Letnie i zimowe? A może wielosezonowe? Opinie...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Letnie i zimowe? A może wielosezonowe? Opinie...

Post autor: forumowicz »

Witam. :)
Proponuję w chwili wolnej od przedświątecznych zmagań podzielić się własną opinią na ten temat. :)
Wszyscy, a na pewno w większości Jesteśmy kierowcami,i mamy wyrobione zdanie na ten temat.
Gdy zbliża się czas zmiany ogumienia, temat jest bardzo ożywiony, aura nieprzewidywalna a i czas wyjazdów świątecznych przed Nami.
Ja osobiście jestem zwolennikiem opinii, że letnie i zimowe są nie do zastąpienia.
Zapraszam zatem do ciekawej wymiany zdań wynikających z własnych doświadczeń.
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Re: Letnie i zimowe? A może wielosezonowe? Opinie...

Post autor: Bogutka5 »

Jestem za .... i letnie i zimowe na zmianę.
Tak decyduje mój mąż a ja jestem za.
Bogutka
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 45 razy

Post autor: BozenaMat »

O zaletach zimowych opon przekonałam się na własnej skórze. Miałam wielosezonowe i zawsze w zimie kłopot z wyjechaniem z domu. By dojechać do głównej ulicy mam 300 metrów pod górkę.... po opadach śniegu często miałam problem, by wyjechać.
Po przejściu na letnie i zimowe opony....... ufff.... co za ulga. Już nie muszę martwić się czy wyjadę czy nie... czy sypać piachem czy nie..... po prostu spokojnie ruszam i zimówki sobie radzą na wzniesieniu.

Dlatego jak coś jest zima lato, to tak należy stosować.... wielosezonowe czyli nijakie. Nie zdają egzaminu :)
forumowicz

Dokładnie, ja mam takie samo zdanie.
Słyszy się jednak opinie że wielosezonowe dają radę, i mają coraz więcej zwolenników.
Mnie to absolutnie nie przekonuje. Chyba tylko to że można zaoszczędzić trochę pieniędzy.
Ale czy na pewno ??? :) :roll:
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Cytrynku....... pieniądze pieniędzmi, ale czyż bezpieczeństwo i komfort nie są ważniejsze?
Nie jestem ekspertem, mówię tylko co zaobserwowałam na tych i na tych oponach. Widzę wielką różnicę i nikt mi nie wmówi, że wielosezonowe są takie zimą jak zimówki. Może mi ktoś powiedzieć, że miałam byle jakie wielosezonowe. Nieprawda...... miałam bardzo dobre, a jednak nie poradziły sobie w zimie. Zimówki sobie radzą..... czyli bez dwóch zdań będę za letnimi... zimowymi..... :)
forumowicz

Bożenko, nasza opinia jest identyczna ;)
Może jednak jest Ktoś, kto stosuje wielosezonowe? :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Tak się składa ,ze po długim namyśle kupiłem opony wielosezonowe firmy Nokia WeatherProof klasy Premium używam ich od 3 miesięcy jestem B. Zadowolony .Sprawują się super .miałem okazję testować na śniegu. AUTO PROWADZI się dobrze. Ot normalna jazda bez brawura. Naklonila mnie do tego aura ,lagodniejsze zimy . I dobre kilkaset opinii o tych oponach . Fińska testowana opona. przy tym cicha i oszczędna B/C. Używałem letnich i zimowych wcześniej ale teraz mam kłopot z głowy z wymianą. Dobre opony lepsze jak chińszczyzna .Cena jak na opony klasy Premium do przełknięcia .Pozdrawiam :)Opona wielosezonowa oponie wielosezonowejj nie równa. Każdy ma prawo do swoich racji.Ważne też jak kto jeździ . Opony o których piszę są typowo do miasta no i czasami w trase . Ja nie napisał bym, ze są nijakie :)
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

sztani pisze: 19 gru 2019 19:29 Opony o których piszę są typowo do miasta no i czasami w trase . Ja nie napisał bym, ze są nijakie :)
No właśnie Sztani. Zgodzę się, do miasta, a nie tak jak ja mam. Muszę 300 metrów wspiąć się na wzniesienie nim znajdę się na miejskiej ulicy. I by być precyzyjną powiem tak. Opony wielosezonowe jak dla mnie i tego gdzie mieszkam są nijakie ;)
I może w dobie ostatnich zim niezbyt często jest śnieg, ale czasem jednak spadnie. Wtedy te wielosezonowe u mnie sobie nie radzą. U mnie to te 300 metrów decyduje o rodzaju opon :D
Czyli.... kupujmy opony adekwatne do tego, w jakiej sytuacji przyjdzie nam je używać :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

No i jesteśmy w domu. A ja dodam , ze Nokian a nie Nokia gdzieś literka uciekła choć oba wyroby fińskie
forumowicz

I chyba producentom opon wielosezonowych chodziło o to aby wypośrodkować potrzeby użytkowników, by nie kosztować się jeśli nie ma potrzeby.
Użytkownicy, którym wystarcza to co oferuje dane ogumienie mogli z tej opcji skorzystać.
ODPOWIEDZ