Recykling po polsku

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: Recykling po Polsku

Post autor: darek »

janusz63 pisze: 31 maja 2018 21:48 U nas różnica opłaty od osoby za segregowane lub nie to tylko 1zł :!: :!: :!:
Więc większość woli ja dać i wrzucać wszystko jak leci .
Czyli wracamy do kwestii świadomości :roll:
????
1 złoty Polski
Januszu może się pomyliłeś .

U mnie jest to różnica 18 złotych więcej za te Nie segregowane.
( na osobie zameldowanej )
forumowicz

Post autor: forumowicz »

W Białymstoku przyjęto zasadę opłat od metrażu powierzchni , różnica między segregacją a zmieszanymi jest duża. Często , szczególnie we wspólnotach (tak jak Felice pisała) z braku miejsca na pojemniki wybiera się opcję nie segregacji .

(odpady segregowane - odpady niesegregowane)
Do 40m2 9 zł/m-c - 23,00 zł/m-c

Od 40,01 do 80 m2 21 zł/m-c - 42,00 zł/m-c

Powyżej 80m2 29 zł/m-c - 54,00 zł/m-c

Jak widać ceny mówią za siebie .
Z tą świadomością ekologiczną to jest różnie , właśnie najgorzej jest chyba na wsi - tam gro`s śmieci idzie w komin .
forumowicz

Witam :)
Faktycznie umknęło mi bo ceny za wywóz uległy zmianie i tak się obecnie kształtują .

W związku z powyższym od dnia 1 stycznia 2018 r. obowiązywać zaczną nowe stawki opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi na terenie Gminy Oświęcim. Stawki te wynosić będą odpowiednio:

11,00 zł od mieszkańca za jeden miesiąc – jeżeli odpady komunalne są zbierane i odbierane w sposób selektywny,
20,00 zł od mieszkańca za jeden miesiąc – jeżeli odpady komunalne nie są w sposób selektywny zbierane i odbierane.

Ale co dziwne w mojej wspólnocie mieszkaniowej płacimy tylko 10 zł od osoby .
Nie byłem na bieżąco ,niemniej jednak to co wcześniej napisałem obowiązywało do momentu wprowadzenia zmian w opłatach .
Oczywiście każdy z tego co wiem deklaruje segregację bo kwota jest niższa ale w w praktyce wygląda to nieco inaczej co widać gołym okiem w boksie na śmieci .

Przepraszam za przeoczenie :kwiat:
Awatar użytkownika
Slodziak_2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 kwie 2018 00:27
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Slodziak_2 »

Witam wszystkich

A ja mam takie pytanie - są zasadniczo dwie metody działania. Metoda "marchewki" i metoda "kija".
Dlaczego od lat recykling po Polsku wprowadza się wyłącznie metodą "kija" ?

Firmy produkujące "piwo" jakiś czas temu podniosły kaucję za butelkę z 35 na 50 groszy. W trybie natychmiastowym wymiotło z lasu wszystkie zwrotne butelki.
Na zachodzie przy sklepach są automaty "skupujące" butelki PET. Dlaczego u nas ich nie ma? Dlaczego zawsze kosztami obarcza się nas - konsumentów. Dlaczego podatek śmieciowy płacą niepełnoletni? Surowce wtórne mają wartość więc dlaczego musimy płacić za wywóz śmieci? Tym bardziej segregowanych? Dlaczego ktoś na nas kilka razy zarabia? Dlaczego po lasach jest tyle śmieci - skoro w/g ustawy śmieciowej ich właścicielem jest urząd gminy/miasta? Dlaczego ich nie sprzątają?
Polecam głębokiemu przemyśleniu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Slodziak_2 pisze: 01 cze 2018 23:07 Witam wszystkich

A ja mam takie pytanie - są zasadniczo dwie metody działania. Metoda "marchewki" i metoda "kija".
Dlaczego od lat recykling po Polsku wprowadza się wyłącznie metodą "kija" ?

Firmy produkujące "piwo" jakiś czas temu podniosły kaucję za butelkę z 35 na 50 groszy. W trybie natychmiastowym wymiotło z lasu wszystkie zwrotne butelki.
Na zachodzie przy sklepach są automaty "skupujące" butelki PET. Dlaczego u nas ich nie ma? Dlaczego zawsze kosztami obarcza się nas - konsumentów. Dlaczego podatek śmieciowy płacą niepełnoletni? Surowce wtórne mają wartość więc dlaczego musimy płacić za wywóz śmieci? Tym bardziej segregowanych? Dlaczego ktoś na nas kilka razy zarabia? Dlaczego po lasach jest tyle śmieci - skoro w/g ustawy śmieciowej ich właścicielem jest urząd gminy/miasta? Dlaczego ich nie sprzątają?
Polecam głębokiemu przemyśleniu.

Pozdrawiam

Bo i..... TUTAJ CENZURA znowu Polityka !!!
Nigdy nie było Nauczone Nas Naszych Rodziców formy Segregacji czy skupu surowców wtórnych.
Tylko w jednym okresie gdy teoretycznie wszystkiego brakowało opłacało się zbierać makulaturę na ...papier toaletowy ;)

NIGDY a żyję juz kilka lat nie mogłem bez przysłwiowego PARAGONU zwrócić ..butelki po coli ,wodzie czy piwie bo.....

Piszesz ,że na zachodzie !!
Nie od zawsze w KOMUNISTYCZNEJ Czechosłowacji czy teraz w Czechach czy na Słowacji nie ma problemu z butelkami w każdym sklepie zwrócisz ..WSZYSTKO kaucjonowane
Piszesz o śmieciach zapraszam w polskie i w czeskie czy słowackie góry

Dlaczego Nasze szlaki pełne są smieci a tam tez ,ale są słuzby które wywożą i.. Ludzie Dbają
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

janusz63 pisze: 31 maja 2018 20:42 Fionka i to jest kolejny przykład tego że dopóki ludzie sami nie zaczną dbać o środowisko to wszelkie przepisy i rozporządzenia będą omijane szerokim łukiem .Jak z tym walczyć ?Zwracanie uwagi raczej nic nie pomoże a jeszcze doprowadzi do niepotrzebnych kłótni ,spokojne poproszenie może w jakimś stopniu tak ,ale to kropla w morzu .Jak dotrzeć do świadomości ludzi ? czasem to po prostu walka z wiatrakami .I może jeszcze w małych miejscowościach czy wioskach dałoby się z tym coś zrobić ,ale w dużych miejskich skupiskach to wręcz niemożliwe .
Wierz mi w małych miejscowościach jest jeszcze gorzej. Palą w piecach , czym się da .Przez cały rok z kominów wydobywa się smród. Mimo upału nikt nie podgrzewa wody prądem , tylko w piecach wszelakich palą .
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam-co do skupu opakowań to rzeczywiście jest problem-w latach 70-tych byłem w Bułgarii i tam już w tym czasie można było wszystko sprzedać,nawet słoiki,co do ciepłej wody i palenia byle czym-to niestety trzeba stwierdzić z przykrością że macie rację-czuje się to zwłaszcza na wieczornych spacerach-ja od 9 lat mam rozwiązany problem bo nie nie muszę palić w centralnym-piec na olej opałowy-obecnie na pelet-a przy słońcu działają panele słoneczne-inwestycja już dawno się zwróciła,obecnie ruszył w miasteczku program ogniw-fotowoltaicznych-przy niedużym udziale własnym-około 2 tyś złotych na jedno gospodarstwo-tak że okazuje się że można-tylko trzeba mieć dobrego gospodarza,Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Andrzeju

Kilka lat temu placąc podatek w gminie Pani zadał mi Pytanie ?
-Czy jest Pan zainteresowany ??
Współfinansowaniem -Paneli słonecznych ?
Koszt niespełna 850 złotych.
Pojawili się przedstawiciele wymierzyli sprawdzili stan dachu i.... poinformowali ,że ciąg dalszy w Gminie.
Po miesiącu telefon ..koszt uległ Zmianie 750 złotych ( rok 2010 )
W czerwcu w największe upały przyjechała brygada ..zamontowała i HULA
Koszt podgrzania m3 wody wynosi dziś ZERO złotych.

Postanowiłem Kupić Panele do innego Koszt 8 500 złotych -Zwrot po 5 latach-Ten domek jest letniskowy -gdzieś nad morzem ( rachunki za prąd tzn podgrzanie wody w bojerach spadły prawie do ZERA )

Wspomniałeś Andrzeju o kolejnych panelach ..dających prąd - Gmina ma montować bo jest miejsce na dachu we wrześniu -koszt z Pomocą Uni -ma wynieść 2 000 zlotych
I jeszcze będę ZARABIAŁ bo gdy mnie nie będzie to nadwyżkę Prądu oddam( oczywiście w odpowiednio niższej cenie lub ..wykorzystam w domu rodzinnym) do Energetyki.

Oczywiście w/w programy co dziwi nie są dostepne Niestety wszędzie ,ale to zależy od samorządu miejscowego
forumowicz

To co piszecie budzi optymizm ,szkoda tylko że są to na razie tak nieliczne miejsca gdzie można wprowadzać inne żródła energii,a co za tym idzie oddychać świeżym powietrzem .
Będąc w odwiedzinach u rodziny w okolicach Malborka mogłem zaobserwować coraz liczniejsze wiatraki .
Dziwi że na południu się ich praktycznie nie widzi ,gdzie przecież wiatry są przychylne takim inwestycjom .

Fionka miałem wrażenie że w małych społecznościach można szybciej się dogadać czy doinformować ludzi ,albo po prostu łatwiej egzekwować przepisy o ochronie środowiska .

Czytając Wasze słowa można zauważyć w jakich czasem skrajnościach się obracamy ,z jednej strony lekceważenie przepisów ,z drugiej to co piszą Andrzej i Darek ,czyli jakieś światełko w tunelu :)
forumowicz

darek pisze: 02 cze 2018 13:35 [...]
Bo i..... TUTAJ CENZURA znowu Polityka !!!
[...]
Wyobraź sobie Darku, że można pisać o polityce ale nie politykować :roll:

poddaje się ................ "recyklingowi po Polsku" :?
ODPOWIEDZ