Ustroń Równica od 2 stycznia 2019

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Anukaka
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 paź 2018 13:15
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1

Ustroń Równica od 2 stycznia 2019

Post autor: Anukaka »

Dzień dobry wieczór wszystkim,
Naczytałam się różnych opinii na temat Równicy, a teraz ja mogę się podzielić swoimi wrażeniami:-) Jestem tu w ramach prewencji rentowej z ZUS, w dziale "oddechowców".
Pierwszy dzień mnie nie zachwycił, może dlatego, że trasa z Katowic była wyczerpująca, bo pokonywana wczesnym rankiem i w śnieżycy. Potem było średnio, bo mój zarezerwowany pokój nie był gotowy i musiałam czekać 3 godziny. W jadalni pierwszy kontakt z paniami dietetyczkami nie zachwycił. Mam naprawdę dziwaczne wymagania tzn. nie jem mięsa i w dodatku 17 grudnia miałam usunięty woreczek żółciowy, więc w grę wchodziła tylko dieta lekkostrawna. Za jedyne 10 złotych dziennie udało się doprowadzić do konsensusu :-) Bo dieta wegetariańska tak, ale lekkostrawna to już nie (sama sobie to reguluję). Za to efekt finalny naprawdę mnie zachwycił. System bufetowy na śniadanie, ogromna porcja na obiad (myślę, ze panie w kuchni chcą mi zrekompensować brak mięsa wielkością porcji :serce: ). Na kolację zawsze jest jedno danie na ciepło i jest po prostu pysznie. Owoców i warzyw jest w opór, i na surowo i obrobionych cieplnie, więc jestem w pełni usatysfakcjonowana. Z zabiegów jestem zadowolona, bo mimo, że w sumie niewiele było do wyboru (ze względu na czas rekonwalescencji po operacji), to udało się całkiem niezły komplet dobrać. Ponieważ wskazaniem pooperacyjnym jest chodzenie, to mam sporo możliwości, żeby chodzić. Wygodne buty sportowe, wygodny ciuch, słuchawki w uszy i marsz!
Z windy nie korzystam (no chyba, ze wracam ze spaceru z Ustronia - to daję sobie dyspensę). Pokój jest urządzony wygodnie, jest czysto, ciepło i to zapewnia mi pełnię szczęścia. Mam cudowny widok na Ustroń, no i śniegu masa spadła, więc nastrój świąteczny (mimo, że już po świętach) zapewniony.
Personel bardzo miły i naprawdę zgrzeszyłabym, gdybym się chciała do czegoś przyczepić. Skorzystałam też z biblioteki, więc niczego mi więcej do szczęścia nie brakuje...A jak czegoś brakuje (wieszaki w szafie np.), to sama uzupełniam :-)
I tym optymistycznym akcentem kończę moją relację.
:P :P :P
henrys66
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2013 20:56
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 13
Podziękowano: 1 raz

Re: Ustroń Równica od 2 stycznia 2019

Post autor: henrys66 »

Dziękuję za super relację. Pytanko o możliwość rezerwacji jedynki (prewencja ZUS) Pozdrawiam.
henrys66
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

I jeszcze pytanko , jakie zabiegi oferują na górne drogi oddechowe.
Awatar użytkownika
Anukaka
Kuracjusz
Kuracjusz

henrys66 pisze: 06 sty 2019 20:05 Dziękuję za super relację. Pytanko o możliwość rezerwacji jedynki (prewencja ZUS) Pozdrawiam.
Zrobiłam to mailowo, jeszcze chyba w listopadzie. Adres wzięłam ze strony www sanatorium.
A.
Awatar użytkownika
Anukaka
Kuracjusz
Kuracjusz

henrys66 pisze: 06 sty 2019 20:08 I jeszcze pytanko , jakie zabiegi oferują na górne drogi oddechowe.
Inhalacje (2 rodzaje), u mnie doszedł laser na lędźwiowy i piersiowy odcinek kręgosłupa oraz naświetlanie IR na zatoki. Mam też bieżnię (12 min), ale to tylko dlatego, ze nie mogę korzystać z gimnastyki oddechowej. Dochodzą jeszcze treningi relaksacyjne i edukacja zdrowotna.
henrys66
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jeszcze raz dziękuję.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Anukaka , fajny początek , mam nadzieję , że po skończonym turnusie będziesz mogła więcej powiedzieć ,

pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Anukaka
Kuracjusz
Kuracjusz

bibi pisze: 06 sty 2019 20:21 Anukaka , fajny początek , mam nadzieję , że po skończonym turnusie będziesz mogła więcej powiedzieć ,

pozdrawiam :)
Z przyjemnością będę relacjonowała na bieżąco :) A dziś zaświeciło słońce...widok z mojego pokoju na V piętrze bajeczny :serce:
Awatar użytkownika
GosiaS
Na forum od: 15 lip 2019 13:01

Post autor: GosiaS »

Ja skończyłam swój turnus w lipcu 2019. Jestem również zadowolona. więcej opisuje na blogu. może okazać się przydatne
[link]
pzdr
Ostatnio zmieniony 16 lip 2019 22:33 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunieto link
ODPOWIEDZ