Mity, Hity I Rzeczywistość Pobytów Sanatoryjnych

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Mity, Hity I Rzeczywistość Pobytów Sanatoryjnych

Post autor: andrzej1955 »

Pora pozna, może wczesna ale dawno powielany i wałkowany temat pobytów sanatoryjnych obrósł w legendy i mity- jak tytuł tematu- a jak ma się to do rzeczywistości :?: Bajkopisarze jak to oni piszący sprawozdania i relacje po pobytach sięgają do wyobraźni i fantastycznych wytworów swojej wyobraźni i niespełnionych życzeń i marzeń które spełniają się podczas pobytów leczniczych dla podratowania....swojego zdrowia czy tzw, męskiej czy damskiej reputacji zdobywców,bywalców różnych lokali, lwów parkietowych, wypijających mnóstwo napojów wysokoprocentowych- które ponoć według niektórych leją się strumieniami i przez cały okres pobytu, o tematach typu-chciałam zrobić mężowi niespodziankę i odwiedziłam go bez uprzedzenia w sanatorium :!: już nie wspomnę bo wylano już tyle łez współczucia i udzielono tylu rad że można by nimi obdzielić parę turnusów :!: Dość mitów i wyobraźni- teraz rzeczywistość- każdy pobyt zapisywany i rejestrowany jest Kartami Zabiegowymi które podpisywane są na bieżąco, obchody dyżurnych pań pielęgniarek codzienne po 22,obiekt zamykany też o tej porze i każda zauważona norma przekroczenia zachowania i nadużywania....czegokolwiek nie zostawiana bez konsekwencji-ob warunkowań i norm nie będę tu przytaczał bo wszyscy którzy byli choć raz na takim pobycie doskonale je znają- przykro mi że bajkopisarzom podciąłem skrzydła a tych którzy obiecywali sobie za wiele na pobytach ściągnąłem na ziemię ale taka jest rzeczywistość co nie znaczy że nie warto tego robić bo to jest rehabilitacja pod każdym względem a Nasz organizm jej potrzebuje :!: Pozdrawiam Serdecznie i liczę na wiele głosów w dyskusji
Awatar użytkownika
krecik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 cze 2013 17:44
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Mity, Hity I Rzeczywistość Pobytów Sanatoryjnych

Post autor: krecik »

Andrzeju, mity i bajki to jedno a zróżnicowanie tych standardów to drugie. W żadnym kierunku nie należy uogólniać. Znam z autopsji fakty, które zaprzeczają temu co piszesz. Przede wszystkim chodzi mi o NADużywanie alkoholu. Nie będę więcej rozwijał tego tematu ale faktom nie da się zaprzeczyć. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Nadużywanie jest karane wydaleniem z ośrodka więc delikwentów którzy lubią ryzyko jest niewielu ...przynajmniej na turnusach gdzie ja byłam tak było :roll:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

MOje doświadczenie jest niewielkie, bo w sanatorium byłam tylko raz, ale z tego co zaobserwowałam ludzie pili BARDZO dużo. Oczywiście nie wszyscy, ale byli też tacy, którzy w trunkowali przez całe 24 dni.
rybka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 13 mar 2013 15:51
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: rybka »

Moja rzeczywistość sanatoryjna jest zawsze taka sama. Każdy wyjazd do sanatorium traktuję jak wypoczynek połączony z podreperowaniem zdrowia. Spędzam aktywnie każdą wolną chwilę, poznaję ciekawych ludzi. Dlatego zawsze wracam zadowolona, pełna ochoty do życia i dalszego działania. Bajkopisarze sanatoryjni byli i będą, ja ich traktuję ;) Miłego dnia Wszystkim życzę :)
eddie50
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 13 kwie 2013 13:02
Oddział NFZ: Podlaski

Post autor: eddie50 »

Opowiadano kiedyś o pewnej Pani, która po pięćdziesiątce w sanatorium zaszła w ciążę. I co się okazało, że po pierwsze nie po pięćdziesiątce tylko po pół litrze, a po drugie nie zaszła, tylko zajść nie mogła i trzeba było ją do pokoju odprowadzić. Po za tym wszystko się zgadza. Z moich doświadczeń, opinie o nadmiernym pijaństwie w sanatoriach są mocno przesadzone, chociaż incydenty alkoholowe się zdarzają i zdarzać się będą.
Awatar użytkownika
WiKaPi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 lut 2012 21:54
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: WiKaPi »

Włączę się do tej rozmowy , chociaż nie ukrywam byłęm tylko raz w sanatorium no ale za 2 tyg ponownie, :lol: :lol: :lol:
Chyba powinniśmy jednak w tym temacie troszkę rozróżnić turnusy z ZUS i NFZ....
ja byłęm na ZUS-owskim i i Andrzeju wszystko co opisałeś jako mity miało miejsce .... a wódka ???? Sklepik w recepcji zarobił duże pieniądze na sprzedaży wódki i piwa .... ;) Ludzie niektórzy zerwani z łąńcucha drugiej połowy pili na umiar , a że druga połowa wpadła znienacka pewnie że miało miejsce .... ;) Karty zabiegowe ?? Przychodził kolega weź podrzuć na basenie karte niech podbiją , albo przychodzili do rehablitantów żeby podbili , a ci raczej bez kłopotu to robili, mieli troszkę wolnego a za osobe i tak mieli zapłącone. Godzina 22 pielęgniarka ???? Nic z tych rzeczy, rozmawiając z osobami z innych ośrodków też nie słyszałem żeby chodziła... No chyba że ja tak poprostu trafiłem... :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Krecik, czy ja piszę coś o standardach Mity,Hity,Rzeczywistość-zakładając temat miałem na myśli całą fantazję i otoczkę związaną z pobytami-chyba że zostałem źle zrozumiany :!: :?: Piszesz o faktach których nie przedstawiasz, z przypadkami nadużywania alkoholu spotkałem się trzy razy- wszystkie kończyły się jednakowo- po wytrzeźwieniu wyjazd do domu :!: a jakie konsekwencje,to już określają odpowiednie przepisy i regulaminy :!: :!: pozdrawiam
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Ło ciotko i wujku...,żeby takie rzeczy w sanatorium..!!! :o :shock: ...toż to Sodamia i Gamoria...!!! :shock: :roll:
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Wikapi z całym szacunkiem- jaki sklepik w recepcji z alkoholem :!: o czym Ty piszesz :!: :!: :!: jakie podpisywanie kart zabiegowych bez pacjenta- a kto bierze odpowiedzialność jak kuracjusz miał wypadek a karta mówi że w tym czasie był na zabiegu :?: co z elektronicznym zapisem i każdym logowaniem zabiegu pacjenta :?: pielęgniarka jest zobowiązana sprawdzić stan pacjentów w pokojach po 22 bo za nich odpowiada, nie wiem kiedy byłeś w sanatorium ale sprawdzisz moje słowa po pobycie we wrześniu i wtedy będziesz miał ocenę na bieżąco :!: pozdrawiam :!:
ODPOWIEDZ