Krenoterapia

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Krenoterapia

Post autor: emik »

Nie wiedziałam, gdzie to umieścić, ale chyba w sprawach formalnych, bo dotyczy to zabiegów. NFZ w czasie trzytygodniowego turnusu kontraktuje 54 zabiegi. Jak często spotkaliście się z praktyką, że część tych zabiegów to krenoterapia (picie uzdrowiskowych wód)? Jak byłam w Horyńcu, to owszem, miałam pić wodę siarczkową przed posiłkami, ale nie było to wliczone w liczbę zabiegów. Tymczasem dowiedziałam się, że na przykład w Szczawnie 9 spośród 54 zabiegów to krenoterapia. W jakich sanatoriach spotkaliście się z taką praktyką?
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Re: Krenoterapia

Post autor: Selene »

Krenoterapia - czyli kuracja pitna wodami mineralnymi jest jedną z szeroko stosowanych metod leczenia uzdrowiskowego. W wielu uzdrowiskach kuracja pitna jest podstawą tradycyjnej balneoterapii. W znanych polskich uzdrowiskach jak Krynica (wody Jan, Zuber i inne), Polanica Zdrój (Wielka Pieniawa), Szczawno (Dąbrówka i Mieszko), Szczawnica (Jan, Stefan), Wysowa Zdrój (Henryk, Franciszek, Józef) czy Rymanów (Celestynka, Tytus).
Ja miałam jako jeden z zabiegów wpisanych do karty zabiegowej w Krynicy i Polanicy. :kwiat:
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Ja to wszystko rozumiem, Selene. Dziwi mnie tylko fakt, że krenoterapia jest wliczana jako zabieg i wyceniana np,. na 2 zł. jak pisałam, miałam taka kurację w Horyńcu, ale jako dodatkową, poza 54 zabiegami. Dodatkowo, po prostu. I uważam, że tak powinno być. Myślę, że 9 zabiegów fizykalnych, światłoleczniczych czy innych byłoby bardziej skuteczne na niektóre schorzenia, a krenoterapia jako zabieg dodatkowy. Rozumiem stronę ekonomiczną 9 krenoterapii to niecałe 20 zł, a jedna kąpiel kilkanaście złotych. Ludzie czekają czasami ponad 2 lata i chcieliby, aby te zabiegi były jak najlepsze.
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Pewnie ze tak,każdy zabieg usprawniajacy jest ważny,ale dla mnie picie wody to powinien być dodatek do kuracji.Jak już gdzieś tu pisałam,w Szczawnie miałam picie wody jako zabieg w ilości około 20,na 54.A mogłam w zamian mieć chociażby gimnastykę,lepiej by mi to zrobiło,niż bieganie do pijalni w listopadzie!!.
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

W moim przypadku podczas pobytu w w Świeradowie-Zdroju krenoterapia była zalecana jako dodatkowa terapia dla wszystkich kuracjuszy w ilości 0,5 litra dziennie. Natomiast w Kudowie-Zdroju lekarz zaliczał picie wód leczniczych do terapii rehabilitacyjnej jako jeden z zabiegów. Widać z tego, że "co kraj to obyczaj" i każdy ośrodek ma inne zwyczaje :o
ODPOWIEDZ