CAŁA PRAWDA O KOBIETACH!!!!!!!!
-
forumowicz
Re: CAŁA PRAWDA O KOBIETACH!!!!!!!!
Dla mnie najlepsza jest nalewka z wiśni i pigwy likierów nie znoszę , nie znam żenichy kresowej co to jest .Zbigniew- I pisze:Anusiu, jak obserwuję od kilku lat, kobietom najlepiej smakują takie nalewki jak:anusia153 pisze:Zbigniew a może coś więcej o tych nalewkach napiszesz, ciekawa jestem tych 18 smaków
likier czekoladowy, likier pomarańczowy z mleka, pomarańczowo - kawowa, porterówka,różana, jarzębinowa,żenicha kresowa, wiśniowa.Te smaki bym polecił.
- Zbigniew- I
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 sie 2013 12:53
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękował: 9 razy
- Podziękowano: 10 razy
-
forumowicz
No takZbigniew- I pisze:Żenicha kresowa to nalewka podawana na Ukrainie, w domach gdzie jest panna na wydaniu.To nalewka z dzikiej róży z miodem.
- Zbigniew- I
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 sie 2013 12:53
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękował: 9 razy
- Podziękowano: 10 razy
Składniki:
1 kg dorodnych owoców róży
0,75 l spirytusu 95%
0,5 l wódki 40%
0,5 l miodu wielokwiatowego
0,5 l wody
Przyprawy: 5 goździków, 1 łyżeczka suszonej mięty, 1 łyżeczka suszonego kwiatu rumianku
Sposób wykonania:
Dojrzałe, owoce dzikiej róży lub róży pomarszczonej, zebrane po pierwszych przymrozkach (lub przemrożone w zamrażalniku przez 1 dobę), umyć, osuszyć i ponakłuwać szpilką. Owoce razem z przyprawami zalać spirytusem i postawić w ciepłym miejscu na 4-6 tygodni, co kilka dni wstrząsając słojem.
Po tym czasie zlać nalew, a owoce solidnie wycisnąć i po przefiltrowaniu, wyciśnięty sok dolać do nalewki.
Miód zagotować z wodą, ostudzić, dodać 0,5 litra wódki i połączyć z nalewką. Nalewkę rozlać do butelek. Powinna dojrzewać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu co najmniej przez 2-3 miesiące.
A likier pomarańczowy z mleka by Ci smakował, jest pięknie krystaliczny i boski w smaku.
-
forumowicz
-
forumowicz
-
forumowicz
Witaj Kruszynko ja też bym chętnie spróbowała , nigdy nie robiłam takiej nalewki , nawet nie wiem jak dereń wyglądakruszynka pisze:Anusia ja też chce spróbować tej nalewki o wdzięcznej nazwie ...derenia![]()
Kiedyś kolega obiecał że mnie poczęstuje taką nalewką ,pożyjemy zobaczymy czy dotrzyma słowa
-
forumowicz