Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Migotka333
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2019 17:26
Oddział NFZ: Śląski

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Migotka333 »

krzysieekKKK20 kto pyta to nie błądzi😉
A tak poważnie to dzwoń i pytaj.
Poczekaj kilka dni.
Co do miesiąca to różnie bywa.
Może być od 1miesiaca do 4 miesięcy do wyjazdu.

U mnie akurat kobieta z ZUS-u sama zadzwoniła bo po komisji nie byłam doinformowana o przydziale sanatorium
i złozyłam druk w oddziale.
Pozdrawiam i życze pozytywnego załatwienia sprawy.

To pisze na stronie Zus-u

,,Termin i miejsce rehabilitacji możesz uzgodnić z pracownikiem Wydziału Orzecznictwa Lekarskiego i Prewencji ZUS.
Czas oczekiwania na rehabilitację wynosi około 8 tygodni.”
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Ewaryz.. heh ZUS to jednak jest jeden wielki burdel na kółkach finansowany z naszych pieniędzy. :(

Byłem dziś w tym naszym rybnickim Zusie i po zapytaniu o siebie usłyszałem że wszystko jest ok, ze procedura w toku ale... terminu komisji jeszcze dla mnie nie ma. Niby dla wniosku złożonego 5 lutego to jeszcze nie jest ten czas. (sic!) bo dopiero komisje mają wnioski z ostatnich dni stycznia...nie ten czas ku*** a !!!!!!!
Na słowa o tym (podkoloryzowane mocno) że specjalnie przyjechałem zapytać o swoje bo mój przyjaciel z którym sie znam od dzieciństwa wniosek złożył 8 lutego czyli 3 dni po mnie i jest już po komisji która miał wczoraj pani za biurkiem nie potrafiła w żaden sposób odpowiedzieć.
Jedyne co wskórałem to nr telefonu na który mam dzwonić w piątek...
Ech...
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Dlatego wniosek będę składał z półrocznym wyprzedzeniem, bo czekać tak długo po operacji na leczenie to w ich mniemaniu chyba luksus ha ha ha.
Awatar użytkownika
ewaryz
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 mar 2019 11:51

Post autor: ewaryz »

Do Hanys. No to faktycznie,albo ja miałam szczęście,albo tam mają wyjątkowy bałagan.
ewlinka7
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 cze 2014 20:24
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ewlinka7 »

Hej - dostałam orzeczenie o potrzebie rehabilitacji w systemie stacjonarnym poczta - bez komisji. Po odbiorze listu z poczty za dwa dni zadzwoniłam do ZUS z prośbą czy mogę wybrać termin oraz miejsce. Bardzo miła Pani poinformowała mnie że owszem - jej tez jest na reke jezeli ktos podaje termin i ew. miejsce bo przynajmniej nie musi rozpatrywac ponownie wnioskow o zmianę - zapisze sobie gdzie bym chciała pojechać i podała dwa najbliższe terminy dla danego miejsca i ośrodka. Na wstępie powiedziała że nie obiecuje że pierwszy z nich dostanę, bo teraz nie może zaklepac miejsca (dopiero po uprawomocnieniu się orzeczenia), ale jak nie bedzie pierwszrgo to drugi wolny mi przydzieli. Póki co na razie tylko słownie, ale jak rzeczywiście dotrzyma słowa to bede bardzo pozytywnie zaskoczona podejściem do petenta. :D :D :lol: :lol: Dodam, że w ubiegłym roku - już po zmianie przepisów Panie w zus w też przychylily się do mojej prośby :D za co jestem wdzięczna :D :D Dam znać jak będę miała potwierdzenie na piśmie, czy rzeczywiście tak się stało. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i trzymam kciuki za pomyślnie zakończone sprawy :D
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Gratuluję i zazdroszczę takich pracowników w Waszym oddziale . Czyli jak się chce , to można ?, można . Po co robić problemy , kiedy sprawa może być załatwiona pomyślnie dla obu stron . Och jaki ten świat był by fajny jak by w ludziach było więcej człowieczeństwa :roll: :roll:
xzibi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2013 14:27
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 1 raz

Post autor: xzibi »

krzysieekKKK20 pisze: 12 mar 2019 18:59 Witam wszystkich :) :) :) właśnie jestem po komisji :) było bardzo ciężko i wogole :) ale pozytywnie dostalem sanatorium :) tylko nie wiem gdzie Pojadę.Mam czekac na list do domu przyjdzie :) mam pytanie czy moge zadzwonic do zusu i sie zapytac czy moge wybrac miejsce i termin czy zabardzo juz nie mozna :) wogole duzo sie pozmieniało.I pytanie na jaki miesiąc dawaja juz Pozdrawiam :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Dzwoń do ZUSu, mamy to szczęście, że my mamy baardzo miłe Panie w dziale przyznawania sanatorium, tydzień po komisji czyli wczoraj dzwoniłem i jestem pod dużym wrażeniem. Po bardzo milej, wręcz przyjacielskiej rozmowie dostałem Dziwnówek. Pozdrawiam Panią z ZUSu Wielkopolskiego.
Awatar użytkownika
ewaryz
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Po przeczytaniu wcześniejszych postów też dzisiaj zadzwoniłam do swojego oddziału ZUS.I jak nic nie wypadnie,słowa pani urzędniczki,to pod koniec czerwca będę się rehabilitowała w Ustroniu.Tak że wszystkim,którym na czymś zależy radze dzwonić kilka dni po komisji do swojego ZUS-u.MI zależało, aby było jak najbliżej miejsca zamieszkania. :P
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Ha Ewaryz! Czyli sie nie spotkamy na turnusie nawet jakby mi lada dzień zrobili komisję i dali ten sam termin bo choć Ustroń jest dla mnie najbliższym miejscem to co jak co ale ja będę unikał jak ognia Ustronia. Nie ze wzg sanatoryjnych czy zdrowotnych ale przez to że jestem tam ze 20 razy w roku i to miejsce nie jest juz dla mnie atrakcyjne. Przyjmę z uśmiechem kazde miejsce poza Ustroniem
Awatar użytkownika
ewaryz
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Hanys!Jeszcze nic nie jest przesądzone :D
ODPOWIEDZ