Florka odkrywa Polańczyk - dziennik kuracjuszki

Opis miejscowości uzdrowiskowych. Fotografie. Otoczka pobytów w sanatoriach. Nieco rozrywkowo, nieco turystycznie. Co warto zobaczyć, gdzie się rozerwać.
forumowicz

Re: Florka odkrywa Polańczyk - dziennik kuracjuszki

Post autor: forumowicz »

No..siedzę po kolacji na ławce. Nogi nie chcą mnie nosić. Dzisiaj dwa razy było oderwanie chmury... Zgadnijcie gdzie akurat byłam.. W centrum deszczu.
Bardzo parno. Czuję się trochę jak w amazońskiej dżungli.
Wracając do wczoraj. Po źródełku skierowałam kroki w stronę zejścia na prom. I oczywiście lunęło. Fuksem byłam akurat pod drzewami. Przeczekałam i wąska asfaltową drogą nie wolną bynajmniej od odiotow drogowych mijając osiedle wypasionych domków, kapliczkę doczlapalam na prom. Lekka konsternacja bo odległość jaką musi pokonać znudzony Pan to około 100metrów. A biedak pracuje od 6 do 22. Na prawo od promu hodowla pstrąga. Pewnie delikwenta z tej hodowli spożyłyśmy. Z przyjemnością dodam.
Zepsuła się pogoda nie popłynełam na wyspę. Wracając skręćcie lekko w lewo i wypatrujcie małej, ukrytej w zaroślach kapliczki.
Wróciłam ok. 17 i na naszej ulicy powitała mnie cudowna pogoda i bezchmurne niebo. Takie są tutaj wieczory... Plus komary...
Załączniki
DSC_0239.JPG
DSC_0239.JPG (47.47 KiB) Przejrzano 426 razy
DSC_0241.JPG
DSC_0241.JPG (38.26 KiB) Przejrzano 426 razy
DSC_0244.JPG
DSC_0248.JPG
forumowicz

I jeszcze kapliczka i kwiatuszek, który mnie zachwycił. I domek na wodzie.
Załączniki
DSC_0249.JPG
DSC_0251.JPG
DSC_0246.JPG
DSC_0246.JPG (33.43 KiB) Przejrzano 437 razy
forumowicz

Jak brakuje słoneczka takie smutne te zdjęcia. Wieczorem połaziłam po zakątkach leśnych. Ktoś znalazł moje grzybkowe miejsce. Może wyjadą przede mną. 😁 i zdjęcia z tego spacerku macie tutaj. Na wieczorne tańce brakło już siły. Na loda kasztanowego troszkę zostało. 😋
Załączniki
DSC_0256.JPG
DSC_0259.JPG
DSC_0259.JPG (31.49 KiB) Przejrzano 434 razy
DSC_0260.JPG
DSC_0262.JPG
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 5 razy

Post autor: Princi »

Miło powspominać, "pochodzić" razem z Tobą po Polańczyku i okolicy. Popatrzeć co się zmieniło a co pozostało niezmienione, jak to drzewo przy którym robiliśmy zdjęcia. Pisz Florko, razem z Twoim felietonem wracam pamięcią do miejsc bliskich mojemu :serce:
forumowicz

Życzę Wam miłego wieczoru. :kwiat:
Załączniki
DSC_0304.JPG
DSC_0305.JPG
Gość

Post autor: Gość »

śliczne te fotki , selfie też. Polańczyk podoba mi się jeszcze więcej :D
forumowicz

Miałam dzisiaj wrzucić kolejny pakiet ale wiecie co...wróciłam z tańców siedzę i płaczę... Ze szczęścia. jest u nas małżeństwo on alkoholik co zauważyłam pierwszego dnia i ona zahukana dobra kobieta drepcząca za nim krok w krok. Dzisiaj zaprosilam ją na tańce bo nigdy nie była...roześmiana, szczęśliwa po godzinie zszedł mąż...
Tańczyli razem. Pierwszy raz. Może zobaczył to co chciałam, że jest lubiana, że dobrze się czuje. Na koniec powiedziała, że dzisiaj zapomniała o wszystkich problemach. Czuła się akceptowana i wolna. Jestem szczęśliwa. i... Lekko pijana dobranoc.
forumowicz

Brawo Florka!!! :kwiat:
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: BozenaMat »

Jak czytam, to widzę Florciu, że udał Ci się wyjazd....... szczęśliwa i zadowolona :) I niech tak będzie do końca turnusu :)
Miłego dalszego pobytu życzę i oczywiście z niecierpliwością czekam na dalsze super relacje :)
forumowicz

Dzisiaj bardzo pochmurno i bardzo parno. Leżę po przepysznym obiedzie i skrobię dla Was. Mam nadzieję, że nie usnę w trakcie.😉
Przebieg wczorajszego wieczoru już znacie ale zanim nastąpił podreptałyśmy na Cypel. Droga jeszcze tydzień temu kompletnie wyludniona zapełniła się autami. Plaża też. Doczekaliśmy się wejścia na malutki stateczek i popłynełyśmy. Godzina wyciszenia i niezwykłej przyjemności bo w przeciwieństwie do dużej łajby płyniesz blisko brzegów. Cichutko bo silnik elektryczny. Dla mnie rewelacja, za parę dni powtórka może będzie słoneczko i zrobię ciekawe zdjęcia.
Przy powrocie złapało nas oberwanie chmury. Świeciło słońce i lało. Ludzie szli do kościoła a my kompletnie mokre, brudne i cholernie szczęśliwe. Uwielbiam chodzić w deszczu jak jest ciepło. Aparat przeżył dzięki plecakowi. Ulica momentalnie zaczęła parować...
Fajnie.
ODPOWIEDZ