Florka odkrywa Polańczyk - dziennik kuracjuszki

Opis miejscowości uzdrowiskowych. Fotografie. Otoczka pobytów w sanatoriach. Nieco rozrywkowo, nieco turystycznie. Co warto zobaczyć, gdzie się rozerwać.
Chamader
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2017 16:44
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Re: Florka odkrywa Polańczyk - dziennik kuracjuszki

Post autor: Chamader »

I mała pretensja do << Florka >> .......
Szkoda, że do przedstawionych zdjęć nie robisz krótkich opisów..... ( czego dotyczą ????? ).
Bo jak się nie zna Polanczyka i okolic...... , to jest tylko zwykłą fotką.........
Opisy w twoim dzienniku są super...... , Chętnie czytam...... Dzięki....... :roll:
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Nutka »

...i przylazł jakiś tchórz,....pod zmienionym nickiem :roll: :lol:

Oby tak dalej,Florciu.... :D ...Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Florcia jeszcze dawaj strzałeczki z napisem..np to jest drzewo 😂
Kochana pisz dla nas,czyli tych co są ciekawi wszystkiego co dostrzegłaś swoim okiem. Buziaki dla Ciebie😘
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Chamaderze wybacz chaos ale to nie Lwów i jego zabytki sakralne. Poruszam się w obrębie Polańczyka starając się pisać gdzie byłam. Bardzo trudno opisać mi las, zalew, bo często jest to miejsce przypadkowe. Ma pokazać piękno tutejszej przyrody. Uwierz mi, że jeżeli tutaj trafisz wcześniej czy później znajdziesz każde z tych miejsc. Tam gdzie to możliwe opiszę.
Przepraszam zs brak reportażu wczoraj ale wróciłam o 21 a pół godziny później już spalam. I tak ominęłam kolejny piękny poranek bo otworzyłam oczy o 7.35.
Nadrobię.
Nutko Alu buziaczki dla Was. Dodatkowy dla pracusia ze Szczecinka. 😗 😗 😗
forumowicz

Uff... Kriokomora nr 3 za mną. Nadal szału nie ma. Jeszcze dwa zabiegi i laba. Mamy w planach rowerek wodny.
Pogoda jest tutaj bardzo zmienna, poranki z reguły piękne o słoneczne popołudnia burzowe, wieczory spokojne..
Wczoraj po obiedzie poszłyśmy za kościół i na prom. Do kościoła jest ok 3km. Tak jak pisałam położony pięknie ale przy ruchliwej drodze przejścia dla pieszych brak. Plus całkowicie wylali tą brudną, być może święconą wodę. Nie czuję będąc w środku nic. Pisałam kiedyś w innym temacie, że Bóg przemawia do mnie właśnie poprzez piękno otaczającej przygody. Tak jest tutaj w Polańczyku.
Jeżeli obejdziecie kościół zobaczycie ścieżkę do źródełka. Przed nią mini cmentarz z 3 grobami. Ścieżka w dół stroma, śliska, przejdziemy przez mostek pod nim płynie nieco cuchnący strumień. Po prawej wśród kompletnie nieskoszonej łąki drewniany świątek. Tak szpetny, że nawet zdjęcia nie mogłam zrobić. Na górze grota a w niej Matka Boska. Ścieżki brak. Zarosła. Gdyby nie było tak mokro weszłabym na górę. Po lewej od mostka druga śnieżka do źródełka. Samo źródełko to...studnia. Wokół zdjęcia uzdrowionych, różańce. Bardzo sceptycznie podchodzę do takich miejsc a bliskość śmierdzącego strumyka i jakichś dziwnych rur skutecznie zniechęcają do napicia się tej wody.
A już super dobija miliard komarów który niczym wataha obsiada każdy skrawek ciała. Rozmawiałam z wieloma mieszkańcami takiej plagi komarów nie było od kilkunastu lat.
Uciekłam zatem na górę kontynuując wędrówkę...
Załączniki
DSC_0229.JPG
DSC_0229.JPG (36.63 KiB) Przejrzano 415 razy
DSC_0231.JPG
DSC_0231.JPG (37.86 KiB) Przejrzano 415 razy
DSC_0232.JPG
DSC_0232.JPG (44.05 KiB) Przejrzano 415 razy
DSC_0228.JPG
Awatar użytkownika
elaela50
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2019 10:06
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: elaela50 »

Witam, w Polańczyku nie byłam i narazie nigdzie się nie wybieram, czekam na wyjazd w 2021, ale czytam i bardzo mi się Twoje opisy podobają. 👍Pozdrawiam 😃
forumowicz

Dziękuję serdeczne. I życzę abyś miała szczęście tutaj trafić.
Drugą część reportażu wrzucę Po zabiegach lub wieczorkiem.
Kto to wymyślił zabiegi w sobotę...
forumowicz

Florciu, bardzo dziękujemy za to co do tej pory Zrobiłaś, Zarejestrowałaś, Opisałaś. :kwiat:
Fakt, że wczoraj, po dwóch tygodniach chodzenia w trudnych warunkach, z pełnym zaangażowaniem, po prostu ze zmęczenia Padłaś oznacza tylko
jedno, pora na odpoczynek, a bynajmniej zwolnienie tempa.
To co do tej pory Zrobiłaś dla Nas, to i tak dużo więcej jak , powiem za siebie Oczekiwałem. :kwiat:
Pełen szacunek.
Ostatnie dni turnusu Spędź tak, jak Sobie Zaplanujesz by maksymalnie wypocząć.
Życzę Ci Pięknej pogody, skutecznych zabiegów i odpoczynku w Cudownych plenerach Beskidów.
Świetna robota :kwiat:
Pozdrawiam Cię ;)
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 253 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Florciu ... dwa tygodnie juz za Tobą :?: :shock: jak ten czas szybko biegnie :shock:
Z przyjemnością czytam Twoje opisy i oglądam zdjęcia :D
We wrześnie odwiedzę podobny zakątek , chociaż , jak wiesz , nie moje to klimaty :)

Miłego , dalszego pobytu :D
Awatar użytkownika
otka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 lut 2019 20:49
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: otka »

Też tu zaglądam i czytam , oglądam z ciekawością :D to moje klimaty! ..Często podróżuję i zwiedzam zamki ..w zeszłym roku po drodze nocowałam 2 dni w Solinie,obejrzałam też Polańczyk .. ale we wrześniu. Piękna okolica i widoki .. Pozdrawiam i życzę pogody :)
ODPOWIEDZ