Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Nie wiedziałam, gdzie to umieścić, ale chyba w sprawach formalnych, bo dotyczy to zabiegów. NFZ w czasie trzytygodniowego turnusu kontraktuje 54 zabiegi. Jak często spotkaliście się z praktyką, że część tych zabiegów to krenoterapia (picie uzdrowiskowych wód)? Jak byłam w Horyńcu, to owszem, miałam pić wodę siarczkową przed posiłkami, ale nie było to wliczone w liczbę zabiegów. Tymczasem dowiedziałam się, że na przykład w Szczawnie 9 spośród 54 zabiegów to krenoterapia. W jakich sanatoriach spotkaliście się z taką praktyką?
Krenoterapia - czyli kuracja pitna wodami mineralnymi jest jedną z szeroko stosowanych metod leczenia uzdrowiskowego. W wielu uzdrowiskach kuracja pitna jest podstawą tradycyjnej balneoterapii. W znanych polskich uzdrowiskach jak Krynica (wody Jan, Zuber i inne), Polanica Zdrój (Wielka Pieniawa), Szczawno (Dąbrówka i Mieszko), Szczawnica (Jan, Stefan), Wysowa Zdrój (Henryk, Franciszek, Józef) czy Rymanów (Celestynka, Tytus).
Ja miałam jako jeden z zabiegów wpisanych do karty zabiegowej w Krynicy i Polanicy.
Ja to wszystko rozumiem, Selene. Dziwi mnie tylko fakt, że krenoterapia jest wliczana jako zabieg i wyceniana np,. na 2 zł. jak pisałam, miałam taka kurację w Horyńcu, ale jako dodatkową, poza 54 zabiegami. Dodatkowo, po prostu. I uważam, że tak powinno być. Myślę, że 9 zabiegów fizykalnych, światłoleczniczych czy innych byłoby bardziej skuteczne na niektóre schorzenia, a krenoterapia jako zabieg dodatkowy. Rozumiem stronę ekonomiczną 9 krenoterapii to niecałe 20 zł, a jedna kąpiel kilkanaście złotych. Ludzie czekają czasami ponad 2 lata i chcieliby, aby te zabiegi były jak najlepsze.
Pewnie ze tak,każdy zabieg usprawniajacy jest ważny,ale dla mnie picie wody to powinien być dodatek do kuracji.Jak już gdzieś tu pisałam,w Szczawnie miałam picie wody jako zabieg w ilości około 20,na 54.A mogłam w zamian mieć chociażby gimnastykę,lepiej by mi to zrobiło,niż bieganie do pijalni w listopadzie!!.
W moim przypadku podczas pobytu w w Świeradowie-Zdroju krenoterapia była zalecana jako dodatkowa terapia dla wszystkich kuracjuszy w ilości 0,5 litra dziennie. Natomiast w Kudowie-Zdroju lekarz zaliczał picie wód leczniczych do terapii rehabilitacyjnej jako jeden z zabiegów. Widać z tego, że "co kraj to obyczaj" i każdy ośrodek ma inne zwyczaje