Recykling po polsku

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Re: Recykling po Polsku

Post autor: andrzej1955 »

Bibi-mój sąsiad vis a vis,też Kowalski-fajny chłop-też segreguje śmieci-podobnie jak prawie wszyscy na mojej i przyległych do niej uliczkach-widać to po wystawionych kolorowych workach przed posesjami i w przededniu ich odbioru,co do samych odpadów to wiele krajów sprowadza je z zagranicy-tylko pod pewnymi warunkami-niestety do Nas przywozi się wszystko i tu jest problem bo pokusą są-jak tu pisaliście -wielkie pieniądze :!:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Andrzeju

Czy wiesz ile kosztuje tzw wanna przywieziona i gdzieś wysypana gdzieś w Polsce

Kilka miesięcy była tzw Afera ze śmiecami w woj ..lubelskim i postanowiono umorzono bo sprawę prowadziła nie ta stacja tv
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Darek - plis , nie wiem jak innych ale mnie już irytują te wtrącane uwagi nt "wszystkich sprawiedliwych, niesprawiedliwych, wiadomych lub niewiadomych opcji ".
Temat prosty jak budowa cepa , każdy temat można sprowadzić do pozycji politycznych , tylko czy należy to robić tu na Forum ?

wybacz , że na Ciebie napadłam , kwiatuszek dla Ciebie :kwiat:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Bibi , dzieki . Dość polityki . Ja segreguję , mimo że mój sąsiad nie robi tego . Na 6 osób wystawia jeden kosz i to tylko z mieszanymi . Ciekawe co robi ze szklem , plastikiem , papierem . Zaznaczam że śmieci zabierają co 2 tygodnie
forumowicz

Fionka i to jest kolejny przykład tego że dopóki ludzie sami nie zaczną dbać o środowisko to wszelkie przepisy i rozporządzenia będą omijane szerokim łukiem .Jak z tym walczyć ?Zwracanie uwagi raczej nic nie pomoże a jeszcze doprowadzi do niepotrzebnych kłótni ,spokojne poproszenie może w jakimś stopniu tak ,ale to kropla w morzu .Jak dotrzeć do świadomości ludzi ? czasem to po prostu walka z wiatrakami .I może jeszcze w małych miejscowościach czy wioskach dałoby się z tym coś zrobić ,ale w dużych miejskich skupiskach to wręcz niemożliwe .
forumowicz

Jeszcze jedna sprawa .
Nie tak dawno część ludzi była oburzona wprowadzeniem opłaty za wszelkiego rodzaju jednorazowe woreczki i reklamówki foliowe .
Oczywiście jest część żywności ,która powinna być tak pakowana ,ale ilość reklamówek jest do ograniczenia . Są płócienne torby na zakupy ,ja sam zawsze pakuję wszystko do plecaka .Co prawda w sklepach czasem wręcz nachalnie chcą wciskać te reklamówki ,ale można przecież z tego zrezygnować .
Może to niewiele ,ale wydaje mi się mógłby to być jakiś krok naprzód .
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Może wyższe opłaty za niesegregowane odpady przyniosły by jakiś efekt-segregujesz-płacisz mniej :!: ale są to niepopularne decyzję-to i kłopotliwe :!:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Andrzej za niesegregowane płaci się więcej. U mnie decyzją wspólnoty tak jest. Nie mamy miejsca na postawienie wiaty na kosze do segregacji.
Ci co chcą plastik,szkło i papier wynoszą do pojemników gminy. Dużo jest takich osób w sumie.
forumowicz

U nas różnica opłaty od osoby za segregowane lub nie to tylko 1zł :!: :!: :!:
Więc większość woli ja dać i wrzucać wszystko jak leci .
Czyli wracamy do kwestii świadomości :roll:
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 5 razy

Post autor: Princi »

Na Urokliwym Zadoopiu różnica między segregowanymi odpadami a zmieszanymi wynosi 10 zł. Widać, że coraz więcej osób świadomie gospodaruje odpadami. Jednak czasem mam ochotę ... a nawet kilka razy mi się zdarzyło zwrócić uwagę lub podnieś śmietka i podać delikwentowi. Mina bezcenna :lol: Osobiście jestem " zboczona " i segregowałam śmieci jak jeszcze w Polsce nie było to modne.
ODPOWIEDZ