Obiadek

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Obiadek i każde żarełko...

Post autor: jacky6 »

A jest tyle naturalnych przypraw dostępnych, że żadnych "kucharków" nie potrzeba....

:mrgreen: To przyjemnie czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:
mary jo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2015 22:05
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 1

Re: Obiadek

Post autor: mary jo »

:( Przykro,że tak napadamy na siebie nawzajem jeśli tylko ktoś, coś inaczej...
Chemia jest we wszystkim lub prawie wszystkim,co jemy. Jasne,próbujemy ją ograniczać,wybieramy bardziej świadomie,
pieczemy chleb,robimy wędliny, przetwory itd.itd. Jeśli nam się chce,lubimy to i mamy możliwości.
A jeśli ktoś lubi przyprawy typu Vegeta,to co mi do tego ?! Gorszy jakiś jest czy co ?! No tak,zostaje miszczem :lol: :P
Briant :? spróbuj z ziołami czasem,wystarczą prowansalskie,papryka,czosnek ;) będą mlaskać :lol:

A teraz rączka do góry,kto Vegety nigdy nie używał /używa/ :lol:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Mary jo ja używam tej bez glutaminianu sodu i uchodzę za "mistrza kuchni" ;) i nie czuję się z tego powodu gorsza. Ziół też używam żeby nie było.
Opinia rodziny i przyjaciół na temat mojej kuchni jest dla mnie najważniejsza a ta jest przychylna :)
Awatar użytkownika
Maryann
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 kwie 2017 17:42
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Maryann »

A ja skonsumowałam dzisiaj zalewajkę z gąskami zielonymi... i brak mi słów ... moja mama jest Wirtuozem Kulinarnym... :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

mary jo pisze:Przykro,że tak napadamy na siebie nawzajem jeśli tylko ktoś, coś inaczej... (...)
A jeśli ktoś lubi przyprawy typu Vegeta,to co mi do tego ? (...) No tak,zostaje miszczem (...)
To nie napadanie (a tak w ogóle jakie napadanie?)za to, że ktoś coś inaczej tylko za zachwalanie niezdrowego gotowania.
Mnie też nic do tego, że ktoś lubi i takich przypraw używa do przygotowania swoich posiłków. To jego sprawa, a miszczem zostaje się
za pójście, na łatwiznę (po najmniejszej linii oporu) wrzucenie garści chemii do przygotowania potrawy i propagowanie, na takim forum,
przygotowywania niezdrowego jedzenia no i dodatkowo za przechwałki.
mary jo pisze:(...)A teraz rączka do góry,kto Vegety nigdy nie używał /używa/ :lol:
Proszę bardzo, mogę śmiało podnieść rączkę do góry. W naszym domu nie używało się tego typu sztucznych przypraw, nie używa
i nie będzie używało. Za pomocą dobrego sprzętu kuchennego (kiedyś malaksera, a teraz np. thermomixa) można w kilka chwil
przygotować, we własnym zakresie, przyprawę typu "Vegeta" lub koncentraty bulionów, drobiowego czy też warzywnego bez tych
wszystkich chemicznych "smakołyków". Trzeba tylko wcześniej poświęcić trochę czasu na odpowiednie przygotowanie (suszenie
warzyw) potrzebnych składników. Tak więc przy odrobinie chęci można? ... MOŻNA.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

a miszczem zostaje się
za pójście, na łatwiznę (po najmniejszej linii oporu)
Używanie thermomixu nie jest pójściem na łatwiznę?
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Felice pisze:Używanie thermomixu nie jest pójściem na łatwiznę?
Oczywiście, że po części pewnie tak. Z resztą thermomix podałem jako przykład. Można użyć też dobrego blendera. :)
Chyba nie powiesz mi, że do rozdrabniania suszonych warzyw lub innych przypraw (ziół) wszyscy używają moździerza. :?
Ale jak się ma to Twoje porównanie; korzystanie z urządzenia do ułatwienia pracy, a używanie chemii zamiast zdrowych przypraw. :roll:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

korzystanie z urządzenia do ułatwienia pracy, a używanie chemii zamiast zdrowych przypraw.
kto mówi o używaniu chemii :?:
Briant podał przykład z vegetą,nie przesadzajmy że otruje tym ludzkość.Nie bądźmy bardziej święci od Papieża. Chciałeś mu przypiąć łatkę i to zrobiłeś i naprawdę nie przekonasz mnie że w obronie zdrowego żywienia. Generalnie na naszym rynku od dawna już nie ma zdrowej żywności i nie mów,że produkujesz dla siebie zdrowe zboże,hodujesz oczywiście ekologicznie zwierzątka,ziółka w przydomowym ogródku osłonięte od zatrutego powietrza...
Wybieramy to co nam pasuje,a na rynku są też nie do końca zatrute chemią produkty.Ja znalazłam taki produkt,który nie jest doprawiony polepszaczami, aromatami i barwnikami.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Mało interesuje mnie to co myślisz i nie mam zamiaru wcale Ciebie przekonywać. Nie swoją osobą i swoim zdaniem.
Mało tego, nie mam nawet takiej chęci. Prędzej chyba wycisnąłbym wodę z kamienia. Tak samo korzystasz z okazji
do "przypięcia" się do moich wypowiedzi, a po prawdzie to sama nie wiesz czego się trzymać. Najpierw nie pasuje Ci
urządzenie, potem przyprawy,"łatki", a na koniec tradycyjnie trzeba się czymś pochwalić. To przecież jest już norma.
Nie wiem tylko skąd nagle tylu adwokatów i obrońców "uciśnionych" na tym forum? Zapomniałaś jeszcze tylko dodać,
że vegeta to "samo zdrowie". Nigdzie nie napisałem, że kogoś tym otruje, ale nie jestem zwolennikiem używania tego
typu przypraw, a przede wszystkim namawiania innych do ich stosowania i jeszcze zachwalaniu jakie to wszystko jest
smaczne.
"Wybieramy to co nam pasuje" i niech tak zostanie. Każdy przy swoim zdaniu; nie mam zamiaru więcej tego drążyć.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

na koniec tradycyjnie trzeba się czymś pochwalić