Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
montenegro
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 sty 2018 19:49

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: montenegro »

zuza-zuza pisze: 15 lut 2018 09:02
montenegro pisze: 14 lut 2018 22:24 Dobry wieczór,
Odwołałam sie od przyznanego terminu i dostałam nowy termin na kwiecień i do innego miejsca. Był marzec i Ustroń a teraz Iwonicz-Zdrój.
Wnioskowałaś o zmianę samego terminu czy terminu i miejsca razem?
Jeśli można zapytać - jakoś mocno argumentowałaś?
Np jakieś pismo z kadr (że w danym terminie jesteś niezbędna w pracy) czy coś?
Wnioskowałam tylko o termin bo myślałam, że zostawią to samo miejsce. Jako argument dołączyłam xero tzw. Karty pacjenta i planowej wizyty kontrolnej w Centrum Onkologii.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Nikt nie żyje cudzym życiem, każdy żyje własnym życiem.
Po to jest forum aby ludzi wyrażali swoje poglądy w danym temacie.Okazuje się,że jak nie wyjedzie to nie będzie żadnej tragedii, i o to chodzi aby wyjechało więcej osób potrzebujących rehabilitacji.Tak jak z rentami dwa lata temu i ukrócili,byłem na komisji na korytarzu malusio chętnych na rentę. Dostaje rentę i szuka roboty, nikt nikomu nie zabrania pracować ale jakieś granice przyzwoitości trzeba zachować , w orzeczeniu lekarz pisze tylko o zdolności częściowej lub całkowitej.Konstytucja również nikomu nie zabrania pracować.Mam nadzieję,że ZUS ukróci tą formę turystyki dla "królików" .Ostatni przykład z tego forum , zbierała dokumentację medyczną i wypisała sama :shock: wniosek, widocznie i tak można, a ja musiałem po wniosek do lekarza specj. 28 km autobusem ,jechać pociągiem ponad 250 km na komisję , z dworca TAXI do siedziby ZUS, budynek kilka pięter , dobrze ,że jest ochrona na paterze przy kamerach to wytłumaczył mi gdzie ten gabinet , i po komisji ZUS odjechać ta samą trasą,do miejscowości gdzie mieszkam nie dochodzą pociągi, tylko 3 autobusy . Do lekarza POZ w kolejkę , bo do spec. rok czasu bym czekam aby mi wniosek wypisał na wyjazd do sanatorium.I gdzie tu sprawiedliwość? Widocznie są nadal układy, układziki ,znajomości w relacjach pacjent :arrow: lekarz.Jeśli to prawda ,że od tego roku Departament ZUS będzie weryfikował i akceptował wnioski na wyjazdy reh. to wierzę ,że takie praktyki wreszcie się skończą. Oby.
sylwia166
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 maja 2017 19:01
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: sylwia166 »

Witam Wszystkich
31 stycznia 2018 byłam na komisji w warszawskim zusie, dostałam decyzję o konieczności rehabilitacji leczniczej i informację, że termin i miejsce dostanę pocztą. Ze względu na to że pracuje w szkole złożyłam podanie o rehabilitację w terminie wakacyjnym. Wczoraj minęły dwa tygodnie potrzebne do uprawomocnienia decyzji, jakie było moje zdziwienie jak dziś zadzwoniła przesympatyczna pani z zusu i zapytała się czy mogłabym wyjechać na koniec czerwca, powiedziałam, że zdecydowanie bardziej pasuje mi od połowy lipca i co, jadę do Wieńca - Zdroju od 22 lipca 2018. Każdemu życzę takiej obsługi, z tego szoku to nie pomyślałam żeby zapytać się o pobyt nad morzem, ale Wieniec wydaje mi się też bardzo ok. Pozdrawiam Wszystkich oczekujących. Jak widać opłaca się składać podania, przynajmniej w Warszawskim oddziale.
forumowicz

Masz rację. Ja tez napisze o morze. Jak dostanę rehabilitację stacjonarną. Spróbować zawsze warto.Moze się zmieniło i łatwiej dają dalsze miejscowość i?
Kuracjuszka_08
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2018 19:22
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Kuracjuszka_08 »

Ja uważam ze kazdy kto potrzebuje rehabilitacji powinien ja dostac zeby mógł normalnie funkcjonować,pracowac i zyc . Ja w zeszłym roku oprócz rehabilitacji z zusu chodzilam tez prywatnie i na nfz . Tak wiec ratowalam się jak mogłam zeby tyljo jakoś funkcjonować. Przynajmniej teraz mogę chodzic normalnie. A bylo mi obojętne gdzie i kiedy pojade byle by tylko byly z tego efekty i zeby pomoglo bo o to chodzi w tym wszystkim :)
sylwia166
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Kuracjuszka_08 pisze: 15 lut 2018 14:42 Ja uważam ze kazdy kto potrzebuje rehabilitacji powinien ja dostac zeby mógł normalnie funkcjonować,pracowac i zyc . Ja w zeszłym roku oprócz rehabilitacji z zusu chodzilam tez prywatnie i na nfz . Tak wiec ratowalam się jak mogłam zeby tyljo jakoś funkcjonować. Przynajmniej teraz mogę chodzic normalnie. A bylo mi obojętne gdzie i kiedy pojade byle by tylko byly z tego efekty i zeby pomoglo bo o to chodzi w tym wszystkim :)
Niestety nie każdy może pozwolić sobie na wyjazd w dowolnym terminie, pracując w szkole ciężko o wolne, a po drugie to mam też swoje dziecko, któremu też muszę zapewnić opiekę, i dzięki uprzejmości pani z zusu ja będę w sanatorium a moje dziecie w tym samym czasie na kolonii. A co do wyboru miejsca, podania w tym względzie nie pisałam, ale miałam swoje preferencje i jak pani zapytała to czemu nie ;)
forumowicz

No wlasnie jak mnie pani zapyta to tez powiem. Tylko podejrzewam ze morza nie zaproponują. Ale pomarzyć dobra rzecz.
Awatar użytkownika
Ewucha
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2017 12:52
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Ewucha »

sylwia166 pisze: 15 lut 2018 14:28 Witam Wszystkich
31 stycznia 2018 byłam na komisji w warszawskim zusie, dostałam decyzję o konieczności rehabilitacji leczniczej i informację, że termin i miejsce dostanę pocztą. Ze względu na to że pracuje w szkole złożyłam podanie o rehabilitację w terminie wakacyjnym. Wczoraj minęły dwa tygodnie potrzebne do uprawomocnienia decyzji, jakie było moje zdziwienie jak dziś zadzwoniła przesympatyczna pani z zusu i zapytała się czy mogłabym wyjechać na koniec czerwca, powiedziałam, że zdecydowanie bardziej pasuje mi od połowy lipca i co, jadę do Wieńca - Zdroju od 22 lipca 2018. Każdemu życzę takiej obsługi, z tego szoku to nie pomyślałam żeby zapytać się o pobyt nad morzem, ale Wieniec wydaje mi się też bardzo ok. Pozdrawiam Wszystkich oczekujących. Jak widać opłaca się składać podania, przynajmniej w Warszawskim oddziale.
Tylko pogratulować rechabilitacji oraz obsługi zus tak powinno być pozdrawiam
sylwia166
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Cieszy fakt, że jak się okazuje w zusie też pracują ludzie. A no i żeby nie było nie jestem "przyjacielem królika" tylko zwykłym petentem :D :lol: Miejmy nadzieję że obsługa na wysokim poziomie stanie się standardem a nie ciekawostką opisywaną na forach.
Kuracjuszka_08
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2018 19:22
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Kuracjuszka_08 »

A zreszta kazdy robi tak jak mu pasuje . Jedni maja wiecej szczęścia inni nie .
ODPOWIEDZ