Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?

Post autor: forumowicz »

Trochę się boję nietoperzy, ale w "RAJU" na pewno będzie cudnie..., ach.. :serce: :kwiat:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

:lol: :lol: też tak myślę....mam nadzieję :D :lol: :lol:
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

.....do urlopu jeszcze daleko :(
forumowicz

Post autor: forumowicz »

a ja zachęcam osoby które będą przejazdem w okolicach woj. małopolskiego i śląskiego do obejrzenia zamków na szlaku "Orlich Gniazd". To prawdziwe perełki warte zwiedzenia. Niektóre zachowały się w prawie idealnym stanie...,Pieskowa Skała, Ogrodzieniec, Bobolice i Mirów z ciekawą legendą, Będzin i Ojców z jaskinią Łokietka i wiele innych. Dla odważnych proponuję wycieczkę do jednej z kopalń na Śląsku i opuszczenie się około 1km po ziemię...,mocne wrażenia gwarantowane. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Jaskinia „Raj” jest jedną z najbardziej znanych atrakcji turystycznych Gór Świętokrzyskich i jedną z najpiękniejszych jaskiń krasowych naszego kraju. Należy do nielicznych w kraju jaskiń oświetlonych elektrycznie (oświetlenie światłowodowe) i udostępnionych do zwiedzania pod opieką przewodnika.
Korytarze jaskini wytworzone zostaływ w wapieniach środkowego dewonu, które ok. 360 milionów lat temu powstały na dnie płytkiego morza. Jaskinia połozona jest poblizu Chęcin, w których jest piekny zamek.Urzędował tu Władysław Łokietek i Kazimierz Wielki.Warto zobaczyć.
Chęciny koło Kielce.jpg
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Polecam Przemyśl i Krasiczyn :
W Przemyślu jest bardzo ładny rynek i okolice ze starą zabudową , piękna katedra , cerkiew , zamek , warto zapoznać się wcześniej z historią Twierdzy Przemyśl i wybrać się na Kopiec Tatarski , natomiast w Krasiczynie polecam Pałac z parkiem włącznie .......jest czym oko nacieszyć
:kwiat: :kwiat: :kwiat:
Anka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2010 14:35

Post autor: Anka »

Witam!
Polecam Park Etnograficzny w Sanoku należy do najpiękniejszych muzeów na wolnym powietrzu w Europie .Zwiedzając a w zasadzie spacerując odnosi się wrażenie,że ktoś tam mieszka tylko na chwilkę wyszedł coś załatwić.
Godne zobaczenia
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Asik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 wrz 2012 16:05
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Asik »

mix, masz rację - warto zobaczyć "Orle Gniazda". Niedawno byłam w Będzinie i widziałam jedno z nich. Niesamowite wrażenie robi to stare zamczysko. Podobno nie został wiernie odbudowany...choćby okrągła wieża, która pierwotnie była znacznie wyższa. Szkoda tylko, że nie mogłam zwiedzić wnętrza zamku. Może kiedyś to nadrobię...
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Co by nie napisać, co by nie polecić to moim zdaniem nasz kraj jest najpiękniejszy. Nie potrzebuję zagranicznych kurortów bo właśnie tu czuję się najlepiej. Wracam z gór.... zwiedzam kopalnię w Wieliczce i cudowną Kaplicę św, KIngi, wracam z nad morza...... koniecznie zajeżdżam do Gietrzwałdu, dziś zrobiliśmy sobie wycieczkę do Płocka gdzie jest piękna starówka i słynne już molo wzdłuż linii brzegowej. Gdzie by się nie ruszyć.......... piękna nasza Polska cała :serce:
Aha, w zeszłym roku zwiedziliśmy "Mazury Garbate" . Mieszkaliśmy w Wigrach w gospodarstwie agro obok Klasztoru Kamedułów. Klasztor w 1999 roku odwiedził nasz Ojciec Święty. Jest to miejsce magiczne, gdzie można się wyciszyć , odpocząć nabrać sił przed powrotem z urlopu. Wszystkim polecam..........
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: administrator »

Ładnie piszecie o naszym Kraju, to cieszy :)
W każdym regionie znajdzie się coś ciekawego do zobaczenia.
Odwiedziłem w piątek kawałek Lubelszczyzny - m.in. Kozłówka, Nałęczów i obowiązkowo Kazimierz. Nałęczów zna pewnie wielu z Was jako bywalców tego kurortu, przy okazji na pewno warto zobaczyć pałac w Kozłówce i urokliwy Kazimierz. Tam się zwiedza i odpoczywa.
ODPOWIEDZ