Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: ANDY12345 »

No niestety, ja czekałem miesiąc na komisję i doświadczony przykrymi przypadkami niedostarczenia mi przez pocztę listów, kontaktuje się z ZUS czy został ustalony termin komisji. W tym roku też poczta przygrała w kulki bo pismo z Krakowa do Krakowa szło prawie 3 tyg. oczywiście już po terminie komisji.... i to się nazywa postęp w d... jeża :evil:
emilhofer90
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 sie 2018 12:01
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: emilhofer90 »

Ja to już nic nie rozumiem miałem świeże papiery nowy wypis ze szpitala i na komisji nic mi nie powiedzieli czy dostałem Te sanatorium czy nie kazali czekać na orzeczenie wyślą mi dziwne to wszystko nie mogli mi powiedzieć odrazu tak bym wiedział co robić dalej jak było by negatywnie to bym się odrazu odwołał chore to wszystko...
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Przyjdą papiery to się wszystkiego dowiesz, na razie cierpliwości :)
ewlinka7
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 cze 2014 20:24
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ewlinka7 »

U mnie już się wszystko wyjasnilo- skladalam wniosek o prewencję wraz z kopiami wyników z rezonansow 25.02 i do wczoraj cisza.... zdziwiło mnie to, bo w naszym ZUS wnioski są rozpatrywane dość sprawnie... A tu wczoraj poleconym dostałam... orzeczenie o potrzebie rehabilitacji w systemie stacjonarnym. Wiem że musi się ono jeszcze uprawomocnic.. ale i tak jestem w szoku, bo do tej pory ZUS zawsze wzywał mnie na komisję. Teraz przynajmniej mam zaoszczedzony jeden dzień niepotrzebnego stresu.. :D jak sie nic nie zmieni- będzie super. Zycze wszystkim takiego trybu. Pozdrowka :D :D :lol: :lol:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

I to życzenie pewnie się spełni - oni teraz jakoś tak zaczęli orzekać zaocznie, bez udziału pacjenta. Coraz częściej o tym słyszę. To pewnie jakieś oszczędności- wezwania się nie wysyła, kosztów przyjazdu nie zwraca i oszczędność czasu. Przy rentach, świadczeniach rehabilitacyjnych delikwenta trzeba obejrzeć ale przy prewencji? pewnie uznali że nie. I mniej stresu.. Tylko ja bym wolała być na badania -zawsze mogę powiedzieć że bym chciała wyjechać a nie leczyć się na miejscu.
ewlinka7
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 cze 2014 20:24
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ewlinka7 »

Hej - rehabilitacja w trybie stacjonarnym to jest chyba wyjazd do sanatorium - na miejscu to ambulatoryjna o ile dobrze pamiętam :D
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tak, stacjonarne to leczenie w sanatorium.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

ewlinka7 pisze: 09 mar 2019 11:48 Hej - rehabilitacja w trybie stacjonarnym to jest chyba wyjazd do sanatorium
tak, tobie się udało. Ale czasem warto być żeby zasugerować - jak tak kiedyś miałam , lekarz zobaczył że poprzednio miałam ambulatorium (takie mi dali po kontroli zwolnienia , nie dało się inaczej) i teraz też chciał tak napisać. Dobrze że byłam na miejscu i od razu zareagowałam.

A teraz przy zaocznych może być różnie. Dadzą co będą chcieli.
henrys66
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2013 20:56
Staż sanatoryjny: 13
Podziękowano: 1 raz

Post autor: henrys66 »

emilhofer90 pisze: 08 mar 2019 22:37 Gdzie teraz wysyłają do sanatorium z lubelskiego w jakie miejsca ??
Jak zadzwoniłem w dzień po komisji to otrzymałem info że obecnie Lubelski ZUS na narządy ruchu proponuje Iwonicz, Polańczyk,Nałęczów ,Osieczek ,Konstancin i coś tam jeszcze.
henrys66
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2013 20:56
Staż sanatoryjny: 13
Podziękowano: 1 raz

Post autor: henrys66 »

ewlinka7 pisze: 09 mar 2019 11:13 U mnie już się wszystko wyjasnilo- skladalam wniosek o prewencję wraz z kopiami wyników z rezonansow 25.02 i do wczoraj cisza.... zdziwiło mnie to, bo w naszym ZUS wnioski są rozpatrywane dość sprawnie... A tu wczoraj poleconym dostałam... orzeczenie o potrzebie rehabilitacji w systemie stacjonarnym. Wiem że musi się ono jeszcze uprawomocnic.. ale i tak jestem w szoku, bo do tej pory ZUS zawsze wzywał mnie na komisję. Teraz przynajmniej mam zaoszczedzony jeden dzień niepotrzebnego stresu.. :D jak sie nic nie zmieni- będzie super. Zycze wszystkim takiego trybu. Pozdrowka :D :D :lol: :lol:
Zadzwoń w 14-stym dniu od daty wydania decyzji i poproś o termin i miejsce które Cię interesuje.
ODPOWIEDZ