Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2014 16:51
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: aniag »

Mnie wczoraj na komisji dali wybór zapytali czy chce ambulatoryjne czy stacjonarne😊
Awatar użytkownika
sergio_1 2 3 4
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 sty 2014 19:04
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: sergio_1 2 3 4 »

: wiesniaczkaela » Elu jak czytałem Twoją relację to szczenna mi opadła na samą podłogę . toż to powrót do socjalizmu ( Departament wie lepiej ) . jak pomyślę , ze człowiek narzekał to teraz powinien beczeć jak bóbr:). Zastanawiam się co oni mieli na celu . Ale w takich przypadkach sprawdza się jedno powiedzenie : Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze . Brakuje im kasy w ZUS na emerytury.
I chcieli jakoś zaoszczędzić , więc zaoszczędzili naszym kosztem . Postaram się to sprawdzić jaki był budżet na prewencję rentową w zeszłym roku a jaki jest teraz ? Stawiam orzechy przeciwko forsie ! Ze został zmniejszony. Wracamy s powrotem do socjalizmu a niech to szlak.
Tylko czyim kosztem ? Ciekawym jak Departament będzie to rozdzielał . Po zapachu czy drogą losowania ? ilość miejsc według preliminarza budżetowego na prewencje , czyli ilość kasy ogółem ilość wniosków w miesiąc dzielimy i wychodzi , ze co 4 na przykład dostaje . Już bez merytoryki . Tylko według budżetu i koniec . Żadne tam potrzeby tylko kasa się liczy takie jest moje przypuszczenie . Nie wiem co wy o tym sądzicie. Normalnie się wkurzyłem . A niech ich gęś kopnie i te ich pomysły ! Elu na szczęście masz stacjonarkę tylko jeszcze losowanie kiedy i gdzie ?
Proszę nie zapomnij nam o tym napisać . Pozdrawiam serdecznie :kwiat:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Krajanie , na pewno , jak doczekam :lol: , to napiszę . Dostałam stacjonarne , bo od kilku lat ,tak jak piszę wieśniaczką zostałam ale bez hektarów :lol: , więc ZUS mnie obowiązuje a ambu . to wyprawa . Niestety u Sołtysa w stodole rehabilitacji niet :lol: , do Gminnego Ośrodka Zdrowia 7 km .- bez dojazdu a i tam tylko marnota za kasę . Wskazania do rehabilitacji mam mocne a i tak usłyszałam o tym leczeniu. Aniag , miała szczęście i trafiła na jedną z dwóch najsympatyczniejszych orzeczniczek . Ja przez 14 lat pobierania renty , miałam z nimi do czynienia prawie co rok . Na drugim końcu świata poznam twarze.Trzy tygodnie szybko miną . Zobaczymy co przydzielą . Tylko problem w tym że nie wszędzie mogę jechać a orzecznik nie wpisała szczególnych wskazań , ale na szczęście wpisała dane z ostatniej karty szpitalnej . Oby nie przeczytali tego tak jak NFZ :roll:
zizu
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 05 gru 2017 22:09
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: zizu »

Również dzisiaj byłem na komisji w ZUS... leczenie stacjonarne :) . Czekać na informacje listowną dotycząca gdzie i kiedy. Nowe przepisy weszły w życie :cry:
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Kochani, to i ja się wpiszę na listę oczekujących na list z szacownej instytucji ;)
Jestem świeżutko po Komisji i tak jak wszyscy moi poprzednicy również dostałam zgodę na rehabilitację stacjonarną :D
...teraz tylko wypada liczyć na łut szczęścia co do miejsca i terminu...
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
ricolo666
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 lip 2017 21:11
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: ricolo666 »

sztani pisze: 12 sty 2018 17:06 . Takie działania ZUS podjął w jakimś celu a mianowicie aby po trosze ukrócić wyjazdy na turnusy rehabilitacyjne . Teraz jest wielka niewiadoma czy wpadnie Koleczkowo czy Osieczek a może inny nie polecany ośrodek przez forumowiczów . . Dwa razy do roku wyjazd ( obojętnie na jakie schorzenie) to będzie można miedzy bajki schować . Widzę ,że skrupulatnie orzecznicy sprawdzają kiedy był ostatni wyjazd na turnus. Smutne to. Teraz naprawdę nie można niczego być pewnym . Ale bądźmy dobrej myśli . Może tak być , ( nie chce krakać)że osoby z miast gdzie jest rehabilitacja ambulatoryjna będą na taką uczęszczać .
Tak moze byc jak piszesz ,i sporo tym sposobem zaoszczedzo :?
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Tylko my ze schorzeniami zaliczanymi do Pulmonologi nie musimy obawiać się wysłania do obiektu hotelowego jak Olecko itp. Kontrakty na to schorzenie na 2018 r. posiada tylko Ustroń-Równica i Wieniec Zdrój-Jutrzenka. W Równicy jestem w chwili obecnej, a o Jutrzence dowiedziałem się w czasie pobytu w Równicy, Tak, że mogę jechać do tych dwóch sanatoriów bez obaw. Znam bazę zabiegową, warunki bytowe w obu uzdrowiskach. Pozostaje tylko termin wyjazdu tak jak u wszystkich nie znany po przyznaniu sanatorium przez komisję ZUS. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kuty
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 wrz 2012 18:03
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: kuty »

zibi666 pisze: 12 sty 2018 20:50
sztani pisze: 12 sty 2018 17:06 Może tak być , ( nie chce krakać)że osoby z miast gdzie jest rehabilitacja ambulatoryjna będą na taką uczęszczać .
Tak moze byc jak piszesz ,i sporo tym sposobem zaoszczedzo :?
No i ja właśnie z dużego miasta dostałem ambulatoryjne, bo do ośrodka mam niedaleko.
Pani orzecznik tylko zerknęła w komputer i stwierdziła że niedawno byłem na stacjonarnym - to teraz ambu......!
O tyle dobrze że mogłem sobie wybrać termin.
A pismo przyjdzie pocztą po 14 dniach, bo mamy czas na odwołanie....!!!!
Teraz zarówno z ZUS czy NFZ będzie andrenalinka - kiedy i gdzie !!!!!!
moniqa
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 lis 2017 19:29

Post autor: moniqa »

Zachęcam do pisania maili do ZUS.

Skargi i wnioski wpływające do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych załatwiane są zgodnie z przepisami:
•działu VIII ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2016 r. poz. 23),
•rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 stycznia 2002 r. w sprawie organizacji przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków (Dz. U. Nr 5 z 2002 r. poz. 46).

Co może być przedmiotem wniosku?

Przedmiotem wniosku mogą być w szczególności sprawy ulepszenia organizacji, wzmocnienia praworządności, usprawnienia pracy i zapobiegania nadużyciom oraz ochrony własności, lepszego zaspokojenia potrzeb klientów.

Wymogi formalne skargi i wniosku

Skarga lub wniosek powinny zawierać:
•imię i nazwisko (nazwę) wnoszącego skargę lub wniosek,
•adres (wskazanie miejscowości, ulicy, nr domu i mieszkania) wnoszącego skargę lub wniosek,
•treść skargi lub wniosku (treść może być wyrażona w sposób dowolny, przy czym istotne jest, aby można było na jej podstawie ustalić przedmiot skargi lub wniosku).

UWAGA!
Skargę lub wniosek niezawierające imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresu wnoszącego skargę lub wniosek pozostawia się bez rozpoznania.

(adres może być mailowy- to moje słowa)

Jak i gdzie złożyć skargę lub wniosek?

Skargę lub wniosek można złożyć w każdej terenowej jednostce organizacyjnej ZUS oraz Centrali ZUS:
•pisemnie,
•telegraficznie lub za pomocą dalekopisu,
•telefaksu,
•poczty elektronicznej - [email].pl
•ustnie do protokołu (w tym przypadku protokół podpisany zostaje przez wnoszącego skargę lub wniosek oraz osobę przyjmującą zgłoszenie).

Jeżeli będziemy pisać wnioski, to może coś zmienią. Wierzmy w to, że przepisy zmienili po to, aby ludzie mogli się odwołać. Wyszło, jak wyszło.
Zobaczcie proszę, ile to więcej pracy, jakie większe koszty. Takie listy trzeba wysłać, a najczęściej odbieraliśmy je sami.
moniqa
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 lis 2017 19:29

Post autor: moniqa »

Możemy pisać też wnioski do premiera na adres [email].gov.pl
Na ich stronie jest napisane, że wymagany jest adres zamieszkania.

My tutaj sobie piszemy, a skąd mają wyżej wiedzieć, że my nie jesteśmy z tego zadowoleni?
ODPOWIEDZ