Leczenie poszpitalne

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
misiaczek
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 03 sty 2013 23:17

Leczenie poszpitalne

Post autor: misiaczek »

Witam !
Mam pytania i proszę o odpowiedź: - jak i kiedy starać się o leczenie poszpitalne będąc po operacji, - czy lekarz prowadzący operację kieruje sam pacjenta, - czy lekarz rodzinny, - jakie muszą być dokumenty, - jak długo się czeka na wyjazd z NFZ ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2009 17:53
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 1 raz

Re: Leczenie poszpitalne

Post autor: syrenka »

Skierowanie na leczenie poszpitalne wystawia lekarz prowadzący leczenie w twoim przypadku ten który wykonywał operacje ,,musisz dołączyć wypis ze szpitala ,kartotekę ksero lekarza kierującego na operacje ,,,i to wszystko zanosisz do funduszu ,,,W wielkopolsce czeka sie do 12 miesięcy ,,,ale zależy co było powodem operacji ,,,Są różne kolejki ,,,ortopedia osobno ,neurologia , ale ktoś napisał że dostał już skierowanie po 3 miesiącach,,Możesz dostać rehabilitację 21 dni lub 28 ,,,ale na skierowaniu lekarz musi zaznaczyć ,,,rehabilitacja w szpitalu rehabilitacyjnym ,,,inaczej dostaniesz zwykłe sanatorium ,,,w razie wu pytaj odpowiem ,,,B,,,
misiaczek
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Poznanianka. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Po jakim okresie po operacji można się ubiegać o takie leczenie poszppitalne, jeżeli lekarz nie wystawi sam? Chcę się dowiedzieć wcześniej, operację dopiero będę miała - ortopedia. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Misiaczek do pół roku po zabiegu , wystawić wniosek może lekarz rodzinny na podstawie wypisu ze szpitala .
misiaczek
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Margot dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
ewusiek
Na forum od: 25 sty 2013 21:04

Post autor: ewusiek »

Ja złożyłam wniosek po operacji 7 miesięcy i nawet nie wiedziałam że to będzie poszpitalne do NFZ myślałam że będę czekała długo.. a tu niespodzianka jadę w ponad 3 miesięce tylko,że dzwoniłam pytając o zwroty, zależało mi ponieważ wiosną wybieram się na kolejną operację.Normalny czas oczekiwania na poszpitalne w ramach zwolnienia lekarskiego to prawdopodobnie do 6 miesięcy.
Pozdrawiam
antygona28
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 11 lip 2013 07:55

Post autor: antygona28 »

Witam. Choruje na astmę i bardzo w tym roku mnie podusza byłam już dwa razy w szpitalu. I doś często w przychodni leki dożylne przez trzy dni.Moja pani doktur wystawiła mi dziś wniosek do sanatorium poszpitalne na dalszą kuracje do Szczawna Zdrój na komore pneumatyczną.Do Dolnośląskiego NFZ. Czy może ktoś spotkał się z taką sytuacją i napisa jak długo czekał na odpowieć z NFZ . Bo czytająć tu na forum to różne są podpowiedzi. A z tego co wiem to w tym roku są mniejsze limity na uzdrowiska poszpitalne. Wdzięczna będę za każdą podpowieć. miłego popłudnia
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam, nie wiem czy sprawa aktualna ale z reguły po wysłaniu wniosku szpital wzywa na wizytę kwalifikacyjną- nie wiem po co, w zasadzie wiem ale nie powiem na otwartym forum - na której ustalana jest data przyjęcia na oddział, pozdrawiam jeżeli szczegóły to proszę naPw, pozdrawiam :)
antygona28
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Szok dziś zadzwoniłam do NFZ i dowiedziałam się że nie zakwalikowałam się na poszpitalne . Dlatego że byłam w zeszły roku w kwietniu.Mają jeszcze raz rozpaczyć po niedzieli mój wniosek. Jak bym tak mogła w Zusie się starać ale oni na przewlekłe choroby nie dawają tak mi kiedyś odpowiedział pani na komisji. Zostaje tylko prywatnie tylko kogo stać na turnus jak ma najniszą rente..To jest taka polityka w naszym kraju...Co wy na ten temat sądzice.
antygona28
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Hura udało się. Po rozpatrzeniu ponownie wniosku . Lekarz zatwierdził poszpitalne i przyznano na 29.10.2013 na 21 dni do Szczawna Zdrój. Bardzo się z tego cieszę.... życze i innym powodzenia :kwiat: :lol:
ODPOWIEDZ