Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2017 13:08
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: zuza-zuza »

sztani pisze: 29 mar 2018 13:15 zuza zuza wybór należy do Ciebie czy czytać czy nie opinie na forum ale gdybyś nie przeczytała tych nawet negatywnych opinii to nie wiedziała byś ,że są i super . Bo ilu forumowiczów tyle opinii . czekamy na Twoją po powrocie lub jeszcze w trakcie pobytu z Cieplic. Dla mnie okolice Cieplic i same Cieplice rekompensują wszystko.

Hehe
Oczywiście, że będę czytać, choćby po to, żeby poznać fakty obiektywne dotyczące dojazdu, parkingu i lokalnego "know-how".
Nigdy w tamtych rejonach nie byłam, więc choćby z tego powodu warto poczytać zanim pojawię się tam osobiście.
Masz rację - ilu kuracjuszy tyle opinii i to nawet nie jest dziwne, po prostu ludzie mają rozmaite oczekiwania, różne pojęcia dotyczące standardów, wreszcie różne doświadczenia wcześniejsze.
nikolka
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 07 mar 2018 19:01

Post autor: nikolka »

A wracając do tematu odległości, trudno powiedzieć czym sugeruje się Zus. Jeszcze w zeszłym roku, kiedy była możliwość
wyboru miejsca i terminu - to praktycznie w naszym rejonie całe południe Polski było do wyboru. Miła Pani w Zusie wymieniła
mi miejscowości. Nie liczyłam kilometrów ale od 100-400,taka była rozbieżność.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich oczekujących.
ewlinka7
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 cze 2014 20:24
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ewlinka7 »

Zuza- zuza - gratuluję przydzialu miejsca - myślę że nie będziesz żałować. :) :lol: :kwiat:
Jolasia
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 mar 2016 17:48
Oddział NFZ: Lubuski

Post autor: Jolasia »

Zuza Zuza Jesli jedziesz z zus kwaterowanie dom zdrojowy 3, baza zabiegowa super, jedzonko może byc ;) Cieplice to śliczna dzielnica Jeleniej Góry, są przepiękne parki do maszerowania itp. Polecam Termy Cieplickie. :kwiat: Będziesz zadowolona :kwiat:
Awatar użytkownika
Ewucha
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2017 12:52
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Ewucha »

Wesołych Świąt wszystkim Źycze i udanych kuracji pozdrawiam
Marcepan
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 lip 2011 12:26

Post autor: Marcepan »

Witam ponownie :) Wczoraj dostałam pismo z zus że zostało przyznane mi świadczenie rehabilitacyjne. Jednak nic mi nie wiadomo o turnusie wyjeździe na rehabilitacje. Na komisji 19.03 dostałam pismo o potrzebie rehabilitacji w systemie stacjonarnym. Czy mam czekać jeszcze na odpowiedź z zus :?: Dodam ze najpierw składałam wniosek o świadczenie a tydzień później o rehabilitacje. I jeszcze jedno pytanie- czy mozna dostać świadczenie rehabilitacyjne po chorobowym bez rehabilitacji. Czy zawsze lekarz orzecznik na taką kieruje? Pozdrawiam i życze Wesołych Świąt :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Marcepan, przyznanie turnusu rehabilitacyjnego może być w różnych trybach , orzecznik może przyznać sam bez wzywania na komisję turnus. Może to zrobić w trakcie okresu zasiłkowego , może także przyznać w trakcie zasiłku rehabilitacyjnego.
Na Twoje pytanie : tak, można dostać.
ZUS nie zawsze kieruje na rehabilitację.

pozdrawiam
Marcepan
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 lip 2011 12:26

Post autor: Marcepan »

Bibi ale na komisji orzecznik przyznał mi rehabilitacje leczniczą i świadczenie. Tylko teraz dostałam oficjalne pismo ze jest to świadczenie i od kiedy taka jakby decyzja. Ale nic nie dostałam w sprawie sanatorium :?: żadnej decyzji czy pisma.
Kuracjuszka_08
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2018 19:22

Post autor: Kuracjuszka_08 »

Marcepan pisze: 31 mar 2018 18:28 Bibi ale na komisji orzecznik przyznał mi rehabilitacje leczniczą i świadczenie. Tylko teraz dostałam oficjalne pismo ze jest to świadczenie i od kiedy taka jakby decyzja. Ale nic nie dostałam w sprawie sanatorium :?: żadnej decyzji czy pisma.
Bo o świadczenie rehabilitacyjne szybciej wysylaja decyzje a o termin sanatorium to maja jeszcze czas bo na to maja 2tyg od dnia komisji
mary jo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2015 22:05
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: mary jo »

Jeśli dostałaś na komisji pismo o potrzebie rehabilitacji w systemie stacjonarnym to czekaj cierpliwie na decyzję
o miejscu i czasie tej rehabilitacji. To może trochę dłużej potrwać niż przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego.
ZUS ma 14 dni na odpowiedź. Życzę dobrych wieści :)
ODPOWIEDZ