To pismo o wadliwości orzeczenia przyszło z Warszawy czy też z oddziału ZUS, w którym byłaś na komisji?zaba-12 pisze: 26 lut 2018 21:37 20 lutego byłam na komisji, dostałam orzeczenie o potrzebie prewencji...dziś przyszło pismo o wadliwości orzeczenia i ponownie skierowano mnie na komisję...więc nie zawsze różowo![]()
Sanatoria ZUS 2018
-
zuza-zuza
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 08 maja 2017 13:08
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 4
Re: Sanatoria ZUS 2018
-
kryzny

- Na forum od: 20 sty 2015 09:26
- Staż sanatoryjny: 5
są Cieplice
- zaba-12
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 11 gru 2015 18:44
- Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
-
zuza-zuza

- Na forum od: 08 maja 2017 13:08
- Staż sanatoryjny: 4
Czyli... Wynika, że Warszawa zupełnie nie ma nic wspólnego z "uprawomocnieniem" decyzji?zaba-12 pisze: 27 lut 2018 19:22 pismo przyszło z oddziału gdzie było wydane orzeczenie, znaczy komisja
Inna sprawa, że oddział który wydał decyzję o zasadności rehabilitacji, a kilka dni później stwierdza jej wadliwość... to jakiś totalny absurd!?!
Czy ja coś źle rozumiem?
-
forumowicz
Zuza , tak czasami jest
powodzenia
- zaba-12
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 11 gru 2015 18:44
- Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
-
forumowicz
Czyli... Wynika, że Warszawa zupełnie nie ma nic wspólnego z "uprawomocnieniem" decyzji?
pewnie. że nie.Decyzje podejmowane są na szczeblu oddziału. Info o podejmowanej przez w-wę decyzji wynika z tego że lepiej "zwalić winę"na departament. Nie trzeba wysłuchiwać życzeń petenta i znosić jego ponagleń przez dwa-trzy tygodnie.
tak, źle rozumiesz. W wielu miejscach decyzje pojęte przez pracownika podstawowego szczebla podlegają opinii nadzoru. Decyzję lekarza orzecznika opiniuje nadzór w Oddziale ZUS i ma prawo zgłosić zarzut wadliwości. Tak do tej pory było przy rentach. Teraz ta procedura dotyczy również prewencji.Inna sprawa, że oddział który wydał decyzję o zasadności rehabilitacji, a kilka dni później stwierdza jej wadliwość... to jakiś totalny absurd!?!
Czy ja coś źle rozumiem?
Oczywistą rzeczą jest że nie wydłużyli terminu tylko po to aby petent mógł złożyć sprzeciw.
-
Tojka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 29 mar 2012 19:13
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 14
zaba, a Ty jestes na rencie? świadczeniu rehabilitacyjnym ? czy pracujesz i sama składałaś wniosek?
sytuacja zasadności przyznania wyjazdu z prewencji, z która się spotkałam,miała miejsce, gdy dziewczynie przyznano turnus prewencyjny w czasie gdy nie byłaby już na świadczeniu rehabilitacyjnym, dlatego otrzymała wezwanie na powtórna komisję - przyznano jej świadczenie rehabilitacyjne i dopiero później prewencje