Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
GIENIA pisze: 05 lip 2019 17:45
Temat dotyczy matczynych emerytur , czyli starszych pań , a te raczej nie mają na wychowaniu dzieci chooociaż , i takie sytuacje się zdarzają
Felice ... matka . która zapieprza za miskę ryzu , dostanie zwyczajną emeryturę z ZUSu ... tutaj piszemy o nierobach , które całe zycie nie pracowały , a teraz oczekują emerytury
NIE NIE NIE
Nie wiem Gienia czy ...oczekują Ktoś im coś chce dać i o ile rozumiem dostaną te emerytury kobiety które rodziły dzieci kiedy o matczynych emeryturach nie było jeszcze mowy ,a więc nie rodziły dzieci na zamówienie rządu. Co do pracujących i wychowujących dzieci matek to ...nie ma się czym szczycić .Zamiast dbać o dzieci ,o ich rozwój pracowały czasami na dwóch etatach ,a potem zapychały te dzieci prezentami za ciągłą nieobecność w domu i szczyciły się tym że ich dziecko ma wszystko to czego one nie miały .Moja matka też taka była, a ja byłam samotnym dzieckiem podwórka z kluczem na szyi .Jeżeli uważacie, że to powód do dumy taka "zaradność" to żal mi Was.Żal mi też siebie bo nie miałam innego wyjścia niż okradanie moich dzieci z czasu który im się należał. Dzieci tak wychowywane owszem "wychodzą na ludzi" tyle że później nie czują potrzeby opiekowania się starzejącymi rodzicami ,nie czują więzi .Fundują drogie domy spokojnej starości i ...żyją własnym życiem .....A stary człowiek nie ma własnego życia żyje życiem swoich dzieci i czeka aż te sobie o nim przypomną .Żal mi wszystkich którzy nie doceniają czasu spędzonego na obserwowaniu rozwoju własnego dziecka .Żal mi kobiet które same siebie okradły z macierzyństwa dla ...kariery .A polityka ...coż zajęcie zastępcze dla starych ludzi którzy nie mogąc kochać nienawidzą .
Ps.Sam temat jako taki nie dotyczy ,dostanę w odpowiednim czasie soją nędzną emeryturę ,żadną tam matczyną
Medi ..... nas było czworo .... małe gospodarstwo , tato ... fachura , nie dość ,że kowal , to jeszcze sołtys , mama dorabiała jako krawcowa .... obydwoje pracowali całe swoje życie i skończyli je na garnuszku KRUSu... tzn , z KRUSwską emeryturą .... ale pracowali na swoją emeryturę
I co Gienia ? I w związku z tym inni też mają mieć gorzej ? ...Też będę miała KRUS-owską emeryturę .Zazdrościłam troszeczkę tym kobietom co pracowały "na etacie" bo wracały do domu i miały czas dla dzieci ...mój dzień pracy czasami nigdy się nie kończył i co mam z tego ?.....chory kręgosłup i brak szacunku bo ...rolnicy do ciemni niewykształceni ,państwo im opłaca ubezpieczenia ...szkoda czasu na nienawiść życie jest takie krótkie
Zbyt ogólnikowo.
Gdybym dostała do ręki ankietę "Jesteś za czy przeciw matczynej emeryturze "zakreśliłabym opcję dodatek do emerytury za każde dziecko ( rosnąco) niezależnie czy jest to emerytura Zus czy KRus pod warunkiem że dziecko nie trafiło do jakiegokolwiek ośrodka wychowawczego .I nie wciskajcie kitu proszę że to rozdawnictwo .Wielcy tego świata sobie rozdali już tyle że to co trafi na sam dół drabiny to mały pikuś .
Pozwoliłem się zagłębić w ww ustawę .
Wszyscy tutaj podajemy kolejne przykłady .
Ja posłużę się takim typowym śląskim przykładem -Wiem śląsk to opcja niemiecka ,ale skoro polityka jest wszędzie pozwolę sobie.
W latach 40 -50 na kopalniach węgla kamiennego na "Górze" pracowały i Kobiety Dużo Kobiet aby wspomóc budżet pracowało na tzw płuczce - miejscu gdzie w wodzie segregowano wegiel od kamienia.
Podczas wojny do tych robót wykorzystywano jeńców.
W roku 58 WYPROWADZONO z tej Pracy Kobiety wprowadzono mechanizacje.
Taką Pracę wykonywała Siostra Mojej Babci -Mąż z wojny wrócił bez nogi Pracował czy też dorabiał jako stróż Mieli 6 Dzieci Wszystkie po kończyły Szkoły .
Przeszła na Emeryture w wieku 55 lat
Miała Swoja wypracowaną .
Zastanawiam się Dlaczego Ustawodawca przy obecnym systemie -MOŻE ZROBIĆ WSZYSTKO
\nie chce wprowadzić PROSTEJ ZASADY
IDZIESZ NA EMERYTURĘ Kobiety 35 lat składkowych , Mężczyźni 40 lat
Tylko pytanie DLACZEGO MY MĘŻCZYŹNI mamy dłużej PRACOWAĆ SKORO ŻYJEMY ŚREDNIO 5 lat krócej
Obrażasz Gienia a może czujesz się winna .Sama wiem jak łatwo oddać dziecko do żłobka i iść do pracy .Dla mnie lenie to właśnie te kobiety które lekką ręką oddają swoje dzieci do takich instytucji lub babciom na wychowanie .Znam kilka takich leniwych bab które w ten sposób przeżyły swoje życie .
Medi teraz ty obrażasz...
Jestem tym leniem który lekką ręką oddał dziecko do przedszkola i korzystał z pomocy Babci.
Nie bylibyśmy w stanie przeżyć za jedną pensję wynajmując jeszcze mieszkanie,a takie były moje początki. Czyli sugerujesz że z lenistwa poszłam do pracy? Dziwny tok myślenia.