Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2017 13:08
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: zuza-zuza »

zaba-12 pisze: 26 lut 2018 21:37 20 lutego byłam na komisji, dostałam orzeczenie o potrzebie prewencji...dziś przyszło pismo o wadliwości orzeczenia i ponownie skierowano mnie na komisję...więc nie zawsze różowo :evil:
To pismo o wadliwości orzeczenia przyszło z Warszawy czy też z oddziału ZUS, w którym byłaś na komisji?
kryzny
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 sty 2015 09:26
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: kryzny »

http://www.zus.pl/documents/10182/167791/Wykaz+Ośrodków+2018/2abcec37-8ea9-4b1c-beb8-150bca8ec40d
są Cieplice
Awatar użytkownika
zaba-12
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 11 gru 2015 18:44
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: zaba-12 »

pismo przyszło z oddziału gdzie było wydane orzeczenie, znaczy komisja
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Zaba zadzwoń do Warszawy do departamentu i dowiedz się u żródła
Awatar użytkownika
zaba-12
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

ale nie mam się co dowiadywać, podano paragraf na który się powołują, mają do tego prawo i trzeba stawić się na komisji po raz drugi, trudno, zobaczymy co będzie 12.o3 :roll: Jakoś w tej chwili nawet nie bardxzo się tym martwię bo mam inne sprawy na głowie. Poczkam i zobaczę
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2017 13:08
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: zuza-zuza »

zaba-12 pisze: 27 lut 2018 19:22 pismo przyszło z oddziału gdzie było wydane orzeczenie, znaczy komisja
Czyli... Wynika, że Warszawa zupełnie nie ma nic wspólnego z "uprawomocnieniem" decyzji?
Inna sprawa, że oddział który wydał decyzję o zasadności rehabilitacji, a kilka dni później stwierdza jej wadliwość... to jakiś totalny absurd!?!
Czy ja coś źle rozumiem?
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Słuchajcie, ta możliwość złożenia odwołania działa w dwie strony, a wydaje się że tylko my jesteśmy tym zainteresowani. Jakiś powód był takiego działania, miejmy nadzieję , że korzystne to będzie rozwiązanie dla Żaby .

Zuza , tak czasami jest :roll: i nie mam tylko na myśli działań ZUS-u

powodzenia :)
Awatar użytkownika
zaba-12
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

dobrze zrozumiałaś, wadliwość stwierdził ten sam ZUS który wydał orzeczenie. teraz będzie mnie badała komisja :?
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Czyli... Wynika, że Warszawa zupełnie nie ma nic wspólnego z "uprawomocnieniem" decyzji?

pewnie. że nie.Decyzje podejmowane są na szczeblu oddziału. Info o podejmowanej przez w-wę decyzji wynika z tego że lepiej "zwalić winę"na departament. Nie trzeba wysłuchiwać życzeń petenta i znosić jego ponagleń przez dwa-trzy tygodnie.

Inna sprawa, że oddział który wydał decyzję o zasadności rehabilitacji, a kilka dni później stwierdza jej wadliwość... to jakiś totalny absurd!?!
Czy ja coś źle rozumiem?
tak, źle rozumiesz. W wielu miejscach decyzje pojęte przez pracownika podstawowego szczebla podlegają opinii nadzoru. Decyzję lekarza orzecznika opiniuje nadzór w Oddziale ZUS i ma prawo zgłosić zarzut wadliwości. Tak do tej pory było przy rentach. Teraz ta procedura dotyczy również prewencji.
Oczywistą rzeczą jest że nie wydłużyli terminu tylko po to aby petent mógł złożyć sprzeciw.
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 mar 2012 19:13
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Tojka »

spotkałam się już z tym, o czym pisze zaba-1, na innym forum

zaba, a Ty jestes na rencie? świadczeniu rehabilitacyjnym ? czy pracujesz i sama składałaś wniosek?

sytuacja zasadności przyznania wyjazdu z prewencji, z która się spotkałam,miała miejsce, gdy dziewczynie przyznano turnus prewencyjny w czasie gdy nie byłaby już na świadczeniu rehabilitacyjnym, dlatego otrzymała wezwanie na powtórna komisję - przyznano jej świadczenie rehabilitacyjne i dopiero później prewencje :) jakos tak to było :)
ODPOWIEDZ