Pieszy na przejściu ( na pasach ) ...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Pieszy na przejściu ( na pasach ) ...

Post autor: sztani »

A co powiedzieć o przejeżdżających rowerami przez przejście dla pieszych zamiast zejść i rower przeprowadzić ( nie piszę o drodze rowerowej obok przejścia ale o pasach dla pieszych :!: ) jedzie Tata ,mama i dzieci wszyscy kaski , ubiory a w głowach bez wyobraźni. telefony w ręku i nic nie widzimy przechodząc to też plaga.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Przeczytane na ćwierkaczu:

"Janusz Wojciechowski
[email]
6 godz.6 godzin temu
Więcej
Polska ma najwyższy w Europie odsetek śmierci na przejściach dla pieszych. Nie dlatego, że gorzej od innych chodzimy, że gorzej od innych jeździmy, ale dlatego, że mamy gorsze prawo, które zbyt słabo skłania kierowców do ostrożności. Brytyjskiego Be ready to stop - tego brakuje."

Dwakroć miałem przypadek ( wypadek ? ) "wjechania mi w garaż" ponieważ zatrzymałem się przed przejściem dla pieszych - zauważyłem usiłujących wejść.
Przy "miejskiej" prędkości i nie tylko powinna być zachowana wzmożona uwaga, odległość między pojazdami wystarczająca dla wyhamowania itd.

:mrgreen: ... :ugeek:

Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

A tak na marginesie ...

Akcja znicz.jpg
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ponownie przeczytane na ćwierkaczu:

"Janusz Wojciechowski
‏[email]
1 godz.1 godzinę temu
Na koniec dnia, by wyjaśnić nieporozumienia: Ja nie chcę, żeby pieszy stojący przed pasami miał przywilej pierwszeństwa przed samochodem. Ja chcę, żeby kierowca miał prawny obowiązek przepuścić takiego pieszego. Prawie to samo, ale to "prawie" czyni ogromną różnicę.

I już ...
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Polecam program w tv regionalnej "Jedź bezpieczniej" poruszające zasady ruchu drogowego i pokazujące przypadki zachowania kierowców a rzadziej pieszych. Program realizowany na ul. Krakowa ale nie tylko i w ostatnim czasie pokazywali akcję policji wyprzedzanie na przejściach, umożliwianie przejścia na drugą stronę. HORROR i jak idiotyczne tłumaczenie kierowców starych i młodych. Najlepsza scena zatrzymany kierowca prosi policjanta o pouczenie a nie karanie na co policjant tak nie ukarzę kier. bardzo dziękuję pol. ale zatrzymuję panu prawo jazdy i kieruję sprawę do sądu. Jak się przestało myśleć i jedzie się bo inni tak jeżdżą to o czym tu mówić, jak instruktorzy uczą? jak wychowują rodzice szkoła ? takie mamy efekty. Zwróć uwagę to burek będzie chciał cię pobić. Mało kultury u kierowców piesi też czasami bezmyślni dodać do tego rowerzystów szalejących na chodnikach to obraz dzikiego wschodu. Dobrze że nie mamy możliwości posiadania broni tak jak w USA bo bardzo szybko populacja polaków w przeciągu roku by się zmniejszyła :lol: (a może byłoby lepiej tylko żeby zostali ci myślący) an.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

jacky6 pisze: 31 paź 2018 23:55
Ponownie przeczytane na ćwierkaczu:

"Janusz Wojciechowski
‏[email]
1 godz.1 godzinę temu
Na koniec dnia, by wyjaśnić nieporozumienia: Ja nie chcę, żeby pieszy stojący przed pasami miał przywilej pierwszeństwa przed samochodem. Ja chcę, żeby kierowca miał prawny obowiązek przepuścić takiego pieszego. Prawie to samo, ale to "prawie" czyni ogromną różnicę.

I już ...
W kodeksie drogowym jest przepis ( podaję za inf. "Jedź bezpiecznie" ) że prowadzący zobowiązany jest do umożliwienie przejścia pieszemu, przy coraz większym natężeniu ruchu nigdy byśmy nie przeszli an.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Masakra - oblałem totalnie.
Prawdopodobnie dlatego, że spieszyłem się a zbyt krótkie czasy na odpowiedź nie są wytłumaczeniem.
Daje ten test sporo do myślenia, choć przede wszystkim najważniejsza jest umiejętność rozsądnej jazdy.
W ciągu 28 lat kręcenia kółkiem ( od nabycia prawa jazdy ) straciłem tylko 1 punkt i zapłaciłem 3 mandaty ( za przekroczoną prędkość ).
Było to jednak wszystko ponad 15 lat temu.

:mrgreen: :ugeek:

Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 259 razy
Podziękowano: 138 razy

Post autor: GIENIA »

jacky6 pisze: 29 paź 2018 21:50

A tu strach podejść pod przejście - wszyscy jadą i trzeba nieraz odczekać dwie kolejki autek z obydwu stron naprzemiennie.
Częstokroć nawet z 20 pojazdów.
Masakra...
Zastanawiam się jak jest z tym zjawiskiem w pozostałych częściach kraju ?

:mrgreen: To przyjemnie czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:

Tak jest w Kołobrzegu .... pisałam o tym w innym temacie .
Trzeba niemalże wejść pod koła , aby przejść na drugą stronę . :evil: największy problem stwarza to osobom mniej sprawnym , o lasce , a także osobom z dzieckiem w wózku . Zeby wymusić przejście , trzeba wjechać najpierw wózkiem na pasy :roll:
Zatrzymują się tylko turyści ( obce rejestracje ) .
forumowicz

Post autor: forumowicz »

W Polsce nie wolno zatrzymywać się przed przejściem dla pieszych ,kiedy pieszy stoi przy nim lub do przejścia dochodzi.
Mówi o tym wyraźnie Prawo o ruchu drogowym art 13.
Nie mylmy uprzejmości z obowiązującym prawem.Takie praktyki "uprzejmie " traktujące pieszego nie będącego na przejściu stwarzają duże zagrożenie .
Kuracjusz54
forumowicz

Post autor: forumowicz »

"Prawo o ruchu drogowym w art. 13 mówi: "pieszy znajdujący się na tym przejściu ma pierwszeństwo przed pojazdem". Art. 14 zabrania wchodzenia bezpośrednio przed jadący pojazd, także na przejściu dla pieszych. Jakie są obowiązki kierowcy? W art. 26 określa je Prawo o ruchu drogowym: "Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża”. Z lektury przepisów jasno wynika, że kierowca ma obowiązek zatrzymać się przed przejściem tylko wtedy, gdy jest na nim pieszy. ."
ODPOWIEDZ