Matczyna emerytura

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Matczyna emerytura

Post autor: forumowicz »

mówię NIE
Awatar użytkownika
ewa11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lis 2011 19:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: ewa11 »

Jestem przeciw. A co na to inne matki które które cały czas pracowały i też mają 4, 5 dzieci? Z ich składek teraz dostaną te które nie pracowały. Strasznie to nie sprawiedliwe. Owszem jakaś pomoc może by się przydała ale w innej formie np.mama niech idzie do pracy a trzecie lub czwarte dziecko niech dostanie przedszkole za darmo. Co innego z matkami które mają chore dzieci i wymaganą opieki 24 godz. na dobę. One nie mają wyboru i im jakoś nikt nie chce dać emerytury.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Ja mówię bardzo stanowcze nie.
Awatar użytkownika
Cygana
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 lut 2018 00:29
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Cygana »

Witam sfrustrowana tymi emeryturami...też się nie zgadzam...wychowałam trójkę dzieci praktycznie sama ,cały czas pracując na dwie zmiany ,po nocach sprawdzałam lekcje, szyłam gotowałam żeby dzieci jak najmniej odczuły brak mamy w domu i w życie szkolne też się angazowałam bo sama pamiętam będąc dzieckiem tak było mi przykro jak moja mama nie miała czasu przyjść do szkoły, dziś sama się zastanawiam jak ja dałam radę. Jestem dumna bo cała trójka ukończyła studia wyższe ,wiem że robiłam to dla swoich dzieci,tylko jaka to sprawiedliwość ,znam wiele rodzin i znajomych z trójką dzieci że mama nie poszła do pracy bo musi dzieci sobie dobrze przypilnowac,a one nawet porządnie nie skończyły żadnej szkoły a teraz państwo w nagrodę da jej emeryturę i zapewne nie będzie dużej różnicy między tą wypracowaną a tą darowaną przez państwo .Po chorobie wróciłam do pracy i dalej tyram żeby na stare lata , móc liczyć sama na siebie. :oops: To jest żenujące :mrgreen:
Awatar użytkownika
maria123
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lis 2013 21:03
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: maria123 »

cygana :!: Ja w podobnej sytuacji jestem, trójka dzieci, wszystkie studia skończyły, konieczność pracy na trzy zmiany z braku kasy i perspektywa na marną emeryturę ;) uważam ,że to bardzo niesprawiedliwe. :shock: dla matek, które wychowały dzieci i jednocześnie pracowały. Znam sąsiadkę, która wychowała 5 dzieci/ 4 ciąża bliźniaki/. Codziennie rano wstawała o 2godz i biegła do pracy , sprzątała biura i o godz 10 wracała, żeby dzieci przypilnować. Mąz jej pracował tylko na drugie zmiany i niewiele zarabiał, żeby utrzymaćrodzinę7 osobową. Często widziałam ją bardzo zmęczoną, ale musiała pracować, .żeby dzieciom mieć dać co jeść. W nagrodę za to dostała niewiele wyższą emeryturę od minimalnej. :shock: Czy to sprawiedliwe :?:
Awatar użytkownika
maria123
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lis 2013 21:03

Post autor: maria123 »

Dodam jeszcze, że moja swatowa, która wychowała 4 dzieci siedzi cały czas w dom i ani dnia nie była w pracy. Mogła sobie na to pozwoli, bo miała męza za granicą, który dużo zarabiał i utrzymywał całą rodzinę. Żyli dostatnie.W nagrodę za to, za to że miała dobrze w życiu wkrótce dostanie emeryturę, bo kończy 60 lat :o :shock: :lol:
Awatar użytkownika
ricolo666
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 lip 2017 21:11
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: ricolo666 »

Niema takich rozwiazan co by kazdemu dogodzil ,ta emerytura to mysle ze taki wabik dla pozyskania wyborcow przed majem
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

Czy Ktokolwiek zapoznał się z projektem tej Propozycji ?
Czy była ona konsultowana po za ?

Pozwoliłem sobie poszukać w internecie i....

MAMA 4 PLUS emerytury dla matek w 2019 od marca. Emerytura matczyna będzie przyznawana przede wszystkim kobietom, które z powodu wychowywania co najmniej czworga dzieci nie zdążyły wypracować emerytury. Emerytury dla matek, inaczej rodzicielskie świadczenie uzupełniające z programu Mama 4 Plus mają objąć ponad 80 tysięcy. Emerytura dla matek - Mama 4 Plus Choć program emerytury dla matek wielodzietnych nosi nazwę Mama 4 Plus to w szczególnych sytuacjach ze świadczenia będzie mógł skorzystać też ojciec. Wiadomo już, że przepisy zawarte w programie Mama 4 Plus nie wejdą w życie w terminie określonym w projektowanej ustawie, czyli od 1 stycznia. Mówiło się o dwumiesięcznym opóźnieniu. Ustawa z programem Mama 4 Plus została uchwalona przez Sejm. O emerytury matczyne można się będzie starać od 1 marca 2019 roku. E

Czytaj więcej: https://dzienniklodzki.pl/mama-4-plus-e ... r/13770037

Jeden z podstawowych warunków wiąże się z liczbą dzieci wychowywanych w rodzinie. Otóż rodzicielskie świadczenie uzupełniające ma być przyznawane matkom, które urodziły i wychowały lub wychowały co najmniej czworo dzieci. Ojciec będzie mógł skorzystać ze świadczenia tylko w sytuacji, jeśli matka dzieci nie żyje lub je porzuciła. Liczba wychowywanych dzieci, wskazana przez przepisy w przypadku mężczyzn jest taka sama, jak w przypadku kobiet - co najmniej czworo.

Czytaj więcej: https://dzienniklodzki.pl/mama-4-plus-e ... r/13770037

I teraz zasadnicze Pytanie Kiedy ma ?
Czy zaraz po urodzeniu 4 dziecka Kobieta przechodzi na Zasłużoną Emeryturę czy Czeka Pytanie do Kiedy , bo można by podciągnąć do Pracy w szczególnych warunków?

Dziś podszedłem do przychodni po recepty kolejka 3-4 osoby -Pani Rejestratorka gdy dochodzi moja kolejka podaję wykaz z kartą i nagle Nawet nie zauważyłem Kobieta-Dziewczyna zaczyna prawie ..krzyczeć że Teraz Ona bo ma czy jest przy nadzei -JA ani Pan za Mną nie zauważył - Później dopiero Pani Rejestratorka wyjaśniła że każde pojawienie to Awantura bo ta Pani lubi być w ciąży chyba co rok Prorok .

Nie interesują mnie czyjeś 4 litery ale jak Kilka Osób napisało będzie chyba kolejny podział na Panie i Kobiety Wieloródki mocno roszczeniowe bo się nalezy bo...
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 93 razy

Post autor: Dzia_dek »

darek pisze: Czy Ktokolwiek zapoznał się z projektem tej Propozycji ?(...)
Czy zaraz po urodzeniu 4 dziecka Kobieta przechodzi na Zasłużoną Emeryturę czy Czeka Pytanie do Kiedy (...)
Tak, zapoznałem się z treścią tego programu i nadal uważam, że jest to rozdawanie naszych wspólnych pieniędzy.
Moje zdanie jest takie, że ten program jest totalnie niesprawiedliwy społecznie. Przykład 1. Matka, która nigdy,
nigdzie nie pracowała zawodowo otrzymuje z programu emeryturę w wysokości 1100 zł. Przykład 2. Matka, która
pracowała, ale otrzymuje świadczenie niższe od tej kwoty otrzyma dopłatę, która zrekompensuje różnicę między
jej świadczeniem, a wspomnianą wcześniej kwotą. Przykład 3. Matka, która nabyła prawo do emerytury, a jej
wysokość przekracza wspomnianą na początku kwotę nie otrzyma z tego programu nawet grosika.
Tak więc chyba wiadomo czemu ma służyć ten program "Mama 4 Plus".
Darku jeśli chodzi o Twoje drugie pytanie, to prawo do emerytury z tego programu kobieta nabywa po ukończeniu
60 roku życia, a jeśli sprawa dotyczy ojca, to mężczyzna nabywa to prawo po ukończeniu 65 lat. Zasady są takie same.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

Dziadku

Dziękuję za odpowiedź bo domniemywałem ,że ową emeryturę Otrzyma Pani zaraz po urodzeniu 4 dziecka .

Oczywiście Masz rację w 100% co do przypadków .
Zablokowany