Niedziela bez handlu

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Niedziela bez handlu

Post autor: forumowicz »

Max pisze: 10 mar 2018 11:25 tak jak pisałem kij ma dwa końce,kasjerka będzie bronić swojej racji a np Mirian swojej! dyskusja nie ma sensu!
wiele kasjerek jest przeciwnych tej ustawie
forumowicz

Waldeklat45 pisze: 10 mar 2018 11:45 tez nie bronię żadnej racji , bo jest mi to zupełnie obojętne czy sklepy w niedzielę sa czynne , czy nie :mrgreen:
staram sie tylko zrozumiec racje pracowników - zwolenników i przeciwników wolnych niedziel . ale chyba nie zrozumiem kazdego :mrgreen: :|

max - w tym co piszesz o wyjazdach do kurortow cos jest ;) wprawdzie można sie zaopatrzyc w Biedronce w sobotni wieczór , ale to lekka obawa , czy na niedziele zostanie :?: :roll: :P

Jeszcze trochę i zaczną sprzedawać z pod lady :lol:
forumowicz

wróci tzw, BABKA :shock: :lol: :P
forumowicz

Podziemia się uruchomią :mrgreen:
moderator
Moderator
Na forum od: 19 cze 2013 09:12
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: moderator »

Max pisze: 10 mar 2018 10:58 moderator przeciwnik polityki na forum,a sam założyłeś typowo polityczny wątek! pozdrawiam
Max, nie miałem na myśli polityki ani przez chwilę. Chciałem jedynie przypomnieć byście dziś zrobili zakupy. Słowem nawet nie spytałem czy Wam to się podoba czy nie. Sklepy zapowiadały jakieś super promocje z tej okazji więc byłem ciekawy co upolowaliście. Dajmy spokój polityce i politykom. Jak będziecie bardzo chcieli to uruchomię ankietę z takim pytaniem i tam ocenicie czy to dobry pomysł czy nie, a tu spodziewałem się rozmowy na luzie.
Ja już jestem po zakupach. Ludzi może deczko, deczko więcej ale nic strasznego. Kupione co trzeba. Żona przygotuje sushi na kolację, do tego oczywiście Choya. Chyba na dzień mężczyzny taki wypas ;)
Miłego weekendu!
forumowicz

Co do spod lady,to w Truskawcu na Ukrainie chciano znaną wodę zdrowotną Naftusia zrobić odpłatną, pomysł upadł , ponieważ nie dało się ustalić ile litrów dziennie można nalać, chodziło chyba o 5 litrów,zastanawiano się jak to będzie jak jedna osoba wykupi te 5 litrów i potem pod pijalnia będzie się dzielić z innymi, ostatecznie uchwalono,woda Naftusia którą osobiście polecam przy problemach żółciowych,jelitach itp,zostaje bezpłatna!
forumowicz

Moderatorze życzę Ci co dzień takich kolacji. A może to nie z okazji Dnia mężczyzny tylko z okazji wolnej niedzieli ?? :lol:
forumowicz

ktos tu pisze - żona przygotuje , żona kupi -

o właśnie :mrgreen: z racji mojej profesji , mam kontakt z różnymi osobami .. - zostańmy w tym wątku przy kasjerkach ..

- panie Waldku - nareszcie ktoś o nas pomyślał :!: pojadę z rodzinka do mamy , do teściowej i ect. ... tyle niedziel pracowałam :!: :!:

- panie Waldku - co za skurwy... wpadł na pomysł tych wolnych niedziel , oby ch... wykastrowali :!: :!:
... zapierd .... cały tydzien ( ma męża i 4 synów) ... na dwa etaty , market i dom .... niedziele brałam z przyjemnością ... wtedy to mąż gotował , podawał dzieciom .... ja za przepracowana niedzielę , miałam do wybrania dzień w tygodniu ... panie Waldku - tak się cieszyłam na wolny poniedziałek lub wtorek , wtedy byłam w domu sama i odpoczełam , teraz te ch mi to zabrały :( teraz sie po prostu zaje ...

jak pisałem .... jeszcze się taki nie urodził ......
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

.....Każdy z respodentów w kwestii Niedzieli bez handlu będzie miał odmienne zdanie,ale aby móc na ten temat należy wrócić czy wspomnieć jak było kilka lat temu.
W latach 70-tych Wielu Naszych ojców ,matek pracowało w systemie od poniedziałku do soboty PLUS za dodatkową kase pracowali w niedziele
Było to opłacalne dla...
Handel w owym czasie pracował od poniedziałku do piatku w godzinach ustalonych plus soboty do godz 13,00
Pamiętamy zaraz się dowiem że to komunistyczny wymysł że poniedziałki były bez mięsne tzn sklepy były zamkniete.
Wszyscy tak wszyscy w Polsce byli zatrudnieni i OZUSOWANI
Tak było to socjalistyczne podeście no Wszyscy po równo....
Nastały czasy przemian poczatek lat 90-tych nastała w tym kraju WOLNA AMERYKANKA nastały dziwne umowy zlecenia miast umów o Pracę umowy odzieło czy...
i tak jest do dziś
Zapytam się przewrotnie jaki % portalowiczów oparło się o te dziwne umowy podczas swej kariery pracowniczej
Od 50 lat słyszę ,że za niedługo będziemy w .. miała być Japnia miały byc karaiby a jest ciągle to samo ZAWSZE pod kreską .

Ocenie rządzący w sym programie obiecywali dużo ZMIAN
Bonus na dzieci
Wczesniejsze emerytury
Leki dla Seniora
Wolne wekeendy
i kilka innych spraw.

Natomiast NIE zrobiono i NIE ZOSTANIE zrobione NIC dla Pracownika
-Dlaczego nie zostanie wprowadzony Obowiązkowy ZUS -tzw ozusowanie pracowników
-Dlaczego nie znikną umowy tzw smieciowy i inne
-Dlaczego nie została wprowadzona wyższa kwota od podatku

Ma to przełożenie na ekonomię

Mam kilku znajomych w Galeriach handlowych sam na rynku pracy jestem ponad 35 lat i Przyznam się Pracująć w Firmach z kapitałem zagranicznym miałem ZAWSZE zagwarantowane Godziny i ZAWSZE UMOWE o Pracę o Zusowaną
Natomiast pracując u Polskiego Zawsze etat na najniższej a reesztę na Mame Teściową Umowa Zlecenie i kasa pod stołem

Zaraz ktoś powie że koszty ZUS są za Wysokie -Ok skoro obecny rząd tak zapatrzony był na Anglikow niech wprowadzi ZUS wg stawek brytyjskich będzie taniej o ponad 25% i ZAPŁACĄ WSZYSCY

Kolejna sprawa o której nieraz tak mało jest mówione w POLSCE jest Najwyższy odsetek wcałej Unii Wczesnych Emerytów -ale pracujących
Zadam pytanie skoro jesteś na wcześniejszej Emeryturze niejednokrotnie wcale nie małej NIE PSÓJ rynku Pracy

Tak to włąsnie Ci Ludzie będący na wcześniejszych emeryturach godzą się na stawki czy umowy poniżej stawki minimalnej .
Tak znam wielu portierów którzy pracują na umowę zlecenie za 5-6 złotych

i tutaj dochodzimy do sedna

W Katowicach sa Galerie
Silesia -jedna z Największych w Polsce/Europie
Katowicka obok dworca
oraz mniejsza tzw Supersam

Pytanie jaki % zatrudnionych tam pracowników jest zatruudnionych na Umowy o Pracę ???

40%
Reszta to umowy zlecenia o dzieło etc
W tej grupie są Ci o których tak WSZYSCY Walczą ..Studenci są ale podczas tworzenia Grafika bo Prawda jest taka ,że STAŁ się i BARDZO Dobrze Rynek Pracownika
Oni tzn Studenci są wpisywani jak Pierwis ,aby ich nie utracić a etatowcy uzupełniają swymi 176 godzinami grafik sklepów

O przysłowiowych Paniach Kasjerkach nie wspominam -Tesco Carfur Auchan Zatrudnia pracowników z Agencji pracy tymczasowej czy znowu na umowy.

A tak na marginesie czy był ktoś kiedyś wszystkie niedziele od Dzwona tzn otwarcia do zamknięcia i może obserwował Klientów ?

Kilka razy miałem tzw Dyzur wspomagający

Otóż są Klienci ,ale w duzym % są to wycieczki po Galerii bo np własnie w niedzielę Najmniej sprzedaje się np.....Telewizorów czy innych doóbr powyżej 2000 złotych

Oczywiście dziś byłem rano w osiedlowym LIDLU gdzie przez megafon były podawane informacje i mocno dziwiłem się gdy ...sasiedzi juz kupowali pełne zgrzewki mleka i cukru zadałe pytanie czy w poniedziałek nie będzie go już w sklepie -Oczywiście sami się usmiechnęli i...

A co do Niedziel czy nawet weekendów przy dobrym Grafiku i unormowanej Sytuacji wypadają po dwa weekendy pracujące w miesiącu
forumowicz

a co mam powiedziec mojej podopiecznej , dla której niedziela w pracy była rarytasem :?: :mrgreen:. że państwo PISdzieluchy wiedzą lepiej co jest dla pani dobre :?: tak mam Jej odpowiedzieć :?: :mrgreen: to nie jest osoba ani ubezwłasnowolniona , ani leniwa ... to osoba pragnąca pracować i godnie zyc ..
ODPOWIEDZ