Matczyna emerytura
- BozenaMat
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 24 lip 2018 18:32
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 2
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowano: 45 razy
Re: Matczyna emerytura
Po urodzeniu trzeciej córki sytuacja zmusiła mnie, by przerwać pracę. Córka była alergiczką i miałam alternatywę. Albo przedszkole i leki, albo dom (myty z rana od góry do dołu, pościel prana codzienie, 2 pluszaki na zmianę lądujące w zamrażarce).... Wybrałam to drugie. Córka była bez leków, ile się nalatałam z mopem, to tylko ja wiem. Było ciężko z jednej pensji, szczególnie jak starsze poszły na studia. Ale udało się. Córka na tyle, na ile się dało wyszła z alergii. Wszystkie pokończyły studia, a ktoś, kto miał dzieci na studiach wie ile to kosztuje. Nie żałuję swojej decyzji, choć przez to moja emerytura jest groszowa. Ale nie domagam się, by państwo mi coś dopłacało. To była moja decyzja, moje postanowienie, ja muszę się z tym zmierzyć. Uważam pomysł matczynej emerytury za chybiony. Jeżeli Państwo stać na rozdawanie pieniędzy, niech na każde dziecko da jakąś symboliczną kwotę, dodatek do wypracowanej emerytury.... a nie emerytura, bo ktoś tam postanowił bumelować i teraz żąda, by go wesprzeć.
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 4 razy
Nastały nowe kapitalistyczne czasy i miało być pięknie dla chcących pracować. I tak było przez rok dwa może trzy. Wróciły stare przyzwyczajenia z komuny nawet od ludzi w młodym wieku, którzy te czasy w pieluchach wspominają.
Tyle partii było u władzy, tyle rzucania sloganami przedwyborczymi, a po dalej stagnacja dla społeczeństwa, a dla góry profity i zabawa na całego.
Ciągle się słyszało ze nie ma pieniędzy, że kryzys, ale jak widać i słychać z różnych taśm czy podsłuchów góra nas jeszcze bardziej olewa byle tylko utrzymać się przy władzy. Obecnie jakimś cudem znalazły się ogromne fundusze (czyżby FOZ albo Bursztynową Komnatę a może złoty pociąg państwo wykopało) i się zaczęło "szastać" na prawo i lewo, choć najpierw dla wybrańców ale i tak nie dla wszystkich starczało. Obecnie "frankowicze" zostali wydmuchani, a młodym funduje się nie płacenie podatku do ok. 85 000 pln dochodu rocznie. A k.. wa ja tego nie zarobię nawet w ciągu 3 lat chociaż pracuję w zakładzie pracy chronionej i lewizny mi nie dołożą, a i czasu nawet by nie starczyło żeby cośkolwiek na boku dorobić.
Czy dalej mamy kapitalizm czy wracamy do wschodnich nawyków ? ocenę zostawiam dla każdego, i tak zdania będą podzielone, ale warto rozmawiać chociaż nie zawsze się zgadzamy, ale argumenty mogą przekonać nawet częściowo.
Niestety w tematach gdzie politycy rządzą, polityka będzie się pojawiała.
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 88 razy
-Duża wódka
80% ludzi Pracuje za 3000 złotych Brutto czyli niecałe 36 000 rocznie
A Tutaj kolejny BONUS ponad 80 klocków DLA MŁODYCH ale tylko do 26 roku bez PODATKU aby tylko Głosowali
Fakt spłacą za 5-10 20 lat jak Dziś Frankowicze czy tak jak My spłacalilismy HIPER INFLACJE w latach 90-tych
Wszyscy zapomnieli
-
forumowicz
-
forumowicz
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Staż sanatoryjny: 3