Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
okkasia1
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 lut 2016 14:13
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: okkasia1 »

Bibi, może tych informacji nie jest tysiące ale jest :D Trzeba tylko troszkę chcieć poszukać :lol: Ewika i Dagna fajnie opisały wiarusa. Dla mnie wystarczająco :D wiem że muszę zabrać adidaski bo jest gdzie spacerować ale czółenka mogę sobie odpuścić :D Pozdrowionka :)
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2017 13:08
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: zuza-zuza »

Spróbuję zadzwonić w poniedziałek. Powiem jak było z terminem dostarczenia wezwania na komisję. Gdyby to nic nie dało, to napiszę pismo, choć prawdę mówiąc nie mam żadnych twardych dowodów na opieszałość poczty. Też dostajecie przesyłki z ZUSu listem zwykłym? Wydawało mi się, że długo czekam na o wezwanie i że będę mieć komisję na drugi dzień po otrzymaniu pisma (co byłoby kłopotliwe ze względu na urlop itp) ale że dostanę pismo "po fakcie", to bym nie wymyśliła...
forumowicz

Post autor: forumowicz »

tak, ja dostałam zwykłym i myślę że jest to ogólnie przyjęta forma. Trzy tygodnie przed terminem dostałam. Ale pewnie gdybym nie dostała to bym dzwoniła czy wogóle mój wniosek widzą....
sylwia166
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 maja 2017 19:01
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: sylwia166 »

zuza-zuza pisze: 03 mar 2018 00:57 Spróbuję zadzwonić w poniedziałek. Powiem jak było z terminem dostarczenia wezwania na komisję. Gdyby to nic nie dało, to napiszę pismo, choć prawdę mówiąc nie mam żadnych twardych dowodów na opieszałość poczty. Też dostajecie przesyłki z ZUSu listem zwykłym? Wydawało mi się, że długo czekam na o wezwanie i że będę mieć komisję na drugi dzień po otrzymaniu pisma (co byłoby kłopotliwe ze względu na urlop itp) ale że dostanę pismo "po fakcie", to bym nie wymyśliła...
Też dostałam zwykłym listem, razem z wnioskiem złożyłam podanie o informowanie mnie telefonicznie o terminie, bo u mnie poczta niestety jest do d...y. komisje miałam 31 stycznia a wezwanie dostałam 7 lutego :shock:. Skierowanie szło do mnie blisko trzy tygodnie i dopiero po awanturce na poczcie doszło.
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

sylwia166 pisze: 03 mar 2018 09:10
Też dostałam zwykłym listem, razem z wnioskiem złożyłam podanie o informowanie mnie telefonicznie o terminie, bo u mnie poczta niestety jest do d...y. komisje miałam 31 stycznia a wezwanie dostałam 7 lutego :shock:. Skierowanie szło do mnie blisko trzy tygodnie i dopiero po awanturce na poczcie doszło.
I jak rozwiązałaś ten problem? Czy też faktycznie poinformowano Cię telefonicznie i pojechałaś bez papierowego wezwania?

Pytanie drugie natury ogólnej - pismo zaczyna się formułką: Na podstawie (...) w sprawie orzekania o niezdolności do pracy

Chodzi mi o to orzekanie o niezdolności do pracy - wydawało mi się, że wezwanie jest w związku z wnioskiem o rehabilitację leczniczą w ramach prewencji rentowej? Wszyscy mieliście takie sformułowanie? Szczerze powiem, że zupełnie nie pamiętam jak to było sformułowane za poprzednim razem.
forumowicz

ja też tak mam ale wnioskowałam o prewencję. No cóż, zdrowi ludzie z wnioskiem o prewencję się nie zgłaszają, lekarz musi przebadać i ocenić stan zdrowia pod względem zdolności do wykonywania pracy i ocenić dalsze rokowania - wyzdrowieje albo nie. Albo orzec że w ogóle nie jest chory i na prewencję nie jedzie :lol: .
sylwia166
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 maja 2017 19:01
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: sylwia166 »

Zuza
Pani zadzwoniła do mnie poinformowala o terminie a wezwanie w formie papierowej dostalam w zusie przed komisją. :)
Awatar użytkownika
Ewucha
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2017 12:52
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Ewucha »

zuza-zuza pisze: 02 mar 2018 19:20 A ja mam taki klops:
dziś o 17-tej dostałam pismo z ZUS, w którym wzywają mnie na badanie komisji w dniu 02.03 o godz. 12:00. Czyli musiałabym się cofnąć czasie. Poczta dała ciała - list nadany 22 lutego, dostałam dziś 2 marca. List zwykły - to mnie dziwi, wydaje mi się, że poprzednio był polecony, ale pewna nie jestem...
Co z tym fantem zrobić? Zadzwonić w poniedziałek do ZUS, czy jakieś pismo klecić?
Zuza pismo musi przejsć przez kilka dłoni bedzie to trwało ja poszłam osobiscie i wyznaczono mi nowy termin na miejscu pani mnie poinformowała kiedy i o której komisja pozdrawiam
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Ewucha pisze: 03 mar 2018 13:36
Zuza pismo musi przejsć przez kilka dłoni bedzie to trwało ja poszłam osobiscie i wyznaczono mi nowy termin na miejscu pani mnie poinformowała kiedy i o której komisja pozdrawiam
No tak. Tylko w moim przypadku, żeby ... |pójść" to muszę kilkadziesiąt kilometrów przejechać, a to już nie jest takie bezproblemowe.
Jeśli telefonicznie się nie uda, to będę musiała tak zrobić...
forumowicz

Już wyjaśniam,listy polecone idą z opóźnieniem tygodnia,a zwykłe bardzo często są dostarczane raz w tygodniu,tak niestety jest teraz z pocztą, brak listonoszy! zarabiają bardzo mało!i Ci co pracują mają za dużo roznoszenia! bardzo często chodzą po dwóch rejonach,u nas w Krakowie nieraz nie wyrabiają się do 17 ej,a zaczynają pracę o 7 ej rano!
ODPOWIEDZ