Bransoletki-opaski

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Bransoletki-opaski

Post autor: forumowicz »

...."Idąc dalej natrafiamy na Kodeks Karny. Artykuł 162 KK mówi o karze jakiej podlega osoba, która nie udzieliła pierwszej pomocy:

Art. 162. § 1. Kto człowiekowi znajdującemu się w położeniu grożącym bezpośrednim niebezpieczeństwem utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu nie udziela pomocy, mogąc jej udzielić bez narażenia siebie lub innej osoby na niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3...."
Proste prawda?
forumowicz

Najskuteczniej byłoby wtedy ,gdyby w takiej sytuacji jak opisanej przez kolegę Darka ,jedni udzielali pomocy w sensie ratowania życia ,a drudzy starali sie dopaść bandytę.
Policja byłaby wtedy o parę punktów znów wyżej w wykrywalności przestepców.
Miałoby potwierdzenie słynne powiedzenie ..dajcie mi człowieka ,a ja znajdę na niego paragraf.
Faktem jest niezaprzeczalnym ,że dzieci wiedza bardziej do czego służy nr tel 112 ,niż dorośli Polacy.
Młodzi tez częsciej pokazują ,że mają wrażliwszą osobowośc niż ludzie bardzo dorośli.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam, poruszony temat wskazuje ile mamy do tzw, nadrobienia w różnych dziedzinach i kwestiach- miejmy nadzieję że dorastające pokolenia będą bardziej doinformowane i otwarte na rzeczy które dotąd były niezauważalne, bądź bagatelizowane :!: :!: :!:
forumowicz

We wczorajszym wydaniu" Życia na gorąco" jest artykuł na temat akcji....tylko dlaczego jest zdjęcie Pana innego niż na filmiku ;) :mrgreen: ....bardzo mnie to zastanawia ,Darku proszę o sprostowanie :o
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Droga Blondi

Sam się zastanawiam ,Nawet Moja dalsza Ciocia TWIERDZI ,że to Ja ( ok nie widziala mnie kilka lat i..)
Akcja w chwili obecnej zatacza coraz Szersze kregi ,ajk wczesnie napisalem zaczynają pojawiac się Informacje w dziennikach ,tygodnikach z informacja na Temat Kampani Spolecznej.

Pocieszające jest ,że kolejne schorzenia Mysla nad ustaleniem Standardów czy też nawet zastrzeżenia Produktu.

Dlaczego ten Pan na fotce jest inny niż w filmiku są rownież fotki w regionalnych dziennikach z kolejnym innym
Prawdopodobnie Wydawcy medialni mają bazę lub i na podstawie fimu z bazy poprzez fotoschop coćś ..upkszyli.
Orginał jest na ..filmie
Pozdrawiam czytelniczkę Tygodnikow
:kwiat:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Kilkanoscie dni temu Pewna forumowiczka zgłosila i zaproponowała Mi udzial w pewnym konkursie.
Zdawałem Sobie sprawę ,że To co robie trafia do Malej grupy odbiorcow, raptem kilka tysięcy ludzi.Ale Zgodzilem się
Zostalem zgłoszony do tegorocznej edycji programu ZWYKLY BOHATER w kategorii ;-Inicjatywa.
W bardzo wielkiej konkurencji było około 1 000 zgłoszeń znalazła się i Inicjatywa ,ktorej posrednio i bezpośrednio Jestem Ojcem Tak zdaje Sobie sprawę ,że każdy Sukces ma wielu Rodzicow Niepowodzenie Zawsze Jednego
Tak przez kilka dni a zwłaszcza 11-listowopada czekałem na e-maila od Organizatorow

Czy czuję sie POKONANY -NIE w ciagu prawie roku pośrednio wymusilem produkcje i ROZDANIE prawie 20 000 szt bransolet
NIEBIESKICH -Dyfyblilatory
Zielonych -Rozruszniki

Wiem bo otrzymałem kilka podzień kowań ,że ta zwykla Bransoleta POMOGLA kilku osobom.
Wiem bo rozpoczolem Debatę na Naszym Forum i wiele Osob Inaczej postrzega To co chcialem Przekazać.
Tak pośrednio juz dziś czuję się spelniony zostało opublikowane w Prasie około 100 artykulow n/t Inicjatywy
Pochwaliłem się ,że Będa występy w TV niestety NIE JEST TO NEWS
Nie zabilem , nie zgwałciłem ,nie ukradłem Tylko staram się POMOC.

Chcę Doprowadzić sprawę informacji w formie Karty podobnej do dowodu /prawo jazdy - Jako Dokumentu Wiążącego wszak gdy jestem odwożony w dokumentach może komuś się rzuci w oko swoisty paszport a i w sytuacjach EKSTREMALNYCH jako dokument potwierdzający WSZCZEPIONE Urządzenie

Dziękuję Pani za Zgloszenie :kwiat: do konkursu moze kiedys się uda :serce:
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Darku :serce: jest ogromne zapotrzebowanie na rzetelną informację o chorym człowieku dlatego też Twój pomysł jest godny naśladowania nadto jest potrzeba bardzo szerokiego propagowania Twojej akcji. Następna edycja Zwykłego Bohatera już za rok :D a i być może podobna akcja pojawi się szybciej niż myślisz :D
Powodzenia :serce: :kwiat: Darku :serce: :kwiat:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Od prawie 9 miesięcy ( bardzo Prosze o niekojarzenie !!) zajmuję się Kampania Społeczna ,która tak wMoim jak i wielu Osób miala wspomagać edukować.
Niestety jako Spoleczeństwo NIE CHCEMY się Edukowac czy tez Pomagać innych.
wazne dla Nas sa tragedie czy tez incjatywy ,ktore sa pochodnymi niedwracalnych zdażen !!

Staram się dale drążyć temat udało Nam się po prawie 6 miesiącach ..dostac do TVP -medium publicznego ,ktore to utrzymywane jest z Środkow publicznych jednakże na Nasz problem dano Nam całe 8 minut

http://pytanienasniadanie.tvp.pl/133855 ... ransoletka

Dlatego też Bardzo Prosze WSZYSTKICH o umieszczanie strony ,ktora stworzylismy o Propagowanie PROBLEMU
-wszak wielu z Nas może czy mamy schorzenie ,ktore dzieki mojej inicjatywie Bransoletka -
Pomoże w szybszej diagozie i SZYBKIEJ POMOCY
Wszak Zycie jest tak KRÓTKIE

www/dobre-serce.pl

Pozdrawiam
-darek woźniak
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bunia »

Powodzenia :kwiat:
Wytrwałości :kwiat:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

http://www.youtube.com/watch?v=KE5OZ29DYeo

http://www.youtube.com/watch?v=LWP5JD-CWqw

Przedruk za Portalem MOJA CUKRZYCA

Robią to w kinie, w windzie, sami, we dwoje, w ukryciu, a nawet lewą ręką. Znany aktor, Artur Dziurman, jeszcze tego nie robił. Bo nie musi, a oni muszą. Muszą to robić by żyć. O co chodzi?
O kampanię społeczną "Żyję, bo biorę", którą przygotowała młodzież chora na cukrzycę, która musi brać insulinę.

7 x dziennie to 2555 razy w ciągu roku, 25550 w ciągu 10 lat i ponad 100 tysięcy zastrzyków przez 40 lat życia. Dla szczęściarzy, którzy mają pompę insulinową ilość zastrzyków jest znacznie mniejsza, ale i tak pozostaje pomiar poziomu cukru we krwi przynajmniej kilka razy dziennie (około 3000 pomiarów rocznie) i stałe wkłucie igły do ciała (brzucha, uda, pośladka) przez którą podawana jest insulina.

Kampania ma na celu zwrócenie uwagi na problemy osób z cukrzycą, wśród których są np. sytuacje, gdy osoba z hipoglikemią (niskim poziomem cukru) zostaje wzięta za osobę pijaną i nie otrzymuje koniecznej do uratowania jej życia pomocy.

Młodzi ludzie chcą także uświadomić społeczeństwu, że choroba, na którą chorują różni się od cukrzycy ich babć i dziadków. To cukrzyca typu 1, choroba która nie wynika ze złej diety czy, jak to często pokazuje się na stygmatyzujących młodzież obrazkach, otyłości i jedzenia cukierków. To choroba z autoagresji, w której organizm atakuje wysepki trzustkowe produkujące insulinę. Osoby chore na cukrzycę typu 1 muszą sobie podawać insulinę z zewnątrz, bo organizm sam jej nie produkuje. A insulina to hormon konieczny do życia, a więc by żyć muszą brać.

Młodzi diabetycy wywodzący się z Ogólnopolskiej Federacji Organizacji Pomocy Dzieciom i Młodzieży Chorym na Cukrzycę stworzyli stronę internetową, profil na Facebooku i starają się edukować społeczeństwo.

Pan Artur Dziurman zgodził się bezinteresownie, bez chwili wahania wziąć udział w realizacji spotów. Wyreżyserował je, pomógł młodzieży zmierzyć się z pierwszymi aktorskimi zadaniami, sam wystąpił w nagraniach - mówi Monika Zamarlik, Prezes Federacji.
ODPOWIEDZ