Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Edi1234
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2018 21:44
Oddział NFZ: Mazowiecki

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Edi1234 »

Mam numer tel,napiszę kiedy indziej,trzeba dzwonić 14 dnia po komisji,wtedy przydzielają osrodki.Miałam kilka propozycji i wybralam Iwonicz,zobaczę czy wybór trafiony
Awatar użytkownika
kusy1000
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 28 gru 2016 16:39
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: kusy1000 »

Byłem na prewencji rentowej z zus w listopadzie 2018. Kiedy mniej więcej składać wniosek o kolejną rehabilitację, żeby nie czepiali się że za wcześnie?
Mam chorobę kwalifikującą się stale do rehabilitacji.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Corocznie możesz wyjeżdżać jak orzecznik klepnie, już możesz składać jak zależy Ci na ciepłych miesiącach :) , pozdrawiam.
kejton
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 lut 2011 09:13
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: kejton »

Edi1234 a jakie miałaś inne propozycje sanatoriów?
Jerzy Nowak 75
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2019 22:25
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Jerzy Nowak 75 »

ANDY12345 pisze: 18 lut 2019 20:48 To pierwszy raz słyszę żeby z ZUS polegał na samych dokumentach. W tamtym roku przez godzinę mnie badał, ale przynajmniej od razu dostałem info o decyzji :) , to samo na komisji dot. niepełnosprawności.
Heh mnie lekarz nie badał czym byłem bardzo zdziwiony mało tego wystawił pozytywną opinie na podstawie rezonansu i dokumentacji z przed 2 lat...🤪🤪
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

To dobitnie świadczy o orzecznikach jakich zatrudnia zus... jedni są lekarzami a drudzy felczerami :shock:... teraz nie wierzą mi że będę miał operację :evil:
Jerzy Nowak 75
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2019 22:25
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Jerzy Nowak 75 »

darek pisze: 10 mar 2019 10:26 .. Czytam i nie wierzę .
W jaki sposób Jestesmy Traktowani przez Orzecznika ZUS.

Nie wiem czy to prawda czy PLOTKA.

Znajomy -Znajomego złożył wniosek na Komisję o Prewencję rentową ZUS -Osobiście do oddziału ZUS -Nawet dostał potwierdzenie .
Pani powiedziała że o Terminie komisji zostanie zawiadomiony listem poleconym POCZTY POLSKIEJ .
Minął tydzień , minął kolejny ów znajomy próbował dodzwonić się do oddziału .oczywiście przez Infolinie !!! tam dowiedział się że takie informacje nie są podawane ze względu na RODO !!!
Udał się do oddziału gdzie w Kancelarii dowiedział się że wezwanie zostało wysłane ..Pocztą
Czekał kolejny tydzień (Jest na rewirze-Obserwował Listonosza)
NIC po kolejnym tygodniu czekał już przy skrzynce Spotkał Pana Listonosza ..okazało się że od Poleconych jest ????? Inny

Minął tydzień czyli chyba 4-5 od złożenia wniosku Linia Katowice-Chorzów kolejny raz pojechał -Gdzie od Innej Pani dowiedział się że Komisję miał 3 dni TEMU i w związku z .....

Czekał i otrzymał LIST za Potwierdzeniem
List z Chorzowa do Katowic szedł 21 dni !!!!
Pytanie do Kogo Pretensje Listonosz Był wyrozumiały ..Pozwolił zrobić zdjęcie -żółta kartka datę doręczenia

ów Znajomy-Znajomego z Tymi mało wiarygodnymi dokumentami Udał się do Kierownika /Dyrektora Oddziału co wskórał ma CZEKAĆ na odpowiedź która przyjdzie POCZTĄ .

Zastanawiam się kilka postów wcześniej Pan pisze że w Krakowie list szedł ileś czasu ,tutaj przykład ze śląska 21 dni .

Czy nie było by dobrze jak kiedys żę Informacja wiadomo musi zostać zatwierdzona nie może być podana od razu ?
Chyba nawet w Sejmie wyniki podawane sa od razu a Tutaj takie tajemnice.

Zastanawiam się czy w Całej Polsce zostały wprowadzone takie obostrzenia czy tylko na Południu.
Wszak Śląsk był długo LIDEREM kiedy ponowny wniosek można było składać ROK po powrocie czy z Prewencją ma być podobnie
Z życia wzięte mój przypadek .Zus Chorzów ja Katowice 🙂 Informacja o komisji wogóle nie dotarła do dzisiaj .Komisję miałem 25 04 .Naszczęscie co wydaje mi się jal jakiś mit z bajek lekarz zadzwonił do mnie że mam być u niego za 20 minut tyle moze poczekać dzieki bogu pracuję niedaleko zusu to z językiem do pasa ale dałem radę i pewnie lekarz z litosci na moj widok przyznal stacjonarnie 🤪🤪A na brak wezwania ,,cóż wina poczty " rzekł łaskawca .Niestety termin i czas dostanę Pocztą Polską ....taaaa dostanę 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣trzeba bedzie samemu jechać ehhh oby znowu Bieszczady.....😏😏😏😏😏😏
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Na prewencję to mogą dać zaocznie, ale świadczenie to już z gremium musi się składać komisja... zobaczymy co teraz ustalą, czy będę się musiał do sądu fatygować .
forumowicz

Post autor: forumowicz »

kusy1000 pisze: 28 kwie 2019 11:36 Byłem na prewencji rentowej z zus w listopadzie 2018. Kiedy mniej więcej składać wniosek o kolejną rehabilitację, żeby nie czepiali się że za wcześnie?
Mam chorobę kwalifikującą się stale do rehabilitacji.
Ja byłem w październiku i listopadzie (razem dwa turnusy decyzja ZUS) i w lutym złożyłem wniosek. Decyzja pozytywna na komisji w pierwszych dniach kwietnia. Więc wszystko zależy od stanu zdrowia i samego orzecznika.
jollaw
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 29 kwie 2019 00:22
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski

Post autor: jollaw »

dostałam orzeczenie,że orzecznik stwierdza potrzebę rehabilitacji leczniczej w systemie stacjonarnym, komisja zaoczna, czekam na decyzję kiedy i gdzie mnie skierują, jak długo się czeka na wyjazd, pierwszy raz lekarz wystawił mi wniosek o wyjazd do sanatorium zus-owskiego
ODPOWIEDZ