tym ludzkość.Nie bądźmy bardziej święci od Papieża. Chciałeś mu przypiąć łatkę i to zrobiłeś i naprawdę nie przekonasz mnie że w obronie zdrowego żywienia. Generalnie na naszym rynku od dawna już nie ma zdrowej żywności i nie mów,że produkujesz dla siebie zdrowe zboże,hodujesz oczywiście ekologicznie zwierzątka,ziółka w przydomowym ogródku osłonięte od zatrutego powietrza...
Wybieramy to co nam pasuje,a na rynku są też nie do końca zatrute chemią produkty.Ja znalazłam taki produkt,który nie jest doprawiony polepszaczami, aromatami i barwnikami.
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

Mało tego, nie mam nawet takiej chęci. Prędzej chyba wycisnąłbym wodę z kamienia. Tak samo korzystasz z okazji
do "przypięcia" się do moich wypowiedzi, a po prawdzie to sama nie wiesz czego się trzymać. Najpierw nie pasuje Ci
urządzenie, potem przyprawy,"łatki", a na koniec tradycyjnie trzeba się czymś pochwalić. To przecież jest już norma.
Nie wiem tylko skąd nagle tylu adwokatów i obrońców "uciśnionych" na tym forum? Zapomniałaś jeszcze tylko dodać,
że vegeta to "samo zdrowie". Nigdzie nie napisałem, że kogoś tym otruje, ale nie jestem zwolennikiem używania tego
typu przypraw, a przede wszystkim namawiania innych do ich stosowania i jeszcze zachwalaniu jakie to wszystko jest
smaczne. "Wybieramy to co nam pasuje" i niech tak zostanie. Każdy przy swoim zdaniu; nie mam zamiaru więcej tego drążyć.