Sanatorium poszpitalne -pytanie sprawy formalne

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
esia62
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 wrz 2011 17:21
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Sanatorium poszpitalne -pytanie sprawy formalne

Post autor: esia62 »

Witam .Chciałabym zlożyć skierowanie do sanatorium poszpitalne,ale nie wiem w jakim terminie to nalezy zlożyc, kto ma to wypisać, czy lekarz prowadzący czy lekarz rodzinny.Od pól roku oczekuje też na zwykle leczenie sanatoryjne , przeczytałam w necie że teraz trzeba zrobic jakieś przekwalifikowanie wniosku. Próbuje od paru dni dodzwonić się w tej sprawie do Nfz wroclaw ale bez skutku. Jeśli ktoś ma info na ten temat to bardzo proszę o rade.
Awatar użytkownika
Mirabella
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2012 20:55
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10

Re: Sanatorium poszpitalne -pytanie sprawy formalne

Post autor: Mirabella »

esia62 pisze:Witam .Chciałabym zlożyć skierowanie do sanatorium poszpitalne,ale nie wiem w jakim terminie to nalezy zlożyc, kto ma to wypisać, czy lekarz prowadzący czy lekarz rodzinny.Od pól roku oczekuje też na zwykle leczenie sanatoryjne , przeczytałam w necie że teraz trzeba zrobic jakieś przekwalifikowanie wniosku. Próbuje od paru dni dodzwonić się w tej sprawie do Nfz wroclaw ale bez skutku. Jeśli ktoś ma info na ten temat to bardzo proszę o rade.
Wystarczy napisać do NFZ prośbę o przekwalifikowanie poprzedniego wniosku,dołączając kopie wypisu ze szpitala.
Awatar użytkownika
esia62
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 wrz 2011 17:21
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: esia62 »

Bardzo dziekuje za odpowiedz ale jestem ciekawa czy tak jest w kazdym oddziale nfz ?
forumowicz

Post autor: forumowicz »

esia62 pisze:Witam .Chciałabym zlożyć skierowanie do sanatorium poszpitalne,ale nie wiem w jakim terminie to nalezy zlożyc, kto ma to wypisać, czy lekarz prowadzący czy lekarz rodzinny.Od pól roku oczekuje też na zwykle leczenie sanatoryjne , przeczytałam w necie że teraz trzeba zrobic jakieś przekwalifikowanie wniosku. Próbuje od paru dni dodzwonić się w tej sprawie do Nfz wroclaw ale bez skutku. Jeśli ktoś ma info na ten temat to bardzo proszę o rade.
Po zakończeniu pobytu w szpitalu, prosisz lekarza prowadzącego ( najlepiej tego z którym miałaś do czynienia w szpitalu ) o wypełnienie skierowania do sanatorium na leczenie poszpitalne. Żeby ułatwić sobie sprawę - sama skopiuj ze strony internetowej NFZ wniosek na leczenie poszpitalne i przedłóż je lekarzowi. Następnie dołączasz to tego wypełnionego wniosku wypis ze szpitala, kserujesz sobie i zawozisz do swojego NFZ. I potem oczekujesz na zawiadomienie z NFZ. Czas oczekiwania jest różny. Oczywiście ten wniosek może również wypisać lekarz rodzinny.
Awatar użytkownika
Mirabella
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2012 20:55
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Mirabella »

esia62 pisze:Bardzo dziekuje za odpowiedz ale jestem ciekawa czy tak jest w kazdym oddziale nfz ?
W każdym oddziale jest tak samo....
ODPOWIEDZ