Choroby psychosomatyczne z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Choroby psychosomatyczne z ZUS

Post autor: forumowicz »

No
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Sloneczko pisze: 01 mar 2018 14:18 Matko kochana a jest ktoś na forum z taką chorobą :o :shock:
:shock: Tylko to na psychosomatykę się nie nadaje . ZUS nie prowadzi ośrodków bez klamek ;)
Awatar użytkownika
antenetka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2014 20:29
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: antenetka »

:) Słoneczko masz rację bywają osoby i z cukrzycą i z nadciśnieniem ,ale chorobą na którą zostały zakwalifikowane był układ ruchu.Widocznie nie zrozumiałaś mojego pytania.Choroba nie wybiera i myślę,że pisanie o ośrodkach bez klamek jest odrobinę nieeleganckie,ale ....Forum jest po to żebyśmy sobie pomagali,wzajemnie się wspierali,a nie ubliżali.Choroba psychiczna może dotknąć każdego z nas-czego nikomu nie życzę. Ja pytałam jednak o choroby psychosomatyczne i dziękuję za odpowiedzi na temat. :)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Max pisze: 01 mar 2018 13:35 nikt Ci nie odpisze,wszyscy z forum sa zdrowi psychicznie,myślę ,że najlepiej jak spytasz lekarza,na pewno ma rozpoznanie w temacie
Antenetka , to była delikatna riposta tego wpisu. Należę do tej grupy , która stara się pomóc. Na pewno nikogo tutaj na forum nie obrażam , nie leży to w moim charakterze. Niestety Twój wpis został skierowany personalnie do mnie . No cóż znów dostałam po łapach , stając po stronie dobra. Właśnie skoczył mi cukier do 300 . To jest właśnie ta psychosomatyka . Holistyczne podejście do człowieka . Było się nie odzywać :(
forumowicz

Elu nie kumam Twego wpisu,czy ja Ci czymś dokuczyłem? Albo źle odczytała świat mój wpis,albo nie rozumiem, absolutnie nie miałem złych intencji!
moderator
Moderator
Na forum od: 19 cze 2013 09:12
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: moderator »

Bardzo proszę o pisanie na temat. Przypominam, że chodzi o choroby psychosomatyczne, a nie psychiczne. Jeśli ktoś tego nie odróżnia, nie powinien się wypowiadać w tym wątku.
Pozdrawiam.
mary jo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2015 22:05
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: mary jo »

Tak,choroby psychosomatyczne to właśnie te,które wymieniła Słoneczko,ale jeśli rozmawiamy o "profilu psychosomatycznym" w ZUS to mieszczą
się w tym pojęciu również choroby psychiczne np.wszelkiego rodzaju nerwice czy depresje.
Są na forum ludzie z chorobą psychiczną; ja choruję na nawracające,przewlekające się depresje o różnym nasileniu. Kilkanaście pobytów
w szpitalu psychiatrycznym za mną i zapewniam - klamki są wszędzie ;)
Tak więc "nadają się" na zusowską psychosomatykę również choroby psychiczne /wiadomo,że nie wszystkie/. Bo gdzie mieli je wrzucić ?
Przecież prewencja w przypadku takich schorzeń jest bardzo wskazana i często naprawdę pomocna.
Moje życie z depresją zaczęło się po chorobie nowotworowej - rak złośliwy,radykalna operacja,chemia,naświetlania itd. Miałam 33 lata,małe dzieci
i wielki strach. Nie poradziłam sobie z tym wszystkim plus uwarunkowania genetyczne.
Tak,rozpisałam się,nie do końca na temat,ale myślę,że jest nas tu więcej - chorych psychicznie. A że jest jak jest...
Stygmatyzacja jest ogromna i bolesna. Mnie już nie dotyka,ale dla niektórych jest trudna.
Pozdrawiam serdecznie.
forumowicz

Mary jo :serce: :serce: :serce:
Awatar użytkownika
okkasia1
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 lut 2016 14:13
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: okkasia1 »

Mary jo jesteś wielka!!! Dałaś radę :serce: i dalej dasz :) siły i zdrówka życzę :kwiat:
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Adela »

Mary jo :serce: :kwiat:
ODPOWIEDZ