Będziemy starzy jak nas będą postrzegać inni

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Będziemy starzy jak nas będą postrzegać inni

Post autor: forumowicz »

Zajrzałem przez ramię co czyta czasami żona ;) czytała o Pani Bogumile Wander .Niegdyś piękna kobieta ,dziś starsza Pani chora ,ale wciąż z mężem u boku na oficjalnych wyjścich. .Szeroko komentowany wygląd zewnętrzny Pani Bogumily .Nasza refleksja i pytanie do podyskutowania:
Jak powinniśmy zadbać o siebie ,jak zadbać o zdrowie kto nam powinien pomóc gdy sami nie jesteśmy już w stanie tego robić tak sprawnie i przemyślanie jak kiedyś ?
Jak się przygotować na taki czas jakie przedsięwziąć wcześniej działania by nasz proces starzenia się był dla ogółu i nas samych do zaakceptowania ?
Kuracjusz54
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Re: Będziemy starzy jak nas będą postrzegać inni

Post autor: ewasz »

Na szczęście inni postrzegają mnie pozytywnie więc jak na razie nie myślę o tym. Biorę życie takie jakie jest. Metryka to tylko papier a duszę mam młodą więc wiśta wio i do przodu 😂😂😂
Duszyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 paź 2018 19:17
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Duszyczka »

Myślę że tak samo jak my postrzegalismy naszych rodziców. Rodzice dziadków..dziadkowie-pradziadków.....itd.Jedynie w gronie rówieśników wyodrębnia się tych sentymentalnych.złośników.pracusiów.kochasi.leni.szalonych.zaniedbanych.zabawnych i wszystkie inne typy osobowości. :)
Takie hejtowanie pani Bogumiły jest po prostu brakiem kultury nie nazywając tego po imieniu chamstwem i przeroscie ich własnego ego.To są jednostki wypaczone moralnie z brakiem wyobrażni o własnej .przyszłej starości.Na szczęście jest ich niewielu.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

...Kilka dni temu byłem w pewnej instytucji.
Byłem obsługiwany przez Urocza Panią -Panią ,której chyba bardzo mało brakuje do emerytury.
Wczoraj niestety musiałem ponownie pojawić się bo To ja czegoś nie dopełniłem i traf sprawił że znowu miałem przyjemność z ową Panią .
Gdy wychodziłem usłyszałem .. " Znowu stara coś spieprzyła bo koleś drugi raz się pojawił "

.. NORMALNIE Zagotowałem się i z "blacharami " pojechałem -Przepraszam za Określenie Blachara -ale .....To Ja nie miałem przy pierwszej wizycie pewnego dokumentu a Pani Obsłużyła Mnie naprawdę Profesjonalnie
Fakt pojawiło się zamieszanie i w obecności Ochrony oraz chyba Naczelnika wprost Głośno powtórzyłem i poprosiłem o PRZEPROSZENIE Tej Pani

... Kobieta rozpłakała się poczekałem aż skończy Pracę i chciałem JA ..Przeprosić za swe zachowanie udaliśmy się do pobliskiej kawiarni na ..herbatkę
Okazuje się ,że niechęć Młodych jest zatrważaąca a Pani w czerwcu idzie na emeryture i ostatani czasu nie umie sobie radzić z młodymi "Koleżankami"
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Myślę że spokojnie mogę zabrać głos w dyskusji .Pracuje z samymi młodymi ludźmi ,nie licząc doswiadczonych specjalistów.90% to ludzie do 35 roku życia.Przyznam że na początku traktowali mnie jak egzemplarz muzealny.Jedni lubią sztukę inni z niej drwią.Teraz po czasie mogę iść z nimi do pubu.Nie podoba mi się jednak traktują inne starsze osoby.Kazdy wiek ma swoje zalety i wady.Świat w zastraszajacym tempie gna ,więcej,więcej,mieć,zaistnieć,wazny wygląd zewnetrzny,grają na oślep niczym Wyścig Szczurów.
Ania52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 lis 2016 17:48
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Ania52 »

"Starość nie radość, ale młodość nie wieczność".
Nie muszę się do niczego przygotowywać ,to ONA namalowała mi zmarszczki, popsuła wzrok, sprawiła,że zapominam, że dokucza nadciśnienie, że serce nie pracuje tak ,jak dawniej, że stawy bolą,że są zwyrodnienia, chora tarczyca .......Tak naprawdę to ważne jest to, że czuję się młoda. Staram się być uśmiechnięta i nigdy nie myślałam o tym żeby się odmłodzić.Nie obchodzi mnie to,jak postrzegają mnie inni.
Duszyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 paź 2018 19:17
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Duszyczka »

Pięknie napisałaś to Aniu... :serce:
forumowicz

Nasze życie to cykl. Śmierć jest jedynym pewnikiem. Starość jeżeli jej doczekamy jest wielką niewiadomą. Na wiele rzeczy pracujemy całe życie. Szacunek od ludzi. Miłość i wsparcie od dzieci. Częściowo nasze zdrowie i psychiczne samopoczucie. Jednakże nikt z nas nie wie jaki rodzaj przykrej starości nas czeka. Część z osób (majętnych dodam) będzie chciała zatrzymać pozornie czas przez operacje, część przez aktywność, kontakty z ludźmi, część zamknie się w sobie, może zdziwaczeje...Część będzie samotna...straci swoją połówkę , dzieci wyjadą..przyplątają się niechciane choroby...Starość przyjdzie. Można się przygotować po prostu lubiąc siebie i innych, szanując ich, nie żałować uśmiechu, kontaktów do pozytywnych ludzi zawsze coś nas przyciąga. I szanować rodziców. Nie gotować im takiej starości jakiej sami chcemy uniknąć.
Tak mi się jakoś smutno " na żołądku; zrobiło...
forumowicz

Pięknie napisane :roll: :)
Awatar użytkownika
maria123
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lis 2013 21:03
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: maria123 »