TYLKO NIE MÓW NIKOMU | dokument Tomasza Sekielskiego |

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: TYLKO NIE MÓW NIKOMU | dokument Tomasza Sekielskiego |

Post autor: forumowicz »

Hej.
ricolo666, Powiedz zatem kiedy ten film powinien być wyemitowany? Jeśli Twierdzisz, dobrze że powstał.
Pan Sekielski, pomógł Ludzom pokrzywdzonym wyjść z okropnej matni zdarzeń z przeszłości.
Wiesz co to znaczy żyć z takim balastem kilkadziesiąt lat?
Powiedz tym Ludziom że jest to uderzenie w PIS.
Jest to ukazanie realiów życia, patologii, o których nie Usłyszysz na kolędzie.
Ja też jestem katolikiem, może bardziej wierzącym od P. Kaczyńskiego, ale nie krzyczę ręce precz od kościoła zn. Kleru.
Kościół to Ty, bibi, ja i inni, i nie czuję się źle z powodu filmu, ale czuję już dystans do księży, biskupów.
I Wiesz co, w niedzielę pójdę pomodlić a nie do księdza.
Ksiądz, celebryta czy inny jeśli jest przestępcą musi być ukarany.
To jest życie, nie polityka.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

Drodzy Państwo

Pozwolę się wtrącić w waszą rozmowę .
Panowie Sekielscy pracowali nad filmem ponad rok, Oni chcieli i prosili o odniesienie się do Sytuacji również stronę Kościelną .
Żaden z hierarchów nie chcieli Rozmawiać bo Pan Sekielski kojarzony jest jako przedstawiciel Mediów z ,którymi się nie rozmawia Mediów wrogich.
Jest o czym Państwo wiecie Wykaz Stacji i Redaktorów z ,którymi się ROZMAWIA jak i unika .

Piszecie Panowie ,że film ukazał się podczas Kampani .
Tak ale ona w Polsce trwa od wyborów samorządowych wyborów do parlamentu europejskiego później mamy do sejmu ,senatu aż po wybory prezydenckie.

ok

Można było wyemitować po zakończeniu !!!

Ale przez kolejny czas było by to co miało MIEJSCE

To dzięki Dokumentowi Panów Sekielskich -coś się ruszyło zaczęto mówić o PROBLEMIE, gdybyśmy w swoim środowisku podrążyli temat okazało by się że ...

Tak na marginesie swego Czasu był skandal z wykorzystywaniem Chłopców w sławnym chórze z Poznania .
Były zalecenia ,aby Osoby pracujące z młodzieżą poprzez Sąd brały -Listy czystości i ..OKAZAŁO się że padło to Tylko na Trenerów Sportowych -Związki Sportowe swego czasu wymagały zaświadczeń że ów Trener nie jest Pedofilem - Nikt nie wymagał od Innych Osób Pracujących .
Wszak prócz Księży pracują z młodzieżą i wychowawcy w Internatach !!! ( Był przypadek że Pan opiekun MOCNO opiekował się Młodymi dziewczynkami ) czy inne przypadki .

Dobrze że Temat został poruszony może RODZICE zaczną przyglądać się co dzieje się z Dzieckiem a że na przysłowiowej lekcji Religii będzie Jedno mniej - Nic się nie stanie .

Obawiam się tylko jednego Aby w akcie Zemsty zbytnio nie OCZERNIONO Panów Sekkielskich
forumowicz

Żeby była jasność , celowo nie odnosiłam się do wypowiedzi polityków. Film był zapowiadany z dużym wyprzedzeniem, ba były nawet zbierane środki , nie uważam , że jest to dokument, który miałby szkodzić partii rządzącej . To są fakty , fakty które dzieją się w moim Kościele (tak , wiem , że ja min. jestem Kościołem) i nie przemawia do mnie to , że jest to proceder marginalny (chociaż tego to nikt nie wie dokładnie) . Nawet jeden ksiądz molestujący dzieci, to o jeden za dużo ! Akceptacja tych czynów przez hierarchów mojego Kościoła jest takim samym ohydnym czynem .
Tak jak napisałam , staram się korzystać ze swojego rozumu i nie dać zmanipulować się nikomu .
Po projekcji Kleru , a teraz i tego filmu czuję ogromny ból, złość , wstyd ...., że takie rzeczy dzieją się w moim Kościele i kto wie na ile starczy mi mojej wiary aby być i trwać
forumowicz

ricolo666 pisze: 16 maja 2019 08:07 dobrze ze ten film powstal ,ale to ewidetnie chodzi o udezenie w PIS przez kosciol,poprostu gra wyborcza.Ale ze zostalo to ujawnione to szacun dla Sekielskich,teraz prosimy o film co dzieje sie w srodowisku tzw. celebrytow
Świetnie napisane ,czyli PIS jest silnie powiązany z KK ? w Polsce no brawo .
Darek juž Tobie wyjaśnił jak wygladają wybory w Polsce .
To zapytam za przedmówcami jaki miesiąc jaka pora roku byłaby najbardziej odpowiednią? By wyjawienie zbrodni nie bylo atakiem na Polskę?No wyraź swoje propozycje .
A može gdyby zerwano konkordat ,a može gdyby nastąpił rozdział kościoła od państwa nie trzeba by się zastanawiać nad skrzywdzoną bardzo partią w którą uderzono poprzez kościół jak myślisz z pożytkiem dla obywateli czy że szkodą?
Może pieniądze z pensji katechetów w szkołach wrociłyby do samorządów a te wydały by je np na miejscowe drogi ,itd? A może nie byłoby podziałów od przedszkoli po studia i miejsca pracy na tych wierzących i wiodących katolików ,którym to jako jedynym wiesza się ich emblemat narzędzia zbrodni krzyża nad ławkami, biurkami(nie pytając właściwie kto przy nim siedzi ,može ateista jak ja np ) i funduje się uroczystości opłatkowe i inne w miejscach świeckich ,takimi są przedszkola,szkoły uczelnie et .Nie byloby presji i wprawiania w zakłopotanie innych osób wyznających inne religie ?Jak myślisz byłoby więcej szkody czy pożytku ?
Podatki tez płacę i nie mam wyboru bo "wierzący "ciekawe słowo bez pokrycia często w praktyce, narzucają swoje obrzędy innym bez pytania ich o zgodę .
Myślisz ze to ok rozwiązanie ?O przestępstwach wykorzystywania seksualnego dzieci nie wspomnę ,bo świat to już rozpracowuje ,tylko u nas jeszcze jest kult sukienkowego jako wyroczni i śpiąca nastolatka na plebanii nikogo nie dziwi no chyba že popełnia samobójstwo po śmierci ukochanego księdza .
Kuracjusz54
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

A czy gdzieś w tym filmie powiedziane jest że Tusk czy Kaczyński molestowali i gwałcili ? Czy odnoszone jest to do partii ?
Czy jest na ujawnienie przestępstwa odpowiednia pora ? Tak... za późna, zdecydowanie za późna.
Jedna z wypowiedzi p. Wałęsy na temat ks. Jankowskiego... no coś tam mówili o jego skłonnościach, a teraz że on nawet nie przypuszczał, nie podejrzewał !! . Bardzo dużo ludzi jest w to wszystko umaczanych, bo jakakolwiek wiedza o przestępstwie i nie powiadomienia o tym też jest przestępstwem. Nie wiem jak się to dalej potoczy, bo zabierają się do tego jak do jeża i wielu będzie grało na czas, poczekamy zobaczymy, oby jak najkrócej :evil:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Na Marginesie
W roku 1991 byłem wydelegowany do Pracy w RFN za żywe Marki :)
Nawet Nasz Dyrektor zgodził się abyśmy byli płaceni przez zleceniodawce w Polsce była wypłacana tzw Dieta.
Miesiąc Kwiecień pracujemy wsystko ok -kasa się zgadza
Miesiąc Maj pojawia się Pytanie Kto chodzi do Koscioła Kto jest Katolik ,Kto ewangielik ,Kto prawosławny ?
WSZYSCY ponad 350 Chłopa :)
Koniec miesiaca i co nie zgadza się Bark 7,5 DM
Czerwiec -WSZYSCY ATEIŚCI za 12,5 mozna było kupić ..Flaszkę 38%

Osobiście dziś uważam że skoro Kościół Katolicki Odzyskał na dziś satysfakcjonującą REKOMPENSATE powinno rozwiązać czy wypowiedzić Konkordat .
Nie może być tak o czym świadczą Memy że Pewien Biskup Opływa się w w luksusy a Generał ,który pracował w czasach realnego socjalizmu i który POMÓGŁ Naszemu sojusznikowi ma emeryture 10 x Mniejsza od BISKUPA :) mowa tutaj o Gedn Czemińskim i Gen Głodziu
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Darek Ameryki nie odkryłeś bo tak jest do dzisiejszego dnia 2% idzie na kościół nie koniecznie na rzymskokatolicki deklarujesz jakiego jesteś wyznania . Jeśli jesteś osobą niewierzącą to te 2% idzie na solidarność z trzecim światem .Przy rozliczeniu podatku można te pieniążki odzyskać dotyczy osób z Polski a pewnie i z innych krajów ale to inny temat. Przynależność do którejś z religii gwarantuje standardowy pochówek ,sakramenty św. gratis z udziałem kapłana . Problem filmu znany ,ostatnio czytałem ,że w Polsce rocznie gwałconych jest około 250 zakonnic przez księży. Może ktoś się śmiać z różnych powodów na temat ostatnich zdań ale tak się dzieje . może wysłannik papieża coś zmieni. dodam jeszcze do wcześniejszej wypowiedzi ,że osoba zdeklarowana jako niewierząca i nie płacąca 2% nie będzie miała wszystkich sakramentów za darmo łącznie z pochówkiem .
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zgadzam się.
Ale dzieki % ktory jest potracany z poborów nie ponoszę INNYCH kosztów .

Może powinno się i w POLSCE wprowadzić ów PODATEK wtedy skończyło by się licytowanie oraz PRZESADA -Tak Przesada Finansowa .
Awatar użytkownika
smuga
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 sty 2017 21:57
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: smuga »

Film dokumentalny obnażający nieprawidłowości i zboczenia hierarchów kościelnych dobitnie pokazuje krzywdę tych najbardziej bezbronnych czyli dzieci . Wypowiedzi , potępienia ze wszystkich stron . Czy i tym razem temat się wyczerpie i zniknie z pierwszych stron Zaczynamy zasłaniać pomniki ''wybitnych'' postaci kościoła . Ktoś je stawiał nie weryfikując znanych niejednokrotnie zachowań tych ludzi . Mało kto pamięta bohatera filmu "Licheń - biznes czy religia" o którym wspomniano w filmie Siekielskiego . Sprawa toczyła się od 2004 roku i do dzisiaj nic nie zrobiono . A wobec takich wypowiedzi jak np. biskupa Polaka cytuję ''Jeżeli chodzi o samych biskupów i wyższych przełożonych zakonnych nie mamy takiego obowiązku prawnego, żeby osoby te musiały składać zawiadomienia w prokuraturze o swych podwładnych '' to gdzie tu oczyszczenie Ja mam nie tylko prawo mam moralny obowiązek powiadamiać i każdy bez względu kim jest powinien reagować i dążyć do ukarania sprawców . Czy odwracanie głowy, przymykanie oczu to będzie nasza narodowa wizytówka na krzywdy innych , no czy to jest po katolicku :?: . Potępiają ….ale zawsze jest jakieś ale . A już wypowiedzi polityków budzą we mnie olbrzymie zażenowanie :cry: Wstyd nawet zacytować te próby umniejszenia winy ….i próby oskarżeń wobec pokrzywdzonych :evil:....
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Tak Darku wszystko z podatku. Zauważyłem ale tak nawiasem ,że w niemieckim kościele (Rzym-katolickim) nie chodzą z tacą. Tak powinno być i u nas kto chce niech płaci . I niech z tego się utrzymują
Zablokowany