Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: forumowicz »

Do pół roku ZUS musi się zmieścić. Więc możesz jechać za miesiąc a możesz za pięć. Ale z obserwacji wynika że najczęściej są to 4 miesiace
Toniusia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2019 11:32
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Toniusia »

:kwiat: jeśli przebywa ma L4 to w pierwszej kolejności dostaje przydział do sanatorium i to szybko w ciągu 3 miesięcy! By jak najszybciej uzdrowić i wysłać do pracy
Toniusia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

:kwiat: jeśli przebywa ma L4 to w pierwszej kolejności dostaje przydział do sanatorium i to szybko w ciągu 3 miesięcy! By jak najszybciej uzdrowić i wysłać do pracy
jollaw
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 29 kwie 2019 00:22
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski

Post autor: jollaw »

dzięki za podpowiedzi, na L4 nie jestem, czytałam Wasze forum i się zastanawiam czy iść do zusu dopytać o terminie wyjazdu czy czekać na skierowanie, komisja zaoczna była 10 kwietnia,orzeczenie o potrzebie dostałam 15 kwietnia za potwierdzeniem odbioru, więc się uprawomocniło
Toniusia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

:kwiat: po 14 dniach uorawimicnia się decyzja i już nic nie zrobisz jeśli chodzi o wybur miejsca. Po tygodniu od komisji dzwon do ZUS i ktoś o miejsce które Ciebie interesuje ! Ja tak zribilam
jollaw
Kuracjusz
Kuracjusz

w naszym zusie (byłam dziś( trzeba czekać na skierowanie, nie ma możliwości kontaktu z osobą przydzielająca termin i miejsce, zostaje więc mi czekać, ale najważniejsze, że skierowanie dostanę
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Można by przypuszczać że te lepsze trzymają dla swoich :evil: bo na stronie zus jest jak byk w dziale świadczenia, zakładka prewencja
--------------,
Jeżeli lekarz orzecznik wyda orzeczenie o potrzebie rehabilitacji, otrzymasz skierowanie.

Termin i miejsce rehabilitacji możesz uzgodnić z pracownikiem Wydziału Orzecznictwa Lekarskiego i Prewencji ZUS.
Czas oczekiwania na rehabilitację wynosi około 8 tygodni.
---------------------
Awatar użytkownika
ricolo666
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 lip 2017 21:11
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: ricolo666 »

Aja dzisaj mialem tel. z Zus ze 6 maja mam sie stawic na komisje o 12 godz.,tak ze nie zawsze przychodzi poczta
jollaw
Kuracjusz
Kuracjusz

Mi Pani w zusie przy składaniu wniosku o rehabilitacje prewencyjna sugerowała dołączyć dokumentację o stanie zdrowia.zlozylam zatem pliczek papierów i orzeczenie zaocznie wystawiono
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Andy czas oczekiwania obecnie to kilka miesięcy . nie wszędzie też można uzgodnić nawet wstępnie termin wyjazdu . ustalanie terminu i tak dotyczy osób które same wniosek składaj (pracują)ą . osoby wysyłane przez ZUS (świadczenie ,renta) nie maja takiej możliwości ZUS wysyła nawet w ciągu miesiąca ,dwóch. Wszystko zależy od osób pracujących przy przydzielaniu. Forma zaoczna zawsze istniała w mniej lub większym stopniu. :)
ODPOWIEDZ