23 Wojskowe Sanatorium Lądek Zdrój pawilon II

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
jagoda***
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 sty 2012 23:21

Re: 23 Wojskowe Sanatorium Lądek Zdrój pawilon II

Post autor: jagoda*** »

Dzięki, misio, już oglądałam, ale ja jadę dopiero 24, będę podglądać pogodę na bieżąco. Byłam w sanatorium 2 razy, ale zawsze w czasie wakacji, pierwszy raz jadę w ramach ferii zimowych, trochę się boję tego wyjazdu. Nie mam pojęcia co zabrać, żeby nie zmarznąć. Masz może większe doswiadczenia w tym temacie?
:cry:
misio
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 27 lis 2011 16:10

Post autor: misio »

Witam. Może vademecum coś nam podpowie jak przeczyta.
Misio ma ciepłe futerko i jakoś da rade, z tego co wydedukowałem to się miniemy na miejscu, Ty odjeżdżasz ja przejeżdżam, a futerka nie pożyczę bo trochę wyleniałe :)
W sanatorium byłem w wieku 12 lat w Rabce, sanatorium im. W.Pstrowskiego, oddział III C, po przyjeździe zabrali nam wszystko łącznie z ubraniem, na nagusa pod prysznic, potem ubranka służbowe i 2 miesiące horroru, nie zapomnę tego nigdy.
jagoda***
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Wiem cos o tym, chociaż nie z autopsji. Braciszek trochę był chorowity i bywał w Rabce. Teraz wielkie chłopisko. Jak nie bedzie problemu z netem, to na bieżąco będe zdawała relacje z kuracji. Czekam na odpowiedź dziewczyn, które maja większe doświadczenie w takowych wyjazdach. :) Póki co, dobrej nocki!
vademecum
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 07 sty 2012 20:57

Post autor: vademecum »

Misiu, uspokoję Cię. Internet jest bezprzewodowy i dostępny w każdym pokoju. Z tego co wiem pokoi jednoosobowych z samodzielna łazienką nie ma, są w ramach tzw. studio z innym pokojem i wspólną łazienką.
vademecum
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Co zabrać? Każdy mniej więcej wie jakich zabiegów może się spodziewać. Jeżeli kriokomora no to musi być specjalne ubranie + rękawiczki, ciepłe podkolanówki, nauszniki. Jeżeli basen lub pływalnia to kąpielówki, czepek klapki. Dres ma duże zastosowanie zarówno na gimnastykę jak i zabiegi no i coś sprytnego na nogi na gimnastykę. Pisałam już jagodzie, kreacji specjalnych wieczorowych nie ma sensu wozić. Kurtki ciepłe ale lekkie aby można było swobodniej te schody forsować. Ja mam za ciężką i bardzo cierpię z tego powodu. Buty solidne, ciepłe i żadnych obcasów. Tu cały czas chodzi się albo w dół albo do góry, a jest gdzie chodzić. Kawiarni ani sklepu w budynkach sanatoryjnych nie ma, trzeba iść do Zdroju.
Czajnik, talerzyki, kubki, sztućce są w pokoju, ręczniki po dwie szt/osobę też. Warto zabrać ostry nożyk, plastikowy kubek do łazienki, mały podręczny ręczniczek, ściereczkę do naczyń.
Udanego pobytu
jagoda***
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Dzięki vademecum ! Jeżeli chodzi o zabiegi to nie mam pojęcia, jakie mi lekarz zaleci. Byłam w sanatorium po szpitalu ( wymiana dysku) i raczej traktowano mnie z ostrożnością. Ale przygotuję wszystko, o czym pisałaś. Życzę owocnego pobytu i dużo zdróweczka. :D
misio
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 27 lis 2011 16:10

Post autor: misio »

Witam, vademecum dzięki Ci jak nie wiem co :D
Twoje informacje o necie podniosły mnie na duchu i nad tchnęły, będę mógł siedzieć nadal na necie i pomagać innym w miarę możliwości :D
A jeśli chodzi o zabiegi to jak dla mnie to żadna krio- i inna terapia to nic, znajdę sobie jakąś miłą norkę mimo wyleniałego z wiekiem futerka i będzie chyba spoko ;)

Z pozdrowieniami misio, jeszcze się odezwę :)
Awatar użytkownika
Małgosia69
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 cze 2011 22:49
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: Małgosia69 »

Oj Misiu,Misiu niezły z Ciebie kokietek, wszak Twoje futerko całkiem,całkiem, nie wyleniało. :) Niejedna misia pewnie zaprosi Cię do swojej norki.A zabiegi się przydadzą dla poprawienia formy. ;)
vademecum
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Kolejne dni pobytu w 23 Wojskowym Szpitalu Uzdrowiskowym upewniają mnie w przekonaniu, że miejsce to kojarzyć mi się będzie nieodzownie ze schodami i ... kapustą. Jedno i drugie pokonywać trzeba codziennie. Dziś zadałam sobie trochę trudu i liczyłam schodki. I tak: 7:30 na zabieg - 28 w dół i 28 w górę; 8:00 śniadanko - 50 w dół; 8:15 zabieg i powrót do pokoju - 28 w górę i jeszcze 20 w górę i w dół 20 i 22 w górę; 8:40 pływalnia - 50 i 119 i 48 w dół i powrót 168 w górę, dalej windą; 13:00 obiad - 50 w dół i powrót 50 w górę; 14:00 wyjazd na wycieczkę - 50 i 119 w dół i powrót 119 w górę dalej windą. Na kolację ...straciłam ochotę. Razem 534 w dół i 435 w górę. Jak to się przekłada na spalone kalorie? Ale będę laska ;)
A do tego tego, aby być laską, jest jeszcze jeden powód - kapusta - serwowana tu chyba każdego dnia i pod różnymi postaciami. Dziś dowiedziałam się, co to jest parzybroda. Nie wiecie? No to zobaczycie. Tak więc dziś na obiad na pierwsze danie była parzybroda, a na drugie ziemniaki + placki jajeczne + kiszone ogórki. Aha, placków jajecznych też nie znacie? No to wszystko przed Wami. Ja też nie znałam.
A tak na marginesie, jeżeli chodzi o zakupy w Czechach, to najtaniej jest w sklepiku na granicy.
Wiele serdeczności z Lądka!
jagoda***
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

No, cóż, chyba potraktuję mój wyjazd jako umartwianie się, chociaż mamy karnawał.Schody mnie nie przerażają, chociaż powinnam oszczędzać kolano( po powrocie czeka mnie zabieg ortopedyczny) , ale menu... nie jestem wybredna, ale takie jedzonko, przy minimum wysiłku, który każdy z kuracjuszy musi codziennie wkładać , powinno być ciut lepsze. Wcale nie chodzi o kase, tylko inwencje i checi gotujacych. Wiele lat organizowałam kolonie i wiem coś o o tym. Jak jest z bankomatami i czy za pobyt płaci sie gotówką, czy kartą?
ODPOWIEDZ