Ewusia pisze:Rachel, jeżeli zamierzasz zwiedzić świętokrzyskie polecam zastosować się do rad administratora - W Radomiu na Ostrowiec, potem Kałków. Po Kałkowie proponuję pojechać do Bielin - stolica truskawki - tam watro zobaczyć osadę średniowieczną w Hucie Szklanej, u podnóża Św. Krzyża - tam zobaczyć klasztor oraz kaplicę Oleśnickich. Możesz potem pieszo zejść (ok. 30 min.) do Nowej Słupi (Św. Emeryk) lub również pieszo do Św. Katarzyny, ale to wycieczka całodniowa (moja ulubiona, ja tą trasę pokonuję w jakieś 9 godzin). Ewentualnie samochodem do Św. Kaśki, tam jest co zobaczyć - magiczne źródełko, muzeum minerałów, ewentualnie wejście na Łysicę (45 min), ale uwaga, dość strome jak dla mnie. Po drodze wyciąg narciarski w Krajnie, latem wiele atrakcji. Potem proponuję Kielce i dalej, jaskinia Raj, Chęciny zamek (ale podobno nieczynny w tym sezonie - remont). A na koniec Skansen w Tokarni. A dalej to już Jędrzejów i np. Muzeum Zegarów. Jak masz pytania chętnie odpowiem. Miłego zwiedzania!
Rachel,
jadąc z Radomia na Ostrowiec, będziesz przejeżdżać przez Iłżę, a tam do zaliczenia Średniowieczny zamek biskupi.
Później tuż obok Ostrowca, masz słynne Krzemionki, to trzeba obowiązkowo zaliczyć!
Do sugestii innych, polecam jeszcze, Zamek Krzyżtopór w Ujeździe (moim zdaniem, też punkt obowiązkowy).
Jak starczy czasu, to warto zaliczyć Opactwo Cysterskie w Wąchocku i skałki koło Szydłowca.
Byłem w sierpniu w jaskini Raj i faktycznie słyszałem od ludzi, że zamek w Chęcinach jest zamknięty.