Niestety, w mazowieckim podają okres oczekiwania 18 miesięcy a czekamy.............. 24-25 . UPS..... maleńki poślizg? Nieważne, poczekamy, mamy czas. Urlop wykorzystałam bo w tym roku raczej się nie załapię..... nieważne, jakby co wezmę bezpłatnydzi pisze: Zwykle okres oczekiwania pokrywa się z ilością miesięcy podanymi
na przesłanej informacji po zakwalifikowaniu przez lekarza balneologa.
kolejka
-
ewiko
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 10 lut 2013 07:07
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękowano: 1 raz
Re: kolejka
- Selene
- W naszej pamięci

- Na forum od: 16 maja 2010 11:51
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 12
Z okazji urodzin wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze
Zdrowia cennego i wszystkiego najlepszego
-
Andrzej111
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 05 sty 2012 22:36
- Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
- Staż sanatoryjny: 8
Jak wszyscy Państwo wiecie NFZ wprowadził w pewnym momencie komputerowy rejestr wniosków oraz internetową przeglądarkę która miała umożliwiać śledzenie swojego wniosku i umożliwiać orientacyjne wyliczenie terminu przydziału. Dla mnie jest to o tyle istotne, że pracodawca naciska mnie abym zaplanował urlop i przygotował osobę na zastępstwo na czas mojego leczenia w sanatorium ale ja na razie nic nie wiem (czekam 21 miesięcy) i niczego nie mogę zaplanować.
Wspomniana wyżej przeglądarka niczego nie unormowała ani nie ukróciła manipulacji przydziałami skierowań, a proceder ten nadal występuje. Nie twierdzę, że to korupcja ale przynajmniej kumoterstwo. Sama urzędniczka powiedziała mi, że numer w przeglądarce niewiele ma wspólnego z przydziałem więc o co w końcu tu chodzi?
Zadajecie sobie pytanie takie jakie i ja zadawałem; „z jakim numerem przydział”. Teraz mogę już na to sobie odpowiedzieć po analizie wniosków jaką dokonałem. Każdy wniosek ma datę wpływu do NFZ, ma status, ma datę przydziału. Każdy z Państwa może taka analizę sobie sam zrobić. W numerze przeglądarki internetowej, w jej najdłuższym członie znajduje się numer naszego wniosku. Proszę zatem sobie dopisywać lub odejmować pojedynczo cyfry do tego członu i będziemy mogli podglądać wnioski z wcześniejszymi numerami oraz z późniejszymi od naszego. W większości trafiać będziemy na „luki” ale raz na ok. 10 wniosków zobaczymy jego treść, to co nas interesuje. Śledziłem tylko wnioski dotyczące reumatologii.
Widziałem więc wnioski które wpłynęły znacznie później od mojego, a zostały już zrealizowane i to w lukratywnych sanatoriach nad morzem w okresie czerwiec, lipiec. Ci szczęśliwcy czekali tylko 13, 15, 17 miesięcy na wyjazd. Skoro tak to można załatwić, to rzeczywiście średni okres oczekiwania jest 18 miesięcy.
Zainteresowanych zachęcam do własnej analizy, a wnioski będą podobne.
Na koniec mogę już odpowiedzieć z jakim numerem przydział…. otóż w moim oddziale przydział przy numerze ok. 500.
Pozdrawiam wszystkich oczekujących i życzę cierpliwości.
-
kamila

- Na forum od: 16 maja 2011 10:13
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 5
Sprawdziłam , tak jak podpowiedziałeś Andrzeju .
Osoba , której wniosek wpłynął 2 mies. póżniej od mojego ma obecnie nr 2 razy mniejszy ode mnie .
Ten sam oddział i profil leczenia . Tak więc wiadomo jak to wszystko działa .
Pozdrawiam.
-
kamila

w sumie wszystko gra , pomyliłam mój obecny nr . jednak ta osoba ma nr dwa razy większy . uff .póki co jest sprawiedliwie .
-
martynika
- Kuracjusz

- Na forum od: 18 paź 2009 18:55
- Staż sanatoryjny: 9
- Selene
- W naszej pamięci

- Na forum od: 16 maja 2010 11:51
- Staż sanatoryjny: 12
Pacjenci składająca wniosek osobiście składają je w biurze podawczym. To samo dotyczy odwołań i wniosków o zmianę terminów. Pacjenci nie mają dostępu do pokoju, w którym pracują osoby zajmujące się przydziałem. Ja zawsze wysyłałam wniosek listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru a wyjeżdżałam
na kurację w terminach, które lubię ( maj, czerwiec lub wrzesień październik) w normalnym czasie oczekiwania lub też ze zwrotów ale najczęściej ze zwrotów.
Tylko jeden raz byłam osobiści po odbiór skierowania ponieważ czas do wyjazdu był bardzo krótki a skierowanie czekało na mnie w biurze podawczym.
Pozdrawiam
-
kamila

Pozdrawiam kuracjuszy.