Bransoletki-opaski

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Bransoletki-opaski

Post autor: forumowicz »

Witam,dawno tu nikt nic nie pisał.Właśnie zamówiłem w chińskim sklepie zegarek bransoletkę elektroniczny,cena 44zł.Macie jakieś doświadczenie w tym temacie,które jakie najlepsze?
Obrazek
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

No teraz to troszkę zaśmieciłeś temat .
No ale jak w tytule Napisałeś o Bransoletkach.

Ja przyznaję się zapomniałem ,że ten temat kiedyś był nawet przypomniałem sobie jakie były odczucia Osób z forum Kilka z Nich już nie ma z Nami ale wpisy pozostały.

Pamietam jak Selena wspomagała Mnie w tej kampani pamietam chyba ze 2-3 razy chciałem zamykać wykasować .
Ale efekt dziś jest taki ,że widzi sie ogromną ilość Osób z Bransoletami zwłaszcza tymi dotyczącymi Kariowerterów Rozruszników .
Wiem że akcje wśród Ratowników Medycznych bardzo im pomogły bo zaczęli zwracać Uwagę na to co nosimy na nadgarstkach .
Stowarzyszenie Diabetyków też mocno weszło w akcję i noszone są bransolety.

Fakt nie są złote nie są srebrne są nieraz tandetne ale POMAGAJĄ i kilka Żyć uratowały
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Faktycznie zaśmieciłem, sorry, mam nadzieję że temat bransoletek wróci i będą ciekawe wpisy, więc już się nie wypowiadam, nie znam się
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam,temat już ma swoją historię i jak Darek wspomniał-przynosi wymierne efekty-Dzięki Tytanicznej Pracy Darka :) Wszystko co pomaga i ratuje Nasze Życie Warto Promować i Nagłaśniać,Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
smuga
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 sty 2017 21:57
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: smuga »

Nie wiem czy nie zaśmiecam tego tematu :roll: Dotyczy to samotnie zamieszkujące osoby starsze które wyraziły chęć uczestniczenia w programie opiekuńczym .Też jest on związany z pewną formą bransoletek , są to tak zwane bransoletki dla seniora . Jednym z prekursorów wprowadzenia tych bransoletek życia było województwo śląskie . Jest to system opiekuńczo-ratunkowy i składa się z nadajników w formie bransoletki -zegarka i umożliwiających szybkie wezwanie pomocy . Nadajniki/odbiorniki z komunikatorem audio umocowane są w bransoletkach które seniorzy noszą stale przy sobie. Wciśnięcie przycisku alarmowego uruchamia pomoc. Posiadają również możliwość lokalizacji, mają czujnik upadku, licznik kroków, pomiar tętna . System w zależności jak jest ustawiony powiadamia kogoś z rodziny , opiekuna społecznego ,sąsiadów czy też karetkę pogotowia .W naszym regionie tą formę opieki nadzoruje Ośrodek Pomocy Społecznej . Tego typu opieka jest szeroko stosowana za naszą zachodnią granicą. W Polsce pomału kolejne regiony wprowadzają na swoim terenie te formy pomocowe . Żyjemy coraz dłużej ale nie zawsze mamy przy sobie osoby bliskie :( , brak dobrych domów opieki to chociaż taka forma zabezpieczy tych samotnych schorowanych seniorów .
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Droga Smugo

Pochodną akcji ,która prowadziłem kilka lat temu było przekazanie materiałów Dwu Firmom materiałów ce,em opracowania owych o których wspomniałaś BRANSOLETOM .
Sa one połączone jak wspomniałaś siecią wi-fi i przekazują centrom informacje.

NIESTETY na dziś ów proces został zawieszony - BRAK środków w budżecie na PROFILAKTYKĘ

Stąd prekursorzy -lekarze ,którzy pracowali nad tym systemem zmienili Miejsca pracy ze śląska górnego -Zabrze- Katowice na Ośrodki Kardiologiczne we Wrocławiu .
Obecnie CENTRUM Kardiologiczne jest w Klinice Wrocławskiej i tam ma być kontynuacja tego programu.

Na marginesie powiem Ci ,że ten system spełnia swe wymagania w tzw Domach Kawalera -czyli Naszych Domach Spokojnej Starości na zachodzie Europy.
95% Seniorów Samotnych ma te Bransolety i są One monitorowane przez Specjalne Centra wsparcia Seniorów .
Niestety u Nas zlikwidowano nawet Niebieską Linie ze względów budżetowych .

Dziękuję Smużko :) za zainteresowanie i poruszenia tak ważnego tematu
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Kolejna Wspaniała Inicjatywa Godna Kontynuowania polegnie przez brak funduszy-lepiej leczyć już po fakcie w szpitalu-jakie to są koszty-ECH ŻYCIE :!:
Awatar użytkownika
smuga
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 sty 2017 21:57
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: smuga »

Darku chyba jednak nie piszemy o tym samym programie :) Program Opaska życia dla seniora ma się całkiem dobrze i z napływem pieniążków ( a jakże z Unii Europejskiej ) powiększa się liczba osób z niej korzystających a na dzień dzisiejszy np. w Tychach oczekuje 36 osób na weryfikacje do programu .Na tą chwile zabezpieczona jest realizacja Programu do 31 grudnia 2020 r Również inne miasta w Polsce stopniowo wchodzą w ten nowy program jak np. w Łodzi przewiduje się rozdanie do 2 tyś . tych opasek-zegarków , również od roku Radom , Toruń . Program szerzej zaczął funkcjonować od 2018 roku i stale jest pilotowany a wszystko uzależnione od napływu pieniążków .
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Andrzeju

Nie mam zamiaru wchodzić w p.....
Niestety inicjatywa oddolna w postaci Bransolet NIKOGO nie kosztuje bo to Prywatne Podmioty wydają swe fundusze celem Pomocy Służbom Ratunkowym .
Pamiętam w związku z Kampanią wspomagającą Osoby z Rozrusznikami Kardiowerterami zorganizowano w Polsce około 1 000 spotkań ,które kosztowały min wynajęciem sal kateringiem materiałami .
Firma wydała okrągłą sumę , od ponad 7 lat Każdy lub PRAWIE Każdy pacjent po wszczepieniu urządzenia otrzymuje zestaw Paszport z informacją o Stanie zdrowia nr, urzadzenia i danymi , otrzymuje 2-3 bransolety
Zależy to od Lekarza czy "Chce mu się Bawić"
Znam ośrodki gdzie zestawy schodzą na bieżąco bo są w zestawie z urządzaniem wszczepianym a są gdzie zalegają i lądują w śmieciach .

Ale program o ,którym wspomniała Smuga miał własnie wspomagać Osoby samotnie mieszkające nie tylko z Problemami kardiologicznymi ale bardziej Diabetyków gdy występuje hipoglikemia -czyli niedocukrzenie /
A wiadomo podczas hipoglikemii w ust wydobywa się zapach ACETONU czyli dla 90% ludzi Cukrzyk to pijak bo czuć go Alkoholem i to jest największy Problem aby szybko POMÓC
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Muszę się zorientować jak to wygląda u mnie. Wszak jestem starszą samotną kobietą. Uważam, że taka opaska, o której napisała Smuga to rzecz warta uwagi dla mnie. Dziękuję 🙂

Darek, te opaski to super sprawa. Nosił mój mąż i nosi mój wnuk (cukierki) 👍🙂
ODPOWIEDZ