Zmiana czasu z zimowego na letni.

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.

Czy lubisz zmiany czasu na letni i zimowy? Czy wolisz by takich zmian nie było?

Obecny system jest dobry. Chcę by były zmiany czasu.
1
5%
Nie chcę, nie lubię tych zmian. Powinniśmy odejść od tego.
21
95%

Liczba głosów: 22

moderator
Moderator
Na forum od: 19 cze 2013 09:12
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: moderator »

W Polsce obowiązuje zasada zmiany czasu z zimowego na letni w ostatni weekend marca i z letniego na zimowy w ostatni weekend października. System ten umożliwia zaoszczędzenie nieco energii na oświetleniu i "przedłuża" dnie w okresie letnim. W okresie jesienno zimowym wracamy zaś do naturalnego dla Polski czasu dzięki czemu zyskujemy godzinę światła dziennego z rana gdy wychodzimy do pracy, szkoły. Ostatnio wiele mówi się o odejściu od tej zasady bo wyniki badań mówią, że niekorzystnie wpływa to na zdrowie człowieka. Statystyki informują o zwiększonej ilości wypadków i zawałów w poniedziałek po zmianie czasu. Co chwila powraca propozycja by odejść od zmiany czasu.
A Wy Szanowni Forumowicze co myślicie na ten temat? Wolicie mieć latem dłuższe dnie i wieczory, a zimą "przyspieszyć" rozjaśnienie dnia światłem słonecznym? Czy wolicie by nie było takich zmian czasu dwa razy w roku co nie przyprawiałoby Was o dodatkowy stres związany z taką zmianą?
Pomyślcie przez noc, a teraz przestawcie zegary o godzinę do przodu i zobaczcie jak już późno się zrobiło :)
Dobranoc.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Dożywotnim stypendystom ZUS-s to zwisa i powiewa.
Mogą spać "skolko ugodno".
Tym nie mniej - obudzimy się w tym samym świecie.
I ani mru - mru ...

:mrgreen: To przyjemnie czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:

moderator
Moderator
Na forum od: 19 cze 2013 09:12
Podziękowano: 2 razy

Re: Zmiana czasu z zimowego na letni.

Post autor: moderator »

Może i masz rację Jacku, chyba forumowiczom NS ten temat jest nieco obcy o czym świadczy zainteresowanie. Jednak tyle ostatnio o tym się mówiło, że chciałem znać Wasze zdanie. A jak widać jest ono zdecydowanie jednoznaczne. Ponoć są jakieś projekty ustaw więc może, może za jakiś czas coś w tym temacie się zmieni. Choć czy na zawsze to nie wiadomo patrząc na historię.
Taki niewyspany jestem... pewnie chodzi o tę godzinę, która uciekła :)
Kolorowych snów.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

No ja uważam że zmiana czasu jest totalnie bez sensu. Nie stwierdzono w sumie żadnych korzyści z tego wynikających.
Dziś wyjątkowo boleśnie odczułam tą zmianę...siódma rano,czyli de facto szósta ,mrożenie w minus 160 stopniach 8-)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Sama czynność zmiany czasu coraz się zmniejsza, bo coraz więcej urządzeń połączonych jest z internetem.
Więc nic nie trzeba robić ani grzebać w komputerach, routerach, dekoderach.
Nawet nawigacja samochodowa przestawia się samoczynnie wraz ze zmianą strefy czasowej.
Przestawiamy jedynie tradycyjne zegarki i te nakręcane na korbkę i te elektroniczne.

Dla mnie osobiście jest lepiej mieć dłuższy dzień ze światłem słonecznym, więcej czyli dłużej wtedy przebywam na świeżym powietrzu - oczywiście i szczególnie wtedy gdy jestem poza zasięgiem rażenia kominów Huty Katowice.

Zgodzę się, że problemem może być zmiana czasu dla aktywnych zawodowo przypadająca na czas zmiany w przypadku pracy zmianowej.
Wtedy można przypadkowo dostać w kość pracując dodatkową godzinę albo też zyskać pracując mniej.

Zresztą, nawet jak kojarzę stare czasy gdy codziennie udawałem się do swojego miejsca zatrudnienia - to organizm szarego człowieka przestawiał się na nowe trybiki czasowe już po 3 - 4 dobach.
Dzieciaki też tego nie zauważały.

Zmiana czasu wiążąca się ze zmianą strefy krajów - nieraz wynosząca dwie godziny - np. w przypadku jazdy za Bałkan - też nie była dla mnie dokuczliwa bo przypadała na czas przemieszczania się czterokołowcem.

:mrgreen: To przyjemnie czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi...
:ugeek:

Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 37 razy

Post autor: Sloneczko »

Jestem rannym ptaszkiem :D wiec dla mnie wstawanie skoro świt
nie sprawia żadnego problemu.
Uważam, ze ten czas który jest obecnie jest najlepszym dla mnie :)
Raniutko jestem najbardziej aktywna :D chce mi się wszystkiego, chce się żyć :twisted:
Kto śpi długo nawet nie wie, że o świcie najpiękniej ptaki śpiewają :D
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 161 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Bez sensu... :roll:
Awatar użytkownika
marjolus
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 maja 2017 14:36
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: marjolus »

Mi zmiana nie przeszkadza.

Uwielbiam długie ciepłe i słoneczne wieczory.
Lubię ranki kiedy ptaki pieknie śpiewają a potem wschodzi słońce. To nie śpiew a raczej muzyka. Każdy inaczej a razem tworzą utwór tak piękny że do pracy mi się iść nie chce😣

Gdy idzie zima lubię też domowe zacisze wtulona w koc czytam książkę.

Jestem wiosennym dzieckiem kocham czas letni 😙
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

Po co komu zmiany? Nie ważne czy emeryt ,który ma cały tydzień niedzielę,czy pracujący.Jaka oszczędność ? rano już o 6-ej było jasno ,więc ? nie trzeba świecić przed wyjściem do pracy.Dodatkowo jak słoneczko pisze -ptaki śpiewają .Wieczorem ,kładzie się spać jak kto woli.Jeden z "kurami" (emeryt a może i nie )i też światło mu niepotrzebne.Drugi później ..... To co rano zaoszczędzi ,wieczorem zużyje i odwrotnie.
Organizm (może nie każdy) przez dłuższy czas odczuwa tą zmianę czasowego przestawienia się .
Powiem tak..... wkurza mnie takie ustawianie na siłę człowiekowi dnia. :o A miało być już normalnie :lol:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Właściwy w naszej strefie jest czas zimowy,teraz na sile próbują nas uszczęśliwiać tylko po co? Jak ktoś lubi rano wstawać to może bez zmiany czasu.
ODPOWIEDZ