Inwalida 1szej grupy

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
jozef1809
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 30 gru 2011 06:03

Inwalida 1szej grupy

Post autor: jozef1809 »

Mam takie pytanie ,posiadam pierwszą grupę inwaldzką niemożliwość samodzielnej egzystencji otrzymałem skierowanie do sanatorium czy jadąc z opiekunem jakie poniosę koszty osobiste i za opiekuna ,czy istnieją jakieś ulgi w opłatach za pobyt zaznaczam iż skierowanie jest imienne tylko na mnie natomiast opiekun nie posiada takowego jak to ma się do rzeczywistości z opiekunem i z ulgami czy takowe przysługują inwalidzie .
Abir
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 15 lis 2011 14:49

Re: Inwalida 1szej grupy

Post autor: Abir »

Witam !Jest to zbyt powazne pytanie aby "gdybac" radze zadzwonic do nfz bo chyba lekarz kierujac powinien zaznaczyc z opiekunem . Niepelnosprawni z opiekunami jezdza na tzw turnusy z PFRONU w sanatorium nigdy nie spotkalem sie z takim przypadkiem . Koniecznie trzeba wykonac tel . Serdecznie pozdrawiam w Nowym Roku !
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Szanowny internauto o nicku jozef1809- :) na stronie internetowej Powiatowego Ośrodka Pomocy Społecznej dot. miejscowości w której Pan zamieszkuje , proszę się zapoznać z rozdziałem dot; rehabilitacji , wyjazdów rehabilitacyjnych refundowanych przez PFRON na turnusy dla osób niepełnosprawnych.Są tam zawarte wszystkie dane którymi jest Pan zainteresowany co do dofinansowań osób składających wnioski na taki turnus i ich opiekunów. Wszystkiego dobrego ! :)
Abir
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 15 lis 2011 14:49

Post autor: Abir »

Rychu ale turnusy PFRON to inna sprawa a Jozef dostal normalne skierowanie z NFZ
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Nie wiem co dostał Jozef bo nie odczytałem w jego poście czy to ZUS,NFZ czy PFRON kieruje na ten wyjazd.p.Lekarz wypisujący skierowanie nie jest analfabetą i wie co pisze ,widzi przed sobą pacjenta i czyta jego historię choroby,tłumaczy pacjentowi "co i jak" z wyjazdem w takim przypadku.Podczas pobytu w sanatoriach nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem pacjenta co do choroby w I grupie rentowej z niemożliwością samodzielnej egzystencji. Przykro , :shock: że w takich przypadkach nie jest pacjent informowany bezpośrednio. :(
jozef1809
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 30 gru 2011 06:03

Post autor: jozef1809 »

Nadmieniam iż skierowanie otrzymałem z NFZ co do Pronu to nic mi nie przysługuje a inwalidzto moje jest przyznane po przez GWKL po zakończeni służby zawodowej ,
ODPOWIEDZ