Arka Kołobrzeg 27.03.19-17.04.19

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
ewcia922
Na forum od: 15 kwie 2019 19:54
Oddział NFZ: Mazowiecki

Arka Kołobrzeg 27.03.19-17.04.19

Post autor: ewcia922 »

Jestem bardzo rozczarowana pobytem w Arce. Począwszy od zakwaterowania w pokojach,z dwuosobowych robi się trzy,wstawia się tzw.dostawkę i jest pokój wieloosobowy. Zapewniano mnie że zakwaterowanie w pokojach jest przeprowadzane wiekowo,co też jest nieprawdą.Osoby w średnim wieku mieszkają ze staruszkami z którymi nie mają wspólnych tematów,trzy tygodnie męczarni. Następną sprawą jest wyżywienie,monotonia posiłków,dla kucharzy jedynie 5+ za bardzo dobre zupy.Jedynie zabiegi bardzo dobre z przesympatyczną obsługą.Może NFZ zastanowi się nad podpisywaniem umów z dużymi hotelami,z tego co zauważyłam nastawieni są na robienie dużych pieniędzy (goście z Niemiec i komercja),a kuracjusz z NFZ to gorszy sort.Bardzo przykre ale prawdziwe . Gdybym wiedziała jak tu jest to pewnie zrezygnowałabym z tego wyjazdu :( :( :(
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 253 razy
Podziękowano: 137 razy

Re: Arka Kołobrzeg 27.03.19-17.04.19

Post autor: GIENIA »

Piszesz ... jedynie zabiegi ;) czyli to co najważniejsze :)
Nie przeczę , że wszystko inne tez jest istotne , tym bardziej , że jak panuje powszechna opinia , dostać Arkę z NFZ to , jak złapać złota rybkę .
Dzięki za ten wpis i Twoją opinię o Arce .
Pisałam kiedyś o tym , ale zostałam zakrzyczana przez zwolenników i wielbicieli tego obiektu . Arka to przereklamowany ośrodek i to jego położenie na peryferiach uzdrowiska .
Masz rację , Arka jest nastawiona na komercję , a ta zwykle przyjeżdża samochodami , zatem odległości Im nie straszne .
ewcia922
Na forum od: 15 kwie 2019 19:54
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: ewcia922 »

Tak Gieniu zabiegi najważniejsze,bo po to tu przyjeżdżamy,ale komfort psychiczny jest również bardzo ważny,katować się przez trzy tygodnie mija się z celem, a ja to przeżyłam. Była to dla mnie prawdziwa pokuta. Pozdrawiam😔
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Nie byłam w żadnym uzdrowisku nad morzem ale fakt , o Arce mówi się dobrze, wygląda na to , że nie jest tak cudownie .
Dobrze wiedzieć , że są tacy , którzy mają inne spojrzenie - Ewa, ważne , że zadowolona jesteś z zabiegów :)

Zmieniać już swojej wypowiedzi nie będę , szkoda , a tak mało brakowało do pełnego relaksu , następnym razem będzie lepiej

pozdrawiam :)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Z tych opinii widzę, że do Arki fajnie jest przejść się do kawiarni obrotowej, bo jest tam dobra kawa i widoki, które można podziwiać siedząc przy stoliku. Byłem trzy tygodnie temu w Kołobrzegu i byłem w tej kawiarni. Słyszałem też, że dobrze grają w Arce, ale już na balety nie zdążyłem tam dotrzeć z powodu tak jak pisała Gienia dużej odległości położenia Arki od centrum strefy uzdrowiskowej. Dobrze, że opina ta się pojawiła, bo przy zwrotach nie wybiorę tego molocha na pobyt sanatoryjny. Już wolę ewentualnie dochodzić na zabiegi ale mieszkać w bardziej kameralnym obiekcie i bliżej centrum strefy uzdrowiskowej.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

No to mamy Zbyszku bardzo podobne poglądy :D Gdybym dostała Arkę z przydziału ;) , miałabym niezłą zagwostkę , wszak to jednak Kołobrzeg :serce: , gdybym odmówiła , mogliby mnie potem zesłać do Pcimia :shock: , ale zwrotu do Arki nigdy bym nie przyjęła . Jechać do kawiarni - owszem , super widoki :D i grają ładnie ;)

Arka jest ośrodkiem na wysokim poziomie , ale dla pobytów komercyjnych . Kuracjusze NFZ-u , to drugi sort :roll:
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Też tak myślę jak Ty, ale na pewno nie będę czekał na przydział, chociaż wiem na 90% że dostanę morze, bo mam alergię na drzewa liściaste i na ostatnim wniosku lekarz baneolog w NFZ nie miał wątpliwości i wpisał mi przy ocenie pobyt nad morzem. W sierpniu przyszłego roku już będę dzwonił o zwroty chyba, że zmienią sposób korzystania z e zwrotów, bo nie będzie już weryfikacji. Ale na pewno będzie to Kołobrzeg albo Świnoujście. Powiem wam jeszcze, że kolega jest teraz w OSW Polonez w Dąbkach na turnusie z NFZ. Ośrodek ten podpisał z NFZ umowę na świadczenia sanatoryjne, bo uzyskał status sanatorium. Jest właśnie na pierwszym turnusie. Z tego co mi przekazał, to do plaży 150 m. Pokoje studia 1+2, 2+2, czy są inne muszę się dowiedzieć. Są organizowane wycieczki autokarowe. Śniadanie i kolacja szwedzki bufet, obiady podawane do stolika. Jak będę miał więcej informacji napiszę w temacie Oceń sanatorium. :)
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

W Kołobrzegu tez są lisciaste ;) i to całkiem ich sporo ;)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Gienia ale są liściaste ale ja jadę jesienią lub wczesną wiosną i wtedy tak nie pylą, a poza tym jest tam bryza morska i ten klimat mi odpowiada. Astma mi tam nie dokucza. Nawet mogę chodzić na balety co w u mnie, a już w górach jest niemożliwe z powodu szybkiego skracania się oddechu przy wysiłku. Przyznasz mi chyba że w Kołobrzegu na baletach trzeba mieć trochę kondycji, żeby wytrzymać codzienne zmagania na fajfach i dancingach nie wspominając o spacerach np. do Arki ok. 6 km. w obie strony, czy plażą do Ustronia, który to spacer chcę zaliczyć przy następnym pobycie.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ja Ustronie już pieszo zaliczyłam :P pomimo astmy ;) na fajfy raczej nie chodzę , to najlepszy czas na spacery :) a ze Kołobrzeg wymaga kondycji ;) nie zaprzeczę :D

Za chwilę moderator nas pogoni :oops:
ODPOWIEDZ