Ciechocinek/ kolejowy/ czy Polanica Zdrój/Wlk.Pieniawa/ w wakacje?

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 3 razy

Ciechocinek/ kolejowy/ czy Polanica Zdrój/Wlk.Pieniawa/ w wakacje?

Post autor: Muzyczka »

Witam
Mam już przydzielony Ciechocinek od 27 lipca z ZUSu , ale ze względu na córkę, która ma termin porodu końcem lipca muszę zmienić na wcześniejszy czas rehabilitacji, by jej pomóc. A czekam na ten wyjazd od października. W takim wypadku poinformowano mnie że muszę złożyć podanie do głównego orzecznika ZUS i to co usłyszałam mają terminy wcześniejsze, a m.in. od 23 czerwca do Polanicy do Wielkiej Pieniawy.
Bardzo proszę o poradę , gdzie jest w ciepłe dni lata lepiej jak i co będzie lepsze w okresie wakacji i gdzie pojechać. Polanica jest małą miejscowością górską, a Ciechocinek większym miastem. Jakie możliwości ma jedno miasto czy drugie,by po najważniejszych zabiegach można było też dobrze spędzić czas. Ciężko mi jest porównać te dwa miasta. Wiadomo że w mieście się nie odpoczywa tak dobrze w upały... Ale jest chyba więcej możliwości spędzenia czasu w Ciechocinku. Obawiam się że w Polanicy w dużo mniejszej miejscowości tego nie ma,, ale jest lepiej pod względem krajobrazowym. Co do zabiegów to wiem że są porównywalne i do miejsca pobytu też jeżeli chodzi o nocleg i rehabilitacje. Nie chciałabym też "wpaść z deszczu pod rynnę..."
Bardzo proszę poradźcie jak uważacie ..Jak oceniacie te miejscowości ? Czy Polanica będzie lepsza od Ciechocinka. Oczywiście wiadomo, że też trzyma mnie termin... będę wdzięczna za szybkie porady i z góry bardzo dziękuję. Serdecznie pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Re: Ciechocinek/ kolejowy/ czy Polanica Zdrój/Wlk.Pieniawa/ w wakacje?

Post autor: Dzia_dek »

Zacznę swój post od przewrotnego pytania. Co będzie jak zmienisz termin wyjazdu na czerwiec, a córka urodzi wcześniej?
Z tym moim pytaniem to niestety musisz poradzić sobie sama, ale na wszelki wypadek dobrze byłoby pomyśleć o kimś, kto
mógłby Ciebie ewentualnie przez kilka dni zastąpić. Jeśli chodzi o wybór miejscowości to porady pewnie będą różne. Jeśli
chodzi o moje zdanie to bez cienia wątpliwości wybrałbym Polanicę. Wydaje mi się, że WP pod wieloma względami przewyższa
"kolejowy" w Ciechocinku, a poza tym możliwości zagospodarowania wolnego czasu są o wiele większe w Polanicy. Chyba, że
atrakcyjność miejsca jest brana przez pryzmat ilość lokali, w których można spędzić wolny czas (kawa, ciacho, tańce). Jeśli
pod uwagę bierzemy walory krajobrazowe, możliwość zwiedzania okolicy, wycieczki bliższe i dalsze to zdecydowanie Polanica.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Słaba będzie moja porada ale z racji tego , że wolę tereny południowe wybrałabym Polanicę .
Muzyczko poczytaj opinie nt Kolejowego i Pieniawy , poza tym weź pod uwagę dojazd .
dobrego wyboru i pobytu życzę :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Zdecydowanie Polanica pod każdym względem.
No chyba że komuś zależy na rozrywkach typu tańce,to w Polanicy raczej się nie wyszaleje.
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Drogie koleżanki i drogie panie ...

Bardzo bardzo dziękuję za porady ...śpieszę się do pracy napiszę później... Serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

I też bardzo bardzo dziękuję koledze dzia_dek.. serdecznie pozdrawiam
KKrystyna
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 01 lut 2019 18:07

Post autor: KKrystyna »

Byłam w Kolejowym w Ciechocinku z NFZ w 2016 w lipcu. Pokoje bardzo zróżnicowane. Obiekt duży. Zabiegi ok, ja byłam zadowolona. Może poza basenem (bardzo mały i za dużo osób ). Był upał. Parki z alejkami, teznie i to tyle. W Polanicy byłam tylko przejazdem, Ale podobała. mi się, no i okolice.
Awatar użytkownika
ryszard22
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2019 08:31
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 16

Post autor: ryszard22 »

Byłem w obu miejscowościach. Wybrał bym Polanicę. Budynek Wielkiej Pieniawy to nowoczesny, piękny budynek z ładnymi pokojami znajdujący się w dużym parku zdrojowym. Wszystkie zabiegi włącznie z basenem na miejscu. Jedzenie dobre, a w stołówce dodatkowo ustawiony jest szwedzki stół dla tych, którym jest za mało jedzenia. Miejscowość bardzo ładna z rzeką płynącą przez środek Polanicy. W pobliżu ładne Duszniki i Kudowa Zdrój.Życzę miłego pobytu
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziękuję bardzo,
i KKrystyna, i Ryszard22. Tez byłam w obu miejscach, ale w kwietniu jak i w październiku w Ciechocinku, i dwa razy jesienią w Polanicy Zdrój. Teraz o innej porze, w wakacje i w tym mam dylemat. W pewnym sensie okoliczności rodzinne, pomóc dla córki , zostałam poproszona by wybrać wcześniejszy termin, więc złożyłam podanie i czekam na decyzję z wielką niecierpliwością. Najgorsze, jak człowiek miał już przydział od 5 miesięcy, od października i nastawił się., A tu będzie zmiana... Los co przyniesie, napiszę i jak ewentualnie zdecyduję, aczkolwiek nie wiem, czy aby dobrze, choć chciałabym jak najlepiej...

Wszystkiego dobrego życzę pozdrawiam serdecznie i zobaczymy...
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Otrzymałam dziś oficjalnie skierowanie do Wielkiej Pieniawy, do Polanicy Zdrój od 23.06. Cieszę się....

Pozdrawiam wszystkich :)
ODPOWIEDZ