Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
sergio_1 2 3 4
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 sty 2014 19:04
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 14

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: sergio_1 2 3 4 »

Montenegro nie wiem czy ciebie będzie to dotyczyło . Ja też kiedyś składałem mając gips na nodze , orzecznik powiedział , że dostanę odpowiedź pisemnie . I dostałem oczywiście odmowną ( pełne zrozumienie mimo wszystko dla orzecznika po prostu złożyłem gdy jeszcze byłem na zwolnieniu i nie wiadomo kiedy miałbym zdjęty ). Znajomi jak otrzymywali wiadomość o tym , że dostaną odpowiedź listownie zawsze była ona odmowna. O wyjeździe decyzja jest od razu . Odmowa listownie . Nie wiem czy to dotyczy Twojego przypadku ? Ja opisuję swoje dośiadczenie i znajomych. Pozdrawiam życząc jednak wyjazdu. :)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Sergio , to o czym piszesz to już historia . Teraz cały dylemat mamy z tym że od 8 grudnia 2017 r zmieniły się przepisy . Weszły w życie z nowym rokiem. Problem w tym że każdy ZUS inaczej wdraża je w życie . Pewnie za miesiąc , dwa wszystko będzie jasne . Puki co wygląda na to że orzecznik decyduje o potrzebie rehabilitacji , nie chodzimy do pan urzędniczek i nie uśmiechamy się o interesujące nas miejsce i termin , tylko odgórnie po 2 tygodniach dostajemy pismo z terminem i miejscem turnusu. Czyli takie przyśpieszone leczenie jak z NFZ tylko z komisją a nie zaocznym werdyktem balneologa .
Awatar użytkownika
sergio_1 2 3 4
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziękuję za rozjaśnienie tematu . Ja byłem na komisji 11 grudnia 2017. Mimo , że przepisy jak je tutaj przedstawił kuty datowane są na 28.XI.2017r. Byłem u orzecznika siedziałem tam rekordowo chyba bo 45 minut . Kazano mi poczekać orzecznik mnie wezwał i powiedział żebym poszedł do pan do pokoju nr 3 po skierowanie . Tam przemiła pani zaproponowała mi kilka terminów i mogłem wybrać i wybrałem Daniela i Ustroń. Może to był początek i nie wiedzieli jak to wszystko ma przebiegać i nie mieli jeszcze dyspozycji co do nowego sposobu przydziału. A teraz jak piszesz może być zupełnie inaczej co mnie trochę smuci. Jak to będzie musimy chyba zaczekać na relację kogoś kto przez to przeszedł.
Awatar użytkownika
sergio_1 2 3 4
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Żeby trochę rozjaśnić sam składałem wniosek o prewencję rentową nie będąc jednocześnie na zwolnieniu.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Tak dla ścisłości , żeby wiedzieć o czym mówimy:

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 28 listopada 2017 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad i trybu kierowania przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych na rehabilitację leczniczą oraz udzielania zamówień na usługi rehabilitacyjne , zostało opublikowane w Dzienniku Ustaw 8 grudnia 2017 z mocą obowiązywania od 23 grudnia 2017 roku
i wszystkie wnioski , które trafiły do ZUS-u od 23 .12.2017 są rozpatrywane wg nowych przepisów.
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 mar 2012 19:13
Oddział NFZ: Wielkopolski

Post autor: Tojka »

no tak bibi, świetnie, że zwróciłas uwage na to w ostatnim zdaniu :)
Byc może dlatego ja mialam wybór terminu i miejsca :)
zlożyłam wniosek na przelomie listopada i grudnia
forumowicz

Myślę Tojko, że jak każda zmiana przepisów , trochę musi upłynąć czasu zanim procedury będą klarowne i w miarę jednakowe dla wszystkich jednostek ZUS-u.
Zawsze tak jest , że oczekiwania są troszkę inne , a procedowanie inne . Wszystko zależy z której strony jesteśmy ;)

powodzenia wszystkim :)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Bibi , nie doczytałam że wchodzą w życie z dniem 23 grudnia . Sama zinterpretowałam jak większość że od nowego roku. Czyli jeżeli składałam 12 grudnia to mój wniosek będzie rozpatrywany według starych zasad . Bo ja to tak rozumiem .
forumowicz

Nie postawiłam kropki nad i , przepraszam :
§ 2.
Do spraw wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie rozporządzenia stosuje się przepisy rozporządzenia zmienianego w § 1 w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem.
czyli Elu po nowemu

Tak się kończy moja wiedza, czyli czysto teoretycznie , a praktyki nabędziemy z czasem :)
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 mar 2012 19:13
Oddział NFZ: Wielkopolski

Post autor: Tojka »

hm, ja miałam po staremu :)
widocznie zależy od ZUSu
ODPOWIEDZ