skierowanie z ZUS, NFZ, czy inne?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
przedszkolanka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 sty 2012 10:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

skierowanie z ZUS, NFZ, czy inne?

Post autor: przedszkolanka »

Witam.
Pierwszy raz wybieram się do sanatorium pod koniec stycznia. Nigdy wcześniej nie interesowałam się tym tematem, teraz postanowiłam trochę sobie poczytać. Są różne opinie. Kilkakrotnie czytałam o innym traktowaniu (gorszym) kuracjusz skierowanych przez ZUS. Nie za bardzo rozumiem, jakie to ma znaczenie, czy ktoś jedzie ze skierowaniem z ZUZ, NFZ czy jeszcze innym. Możecie powiedzieć coś na ten temat?
pozdrawiam :)
mir
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 03 sty 2012 19:30

Re: skierowanie z ZUS, NFZ, czy inne?

Post autor: mir »

w sanatorium byłam jako pacjentka i ZUS i NFZ, nie widziałam różnicy w traktowaniu. Rózniła się tylko ilość zabiegów i czas pobytu: nfz 21 dni i 3 zabiegi, zus 24 dni i 7 zabiegów dziennie.
przedszkolanka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Myślę, że nie powinno być różnicy.
Ja jadę z NFZ..21 dni, 3 zabiegi.
Naczytała się tu trochę i mam obawy, ale zobaczymy czas, pokaże.
pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bunia »

Proszę mnie dobrze zrozumieć nie chcę być przemądrzała, też jechałam kiedyś pierwszy raz -wszystko było bardzo dobrze :) -to zależy od nas samych , jakie mamy nastawienie, oczekiwania. Z tego samego turnusu możesz naczytać się różnych opisów. Zabiegów można dokupić , po konsultacji z lekarzem-to zależy od choroby ,są to dodatkowe koszty, ale jak są wskazania to warto. Rozumiem że masz obawy , najważniejsz to pozytywne nastawienie , zabiegi ,wycieczki , spacery ,tańce o ile lubisz tańczyć-parkietoterapia. A my kobiety odpoczywamy od sprzątania i gotowania :!: Z doświadczenia wiem że warto być dzień wcześniej, o ile jest to możliwe dokupujemy jeden nocleg, a lekarze mają więcej zabiegów-możemy negocjować, możemy wybrać pokój. Życzę Ci wspaniałego pobytu Bunia
przedszkolanka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Bardzo dziękuję za dobre rady. Na początku byłam trochę rozczarowana bo myślałam, że pojadę nad morze, o to wnioskował również mój lekarz (chciałam przy okazji podleczyć gardło), ale lubię również góry więc myślę, że będzie dobrze. Jestem z okolic W-wy i mam zamiar wyjechać dzień wcześniej, a skoro mówisz, ze mogę sobie wykupić nocleg co myślę, że tak właśnie zrobię.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)
iwciaa
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2012 21:38

Post autor: iwciaa »

Mam pytanie. Nie bardzo orientuję się w tym temacie.
Otóż tydzień temu przeszłam zabieg artroskopii kolana ( po upadku ze schodach w pracy) i dowiedziałam się leżąc w szpitalu, że mogę ubiegać się o pobyt w sanatorium. Jak się do tego zabrać , nie wiem, jaka jest różnica między skierowaniem z ZUS a z NFZ i kto o tym decyduje. Co mam zrobić? Byłby to mój pierwszy raz . Mam 42 lata. Proszę o pomoc. :!: :!:
przedszkolanka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ja również byłam w szpitalu (inne schorzenie) i po szpitalu potrzebowała zlecenia na zastrzyki bo takowe przepisano mi kiedy wychodziłam ze szpitala. W tym celu odwiedziła swojego lekarza rodzinnego, i zapytałam, czy mogłabym skorzystać z sanatorium, miałam wszystkie badanie w karcie informacyjnej, lekarka powiedziałam, ze tak i od razu wypisała mi skierowanie do sanatorium i kazała wysłać to do NFZ. Czekałam 18 miesięcy i 26.01 wyjeżdżam do Szczawnicy, chociaż lekarz wnioskował o miejscowość nadmorską, ale to już inna sprawa.
Myślę, ze powinnaś zgłosić się do swojego lekarza i wszystko Ci wyjaśni.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2010 11:08
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 13
Podziękował: 1 raz

Post autor: Ida »

Do skierowania jeszcze najlepiej dołączyć kopię karty informacyjnej ze szpitala, wtedy jest szansa na otrzymanie wcześniejszego terminu w ramach leczenia szpitalnego w sanatorium.
iwciaa
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2012 21:38

Post autor: iwciaa »

Dzwoniłam dziś do oddziału ZUS i Pani poinformowała mnie, że mogę starać się o leczenie sanatoryjne z ZUS jest ono szybko przyznawane, bo w ciągu 30 dni o wizyty u lekarza orzecznika muszę tylko złożyć wniosek o rehabilitację leczniczą w ramach prewencji rentowej tak się to fachowo nazywa i czekam na wezwanie lekarza orzecznika. Chyba się na to zdecyduję, bo termin oczekiwania jest krótki, nie tak jak z NFZ i całkowicie bezpłatny.
Nawet powiedziała mi, że najlepsze w naszym regionie jest Busko , tylko nie wiem, jak się konkretnie nazywa to sanatorium, jeżeli chodzi o rehabilitację kolana. Może ktoś wie?
ODPOWIEDZ