Pytanie o prawo do sanatorium

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
slawekslawkowski
Na forum od: 15 sty 2012 18:09

Pytanie o prawo do sanatorium

Post autor: slawekslawkowski »

Witam mam pytanie. Została mi przedłużona renta chorobowa na okres 2 lat. Posiadam rentę już od 3 lat. Wcześniej lekarz przyznawał mi rehabilitację a więc prawo do sanatorium, gdzie byłem 4 krotnie (dodam że sanatorium miałem przyznane przez KRUS). Teraz jednak lekarz uznał że nie potrzebuję rehabilitacji , czyli nie mam prawa do sanatorium . Stąd też pytanie czy jest od tego jakieś odwołanie, czy jest jakaś szansa na wyjazd do sanatorium..
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2009 17:53
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 1 raz

Re: Pytanie o prawo do sanatorium

Post autor: syrenka »

Witam! Lekarz odmawiając ci rehabilitacji musi ci ją uzasadnić najlepiej na piśmie .Nie wiem od jakiego lekarza chciałeś skierowanie do sanatorium .Może je wystawić specjalista albo lekarz rodzinny .Ale pierwszy raz spotykam się z odmową wypisania skierowania do sanatorium.Możesz jeszcze załatwić sobie rehabilitacje przez ZUS bo masz rentę .Ale to tez wymaga wystawienia skierowania przez lekarza .I wtedy nie płacisz nic.Wszystko pokrywa ZUS .Napisz co to za inteligentny lekarz który odmawia rehabilitacji .Pozdrawiam B.
Niusia
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 09 sie 2011 12:53
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Niusia »

Witam
jeśli chodzi o sanatorium z ZUS to są to wyjazdy w ramach prewencji rentowej, czyli jeśli uznano Cię za niezdolnego do pracy na okres kolejnych 2 lat to nie dostaniesz z tego funduszu wyjazdu na rehabilitację, bo nie rokujesz poprawy zdrowia po powrocie z sanatorium i nie rokujesz, że wrócisz do pracki, wiec nie ma zasadności :? . Jak będzie się kończył okres renty i będą chcieli Cię ozdrowić to wtedy mogą wysłać z funduszu ZUS-u. Również jeśli pracujesz i złożysz do ZUS wniosek wypełniony przez lekarza, bo Ci się pogarsza to szybko pojedziesz i to w zwolnieniu lekarskim i nic nie dopłacając, nawet koszta podróży są zwracane. Natomiast nie wiem jak jest z KRUS, ale to chyba odpowiednik ZUS-u dla rolników?! Tak? Natomiast sanatorium z NFZ-u przysługuje każdemu kto szwankuje na zdrowiu, i ma odpowiednie wyniki badań, i dostanie skierowanie od lekarza bądź pierwszego kontaktu, bądź specjalisty. To tak wynika z mojej wiedzy.Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bunia »

Nierokujący na poprawę zdrowia :( : przez leczenie sanatoryjne niestety nie dostaną skierowania. Masz przyznaną rentę przez KRUS i lekarz orzecznik wszystko opisał w dokumentach, uzasadnienie na pewno też :?: Renta jest na określony czas , może Cię wyślą przed następną komisją :o Spytaj lekarza rodzinnego może skieruje Ciebie przez NFZ - , Jestem rolnikiem, płacę KRUS znam osobiście kilka osób w twojej sytuacji . Życzę powodzenia u lekarza rodzinnego. A z tego co się orientuje ZUS dla tych co płacą składki ZUS więc pod ZUS nie podlegasz. Pozdrawiam Bunia
ODPOWIEDZ