Koniec L-4 a oczekiwanie na sanatorium

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
iwciaa
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2012 21:38

Koniec L-4 a oczekiwanie na sanatorium

Post autor: iwciaa »

Witam.
Chciałabym się dowiedzieć , jak to jest, jeżeli np.zakończę leczenie, a jeszcze nie otrzymam przydziału do sanatorium. W moim przypadku zabieg artroskopii kolana miałam na początku stycznia, nie wiem, ile lekarz da mi zwolnienia, na razie mam do 31 stycznia, a wysłałam dopiero wniosek do ZUS . Okres oczekiwania na wezwanie do lekarza orzecznika to około 3 tygodni, a potem na przydział sanatorium czeka się około miesiąca. Jak w tym czasie skończy mi się zwolnienie, to wracam do pracy i znowu potem jadę, gdy przyjdzie skierowanie? Jak jest rozwiązana ciągłość choroby, lub kwestia L-4 w sanatorium. Cy lepiej męczyć lekarza o dłuższe zwolnienie, żeby bezpośrednio po zakończeniu leczenia jechać do sanatorium?
Jerzy45
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 29 lis 2011 13:44

Re: Koniec L-4 a oczekiwanie na sanatorium

Post autor: Jerzy45 »

Witam też miałem ten zabieg,różnie z nim bywa ja chorowałem pół roku dlatego że były powikłania.Obecnie jest jako tako jeżeli chodz o sanatorium to na wyjazd czekałem 11miesięcy. pozdrawiam jerzy
iwciaa
Kuracjusz
Kuracjusz

Byłeś z Zusu ? Mnie powiedzieli, że 30 dni to maks oczekiwania na "przydział". A mogę wiedzieć, jakie powikłania miałeś?
Jerzy45
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Witam przez ponad rok czasu utrzymywał się stan zapalny .O przczynach nie chcę się rozpisywać na forum .Glukozamina oraz krioterapia pomogły mi z tego wyjść.Pozdrawiam jerzy
iwciaa
Kuracjusz
Kuracjusz

Dzięki za odpowiedź. Dalej zastanawia mnie ten czas oczekiwania. Może Ty byłeś z NFZ? Ja nie chciałabym przerywać L-4, by wrócić do pracy i np. za jakieś 2 tygodnie przyjdzie odpowiedź, że dostałam sanatorium, wolałabym już od razu jechać, by potem normalnie wrócić zdrową do pracy.
Jerzy45
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Witam uważam że nie powinnaś przerywać zwolnienia .Ja do pracy już nie wróciłem,Ty natomiast napewno szybko wyjdziesz z tego ważne żeby chsząstka jak najszybciej się zregenorowała jeżeli jesteś młodą osobą to nastąpi to bardzo szybko czego Tobie życzę :)
Kolczyk2051
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 30 wrz 2011 18:30

Post autor: Kolczyk2051 »

Witaj Iwciaa! Nie rozumiem dlaczego uważasz , ze lekarz nie da Ci zwolnienia. Po takiej operacji? Mój mąż był kilka m-cy na zwolnieniu. A w sanatorium z ZUS dostaniesz L-4 za pobyt + chyba jeden dzień. Pozdrawiam
iwciaa
Kuracjusz
Kuracjusz

Ja wszystko wiem, tylko głupio mi tak pytać lekarza ile jeszcze mam zwolnienia? Mój wyjazd może być w okolicach połowy marca a jak lekarz uzna na koniec lutego, że tyle wystarczy? I mogę już wrócić do pracy?
ODPOWIEDZ